Sky Ferreira – Night Time, My Time

Capitol

(Korvaava esiintyjä: Sturm und Drang)

(Korvaava esiintyjä: Sturm und Drang)

”Sky Ferreira peruuntunut.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERATaito myydä popmusiikkia luontevasti seksin avuin on artisteista harvoilla valituilla, sellaisilla kuin Madonna, Rihanna ja Robert John Burck. Ongelmia syntyy, kun nuori muusikko koitetaan asettaa vastaavaan jatkumoon, kun muitakin meriittejä löytyisi.

Kun Sky Ferreiran debyyttisingle ilmestyi kolme vuotta sitten, hänen tuotekuvansa oli vielä ”ingénue about to go wrong.” Jo 15-vuotiaana musiikkibisnekseen soluttautuneesta teinikasvosta piti tulla aikansa Alizée, Tiffany ja Britney Spears. Täysi-ikäistyneen Ferreiran viimevuonna julkaisema Ghost EP säilytti edelleen tämän roolin, mutta ennusti musiikillisen puberteetin päätöstä.

Ferreiran kohdalla on yllättävää, kuinka nopeasti pilaantuminen tapahtui. Ghostin ensimmäisen videon, Red Lipsin, ohjaajaksi valikoitui Terry Richardson. Ghost oli askel kohti hermoromahdusta, jonka saavuttamiseen Britneyltä meni vuosia. Se oli rooleista ulosmurtautumisen tuote: pulpnovelli- ja pukukaapinovikuvastolla ladattu katalogi pahantahtoista kitschiä, jonka tarkoitus oli viestiä Ferreiran uudeksi bisneslogiikaksi valikoitunutta vaarallisuutta.

Tämä oli ensimmäinen osa imagoprosessia; perässä seurasi sen todentaminen. Vajaata vuotta myöhemmin Ferreira ja tämän kumppani Zachary Cole Smith pidätettiin New Yorkissa, Ferreira ekstaasin ja Cole heroiinin hallussapidosta, sekä virkavallan vastustamisesta. Tässä vaiheessa oli selvää että Ferreira oli ottanut How to eat like Courtney Love -dieettinsä liian kirjaimellisesti.

Ja kuten ylimielinen katse Ferreiran kasvoilla kielii tihkuessaan transferenssia Gaspard Noén objektiivin läpi – samaa halveksuntaa niin kuulijaa kuin tähden luonutta viihdekoneistoa kohtaan – kuuluu Night Time, My Timen musiikin olla syytös ja rangaistus samassa paketissa. Se on räätälöity tekemään kuulijansa olo epämukavaksi. Voisi jopa epäillä vastentahtoisen julkkiksen itsesabotaasia; keskisormi yleisölle, joka vaati liikaa ja liian helppoja ratkaisuja.

Ferreiran debyyttialbumi ei sisällä selkeää hittimateriaalia tai koukkuja. Äänenkuva on riisuttu ja brutaali. Vokaaliosuudet ovat kuin Valiumin pehmentämiä, täysin epäinnoittuneita. Levy on poissaolon huipentuma. Se on huonoin mahdollinen pelinavaus popin isoille areenoille ja luultavasti myös hänen viimeinen siirtonsa tuolla kentällä. Keikkapaikan portille liimatun lapun sijaan hän ilmoittaa peruuntumisesta albumimitassa.

Yrittämällä levyltä löytyy kiintopisteitä. Avohaavoja tai ainakin painaumia jostain jolla on jossain vaiheessa ollut hampaat. Nobody Asked Men itsetilitys taustoitetaan motorisella säestyksellä ja lähes tarttuvalla melodialla, mutta kappaleen potentiaali tuntuu väkisin rakennetulta. Kuten suurin osa levyn niistä raidoista, jotka voisi edes etäisesti kuvitella kuulevansa radiossa. Heavy Metal Heart on pyrkimistä voimadraamaan laimeimmillaan, toisaalta Love in Stereo muistuttaa La Bionda -lainaa ja harhaileva Omanko puolestaan on piristys kappalemateriaalin yksipuoleisuudessa.

Tuottajien Ariel Rechtshaidin ja Justin Raisenin kanssa Ferreiran selkein ja liian arvattava vaikute tuntuu olevan new waven ja Kim Wilden tyyppinen vauhdilla-eteenpäin-soundi, mutta äänimaailma kokonaisuudessaan on jopa riipivä. Levyn referenssejä voisivat yhtä hyvin olla Lou Reed ja Sleigh Bells trimmattuina liian hyökyvästä dissonanssista. Kuulijaa vieraannutetaan niin vähäisellä effortilla, että sitä on tavallaan ihailtava.

Lopulta Night Time, My Time sulkeutuu niin tiiviin keskinkertaisuuden muurin ympärille, että on mahdotonta sanoa, mistä siinä on pohjimmiltaan kyse. Apatiasta, provokaatiosta vai taidottomuudesta operoida poptähtiformaatissa? Jos Ferreira tekee joskus vielä toisen albumin, hän joutuu myös selittelemään ensimmäistään. Kiehtova ajatus.

70 Poplevyksi Night Time, My Time kärsii kylmänhaaleasta sisällöstään. Poplevyksi se on myös liian pistävä, epämukava kuriositeetti jäädäkseen olankohautuksella ohitettavaksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!