2010-luvun popklassikot

#39 The Weeknd – Can’t Feel My Face (2016)

“Can’t Feel My Face kertoo samanaikaisesti mm. seksistä ja mm. kokaiinin käyttämisestä. Tai sitten seksin harrastamisesta kokaiinin vaikutuksen alaisena. Joka tapauksessa niin, ettei naamaa voi tuntea.”

The Weekndin Can’t Feel My Face on Joonas Kuisman mielestä 2010-luvun toiseksi paras tanssibiisi. Sitä voi nimittää poppers-klassikoksi.

”I can’t feel my face when I’m with you
But I love it”

Poppers on yhteisnimi joukolle alkyylinitriitteja (usein amyylinitriitti tai butyylinitritti), jotka ovat yleisiä seksistimulantteina ja muussa viihdekäytössä. Alkyylinitriittien suosio tanssilattioilla on säilynyt 1970-luvun diskoista 1990-luvun raveklubeille.

Poppersin käyttö seksistimulanttina alkoi pääasiassa homoseksuaalisten miesten parissa, mutta levisi nopeasti muihin väestöryhmiin. Poppersin nuuhkaisu rentouttaa mm. peräaukon sulkijalihasta, ja mm. sen vuoksi aine on ollut suosittu homoseksuaalimiesten parissa.

Nimi poppers (”poksahtajat”) on laina englannin kielestä; yksi aikaisista amyylinitriittituotteista oli sideharsoon tai vaahtomuovivaippaan kääritty lasiampulli, joka taitettiin rikki ja nopeasti haihtuvaa nitriittia voitiin siten nuuhkia vaipan läpi. Ampullia taitettaessa kuului tyypillinen poksahtava ääni – pop.

– Wikipedia

Nuuhkaisin ensi kerran poppersia yliopiston päärakennuksen portailla. Sitä tarjosi kaverini. Nuuhkaisun jälkeen naamani tuntui irtoavan. Se tuntui ihanalta. I loved it. En muista havainneeni vaikutuksia sulkijalihaksessani. Kaveristani tuli maailmankuulu kirjailija. Hän ei ole enää kaverini.

The Weekndin Can’t Feel My Face on mielestäni 2010-luvun toiseksi paras tanssibiisi. Sitä voi nimittää poppers-klassikoksi. Se kertoo samanaikaisesti mm. seksistä ja mm. kokaiinin käyttämisestä. Tai sitten seksin harrastamisesta kokaiinin vaikutuksen alaisena. Joka tapauksessa niin, ettei naamaa voi tuntea. Veri on kenties siirtynyt peräaukkoa ympäröiviin suoniin. Butt loves it.

On kiinnostavaa, miten päihdekokemukset usein tuntee voimakkaimmin juuri naaman alueella. Viina nostaa punan poskille. Kauhukertomuksissa sienien syönti saa naaman tuntumaan siltä kuin se valuisi hiekkana maahan. Aamurööki saa otsan tuntumaan kevyeltä. Hammaslääkärin puudutus leviää ylähuuleen. Naaman voi tuntea vaikutuksen alaisena irtoavan tai olevan tunnoton.

Tunnoton naama seksin aikana on minulle uusi ilmiö. The Weekndin hitin kuultuaan eräs kaverini kertoi tosin tarinan, jonka mukaan hän oli kadottanut tuntonsa kasvoiltaan sukupuoliaktin aikana. Jälkikäteen hän oli päätellyt, että tunnottomuus oli johtunut liiallisesta hengittämisestä, siis hyperventilaatiosta. Hän on yhä kaverini.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!