Popklassikot 1994

#22 The Jesus & Mary Chain – Sometimes Always

Hope Sandoval ja Jim Reid tukkanuottasilla.

Elä laakase, naatitaan.

Jokainen jalkapallonystävä tietää, mitä edellä oleva lause tarkoittaa. Sitä, ettei palloa isketä varman paikan tullen heti verkkoon, vaan jallitetaan vielä vastustaja tai kaksi.

Jesus & Mary Chainin Sometimes Always on tämän kuopiolaista futismentaliteettia kuvaavan lausahduksen musiikillinen ilmentymä. Glasgowlaisyhtye tuntui aina tietävän, että yksi maali riittää voittoon. Siksi bändillä ei ollut koskaan kiire mihinkään.

Maali syntyy tällä kertaa ajassa 1.52.

A-duurin ja D-duurin välinen seinäsyöttely on jatkunut jo 29 tahdin ja lähes kahden minuutin ajan, kunnes se yhtäkkiä katkeaa kuin seinään. D-duuri pitää palloa yhden ylimääräisen tahdin ajan, kunnes syöttää yllättäen G-duurille, joka jatkaa pallon A-duurin kautta maaliin.

Jesus & Mary Chain 1 – muut 0. Soolo!

Viimeisen reilun puoliminuuttisen A-duuri ja D-duuri jatkavat kahdenkeskistä palloralliaan, naattien kuin vieraileva tähti Hope Sandoval (Mazzy Star), jonka ei ratkaisevan tilanteen jälkeen tarvitse edes avata suutaan.

Sometimes Always on mestariteos, joka on koottu popin yksinkertaisimmista mahdollisista perusaineksista. Sen kutsuminen kolmen soinnun renkutukseksi olisi liioittelua, koska se kolmas sointu esiintyy kappaleessa vain kerran ja silloinkin vain kahden sekunnin ajan.

* *

Tein ensimmäisen oman lauluni 5-vuotiaana. Siinä oli kaksi sointua ja se kertoi henkilöstä, joka lähtee ”Afrikkaan”, lähettää ”kaikille hyvästit” ja uhoaa, ettei tule takaisin.

Laulu tuntui ensin hyvin voimaannuttavalta, mutta sitten siitä tuli hirveän melankolinen olo. Siksi päätin lisätä siihen ylimääräisen säkeistön:

”Mutta koitti päivä, jolloin hän tuli.”

Sometimes Always on täsmälleen sama kappale, joskin dueton muodossa. Rakastavaisten kinastelu päättyy kahden kitarasoolon ja Hope Sandovalin lumoavan ”ba-a-a-a-a-a-ack” -kujerruksen jälkeen ylimääräiseen säkeistöön, jossa Jim Reid lopulta nielee ylpeytensä, laskeutuu polvilleen ja pyytää anteeksi. Ja saa kuin saakin palata kotiin.

Elämä ja popmusiikki ovat parhaimmillaan hyvin yksinkertaisia asioita.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Lukemattomien indiebändien cover-repertuaariin kuuluvan Sometimes Alwaysin esittävät tässä Feist ja M. Ward.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!