Popklassikot 1993

#10 Wu-Tang Clan – Da Mystery Of Chessboxin’

I’m flying, Jack!

Wu-Tang Clan on kuin räjähdys päässäni. Vähän sama fiilis kuin silloin kun kuuli ensimmäistä kertaa Tom WaitsiäBad Brainsiä, Radiopuhelimia, Guy Clarkia tai Minor Threatiä. Tai kun ensimmäistä kertaa tajusi, että Hank Williams on kovin. Räpin saralla kovin elämys sitten niiden hetkien kun törmäsi puolivahingossa Grandmaster Flashin The Messageen tai Run-DMC:n Walk This Wayhin. Vuonna 1993 julkaistiin myös ensimmäinen Grand Royal-lehti, joka suoritti sukelluksen juuri samoihin pop-kulttuurin geologisiin kerrostumiin kuin Wu-Tang. Videovuokraamoihin ilmestyi oma hyllynsä kung-fu-klassikoille.

Aika oli kypsä.

Da Mystery of Chessboxin’ on kaikkea, joka tässä kollektivissa toimii.

Soundi on undergroundia kaikilla tasoilla. Se on tuhnuinen ja tumma, hiukan uhkaava, kuin vieraan toimistotornin tyhjässä hississä leijuva pierun haju, mutta viljelee silti koukuttavia elementtejä. Wu-Tang ei koskaan lähtenyt täysillä mihinkään Crooklyn-tyylisen hämyilyyn. Tämä on sirkusta, jossa estradille tuodaan palavia öljytynnyreitä.

Biisi esittelee kollektiivin lyyristä tykistöä hienosti. Alkuun sitä myöhemmin varjoon jäänyttä kalustoa: Inspectah Deck ja U-God ovat ensimmäiset siirrot. Sotilaita. Ensimmäiset soolot alkoivat tulvia Wu-Tang-leiristä vasta seuraavana vuonna, joten kertsikoukun vetävä Method Man, Raekwon the Chef, Ghostface Killah sekä tyypillisen nyrjähtäneen neronleimauksen roiskiva Ol’ Dirty Bastard olivat tässä vaiheessa vielä nappuloita muiden joukossa, mutta lähettejä, torneja ja ratsuja. Kaikkien myöhemmin korostunut persoona tulee hienosti esille.

Kuten Ol’ Dirty Bastard sanoi:

Jacques Cousteau could never get this low

Yllättävän paljon huippuluokan suorittajaa klaanista löytyykin. Wu-Tangin osumatarkkuus sooloprojekteissa saa varmaan maailman jokaikisen poikabändi-impressaarion vihreäksi kateudesta.

Videon teki nuori Hype Williams eikä tässä vaiheessa ollut vielä rahaa omakotitalon kokoisiin valoseiniin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Mystery of Chess Boxing on yksi monista Wu-Tangia inspiroineista kung-fu-elokuvista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!