2000-luvun kotimaiset pophelmet

#20 Paavoharju – Valo tihkuu kaiken läpi (2005)

(Säv. Olli Ainala, Jenni Koivistoinen, Johannes Pitkänen, san. Lauri Ainala)

Jenni Koivistoinen ja Lauri Ainala Paavoharjun viimeisellä keikalla Korjaamolla marraskuussa 2010. (Kuva: Oskari Onninen)

Hyvässä maailmassa Yhä hämärää -levy olisi jo kansallisaarre.

”Kuin tuuli ilman virtaavan
Kulkee henki päällä aavan veen
Synnyttäen sisälläni
Kaipuun kaipuuseen

Oksa taipuu
Hipaisee veden pintaa
Kuvajaisein rikkoen
Kuvas esiin saa

Laine huuhtoo
Sielun peilin pintaa
Esiin kutsuen
Kuvaa kirkkaampaa”

Ainalan veljesten, äänihuulikannel Jenni Koivistoisen, ajoittain Joose Keskitalon varhaisen roolihahmon ja lukuisten muiden musiikiksi materialisoitunut joukkokokeilu teki suomalaisesta osin sähköisestä ja osin eetterisestä folkista hetkeksi maailmankuulua.

Kuin tekstinsä, Valo tihkuu kaiken läpi huojuu, sumenee ja tarkentuu samanaikaisesti tavalla, jossa haaraluterilainen gospel, ehkä joskus olemassa ollut lauluperinne, kuulas elektrohäly, hifi ja lofi sekä tuon- ja tämänpuoleinen eivät vielä olleet arvanneet eriytyä.

Sopua kappaleessa etsivät The Curelta viety bassojankutus, Múmista muistuttava sekvensserisutina, laavulle ihmisten kaikottua soimaan jäänyt kitara, Jenni Koivistoisen muinaisintonaatioinen kujerrus ja kaikkialle tulviva syntikkasumu.

Jenni Koivistoinen kujertaa ääni- ja valosumussa. (Kuva: Oskari Onninen)

Ensi kuulemalla en voinut uskoa kappaletta tai Yhä hämärää -levyä kulttuuriselta itseruoskinnaltani suomalaiseksi. Kaikki siinä oli kuitenkin tuttua selkärangassa asti, luuydin tosin ennenkuulumattomasti kypsennettynä ja suutavirnistävästi maustettuna. Jos yksikin amerikkalainen 2000-luvun alun freak folk -hypessä päätyi luulemaan Suomen kuulostavan ja näyttävän Paavoharjun musiikilta, en olisi tohtinut väittää vastaan. Haluaisin elää siellä itsekin.

Vuonna 2012 kappaleen äänimaailma – missä se ikinä sijaitseekaan – kuulostaa ajankohtaisemmalta ja olennaisemmalta kuin monet casio-mankoilla levyhyllyään ja kirppissyntikoita heittelevät DIY-myyrät. Vuonna 2005 Valo tihkuu kaiken läpi oli neljän minuutin ajan kekseliäintä ja lumoavinta musiikkia maailmassa.

Sami Sänpäkkilän ohjaama video vie kappaleen lähiön masentaman lumienkelin korvien väliin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

5. toukokuuta 2005 – Ensimmäinen Disneyland-huvipuisto täytti 50 vuotta.