Nuorgamin totuus

Vuoden 2013 parhaat albumit, sijat 25–1

Kukas se siellä pilkistääkään?

Kukas se siellä pilkistääkään?

Sitaatit ovat Nuorgamissa julkaistuista levyarvioista tai artikkeleista.

#25 Pimeys – Muut on jo menneet (M.dulor)

top100pimeys25

”Suomenkielinen rock elää kukoistuskautta, mutta tällä kertaa parrasvalojen ulkopuolella, M. Dulorin kaltaisten skarppien yhtiöiden julkaisuissa. Silti Pimeydenkin erinomaisella esikoisella voisi olla potentiaalia erittäin suuren yleisön tavoittamiseen.” (Niko Peltonen)

Kuuntele Spotifyssä.

#24 Julia Holter – Loud City Song (Domino)

top100holter24

Loud City Song on Holterin kolmas albumi ja ensimmäinen, jonka hän on äänittänyt makuuhuoneensa ulkopuolella. Tämä on mainio juttu, sillä Holterin hento ääni ja ilmavat sävellykset saavat tällä kertaa lihaa luiden ympärille. Holterilla on kyky luoda ahdistuksesta ja kaaoksesta kauniita ja voimakkaita tunnelmapaloja.” (Jyri Pirinen)

Kuuntele Spotifyssä.

#23 Prefab Sprout – Crimson/Red (Icebreaker)

top100prefab23

Paddy McAloon seisoo, yhtä häpeämättömän romanttisena (ja välillä kuitenkin pistävänä) kuin ennenkin, kannatellen vakaasti koko satavuotista populaarilaulunkirjoittamisen perinnettä. Koska jonkun täytyy. Niin kauan kuin sydän jaksaa nostaa pulssiaan. Niin kauan kuin meillä on vielä tunteita, joita ei ole korvattu mikrosirulla.” (Gaius Turunen)

Kuuntele Spotifyssä.

#22 The Hearing – Dorian (Gaea)

top100hearing22

”The Hearingin musiikissa onkin harvinaislaatuista haavoittuvuutta ja avoimmuutta, mitä vain harvasta ’taidepopin’ kentällä operoivasta artistista voi sanoa. Paljolti tämä johtuu Ringa Mannerin lauluäänestä, joka on yksi valtakunnan hienoimmista.” (Antti Lähde)

Kuuntele Spotifyssä.

#21 Deafheaven – Sunbather (Icebreaker)

top100deafheaven21

”Kun metallipuristit keskittyvät väittelemään, mitä alagenreä Deafheaven edustaa, me muut voimme kuunnella erinomaista albumia, joka kuulostaa siltä kuin At The Drive-in soittaisi postrockia. Sunbather on ainoa vuonna 2013 ilmestynyt levy, jota kuunnellessa tekee mieli soittaa ilmarumpuja.” (Tuomas Kokko)

Kuuntele Spotifyssä.

#20 Deerhunter – Monomania (4AD)

top100deerhunter20

Monomanian kuunteleminen tuntuu sarjakuvalta tai kuumehoureiselta unelta, jossa kaahaillaan moottoripyörällä halki Amerikan. Tai jotain. Minusta se on Deerhunterin hauskin ja paras levy tähän mennessä. ’Kypsymisestä’ obsessoituneet jäärät saattavat toki olla eri mieltä.” (Iida Sofia Hirvonen)

Kuuntele Spotifyssä.

#19 Disclosure – Settle (Island)

top100disclosure19

Settle on yli tunnin mittainen, mutta tuntuu kuin säästäisin parikymmentä minuuttia elämästäni kuunnellessani Disclosuren loputtoman huoletonta, kekseliästä ja rajat unohtavaa merkkiteosta.” (Antti Piirainen)

Kuuntele Spotifyssä.

#18 Bill Callahan – Dream River (Drag City)

top100callahan18

Dream River on niin täynnä elämää, sekä sen tummempia että kirkkaimpia hetkiä, ettei sitä sanoihin vangita. Se liikkuu mielen lävitse kuin kesätuulen haamu. Koe tämä!” (Jyri Pirinen)

Kuuntele Soundcloudissa.

#17 Hopeajärvi – s/t (Ektro)

top100hopeajarvi17

”Hopeajärvessä on aivan liikaa koukkuja ja tarttumapintaa, jotta bändin voisi antaa hukkua undergroundiin. Kaikkien pitäisi kuulla tätä.” (Oskari Onninen)

Kuuntele Spotifyssä.

#16 Paavoharju – Joko sinä tulet alas tai minä nousen sinne (Svart)

top100paavoharju16

”Paavoharjun kolmas levy tarttuu kuulijan mielenrauhaan ja pahoinpitelee sitä kuvaamattomilla tavoilla. Yö voi olla vaikea, mutta aamulla tätä musiikkia on saatava lisää. Huumetrippi vai karujen tosiasioiden ytimekäs kuvaus? Näkökulmakysymys.” (Niko Peltonen)

Kuuntele Spotifyssä.

#15 Arcade Fire – Reflektor (Merge)

top100arcade15

Win Butlerin toistaessa ’Just a reflection!’ -iskulausetta kaoottisen täyteen ahdetun taustan yllä on helppoa muistaa, miksi Arcade Fire iski alun perinkin kovaa. Mutta ei se tältä ole koskaan ennen kuulostanut – Reflektorin bassotaajuudet aiheuttavat tälläkin hetkellä ongelmia lähimmälle mannerlaattojen liitoskohdalle.” (Antti Piirainen)

Kuuntele Spotifyssä.

#14 John Grant – Pale Green Ghosts (Bella Union)

top100johngrant14

”John Grantista on kuoriutunut elektronisen folkin synkkä ritari. Ritari on ottanut rajusti turpiinsa taisteluissa. Sotaa hän ei kuitenkaan koskaan tule luovuttamaan, vaan hän saa arvistaan uutta voimaa.” (Sami Sankilampi)

Kuuntele Spotifyssä.

#13 Risto – II (Fonal)

top100risto13

”Kun taide tarttuu isoimpiin mahdollisiin asioihin, nousee niiden tasolle, pelottaa ja rohkaisee ja mykistää samaan aikaan ja tekee tämän kaiken täysin omaäänisesti, silloin taide tekee itsestään Merkittävää isolla kirjaimella, etenkin yhteiskunnassa, jota II-levyn aiheiden pohtiminen ei keskimäärin voisi vähempää kiinnostaa.” (Niko Peltonen)

Kuuntele Spotifyssä.

#12 Darkside – Psychic (Matador)

top100darkside12

”Konemusiikkilevyksi Psychicin vahvuus on lainata ajasta, jolloin konemusiikki ei vielä olut käsitteellistynyttä. Kukapa olisi arvannut, että vuoden 2013 tähän saakka paras elektrolevy on parhaimmillaan sen päättävällä, policemaisella pseudoreggaeraidalla?” (Joni Kling)

Kuuntele Spotifyssä.

#11 Chvrches – The Bones of What You Believe (Virgin)

top100chvrches11

”Chvrches yhdistelee debyytillään täydellisesti popin lämpimiä poukamia kristallisina hohtaviin syntetisaattorijäätiköihin. Lauren Mayberryn sanoituksissa on teräviä kulmia, mutta hänen herkän kutsuva äänensä sitoo niiden aiheuttavat haavat, ja yhtyeen elektroniset rytmit johtavat tanssiin kyynelistä huolimatta. The Bones of What You Believe sopii niille, jotka nauttivat poppinsa ripauksella pimeyttä.” (Kimmo Vanhatalo)

Kuuntele Spotifyssä.

#10 Oneohtrix Point Never – R Plus Seven (Warp)

top100oneohtrix10

”Oneohtrix Point Never ei jää vahingossakan paikalleen: R Plus Seven on aivan eri puusta veistetty kuin verrattain levollinen edeltäjänsä Replica (2011). 1980-luvun raukeasti suhisevista analogisista päiväunista on hypätty internet-ajan äänimaisemiin, auraalisiin näytönsäästäjiin ja pop-up-ikkuna-soundeihin. Daniel Lopatin on kuitenkin onnistunut luomaan aiempaakin vahvempia tunnelmia, hypnoottisesti koukuttavia arpeggioita ja vaivattomalla tavalla yleviä melodiakulkuja. R Plus Seven ei ole yhtään liian vaativa levy vaikkapa nettishoppailun taustamusiikiksi, mutta kestää hyvin myös keskittynyttä kuuntelua.” (Teemu Fiilin)

Kuuntele Spotifyssä.

#9 Kurt Vile – Wakin on a Pretty Daze (Matador)

Vileaknsi

”Hetkinen. Eiväthän levyt enää ole tällaisia: pitkiä, hitaita, uskomattoman nätisti sävellettyjä kaupunkihipin meditaatioita? Kurt Vile, senkin imbesilli, olet tehnyt juuri tuollaisen levyn. Vaikutan varmaan Eaglesia kuuntelevalta isältäni, kun blastaan tätä kesällä Volvosta.” (Joni Kling)

Kuuntele Spotifyssä.

#8 The National – Trouble Will Find Me (4AD)

top100national8

”The National on loihtinut jo kuuden albumillisen verran synonyymeja romanttisille epäonnistumisille. Laulaja Matt Berningerin ääneen kiteytyvät kaikki tytöt (tai pojat), joita et ikinä tullut suudelleeksi, kaikki hukatut mahdollisuudet, kaikki väärät valinnat, kaikki ne tilaisuudet jotka menivät ja jotka tajusit tilaisuuksiksi vasta kun ne olivat menneet.” (Samuli Knuuti)

Kuuntele Spotifyssä.

#7 Pet Shop Boys – Electric (X2)

top100psb7

Electric ei tietenkään ole paras Pet Shop Boys -levy, mutta pettymyksen tuottaneen Elysiumin jälkeen se on pikainen ja huikean onnistunut täyskäännös juuri oikeaan suuntaan. Kylmä fakta taitaa olla, että 55–60-vuotiaat brittiherrasmiehet ovat tehneet vuoden parhaan bilelevyn.” (Niko Peltonen)

Kuuntele Spotifyssä.

#6 Drake – Nothing Was the Same (Cash Money)

top100drake6

Nothing Was the Same piti arvioida jo pari kuukautta sitten, mutta levyn kertakaikkisen viiltävä ajankuva ja temaattinen vahvuus saivat niin suureen sekavuustilaan, että jouduin turvautumaan ulkopuolisen konsulttitoimiston apuun. Tässä heidän SWOT-analyysinsä levyn sisällöstä. Vahvuudet: räppiluksus-elämäntavan ja itsesäälin välisen jännitteen siekailematon hyödyntäminen, vuoden kovin pop-biisi (Hold On, We’re Going Home) ja Kanye Westin 808-albumin jälkeisen rap-estetiikan maksimointi. Heikkoudet: yksi raivostuttavan junnaava uhoamisbiisi (Worst Behaviour). Mahdollisuudet: 100 % menestys. Levy on lähes täydellinen pop-herkistelyn ja modernin ahdistuksen kombo. Aikamme Nuoren Wertherin kärsimykset. Uhat: Kuulija voi hukkua narsismin ja egoilun tulvaan.” (Juuso Janhunen)

Kuuntele Spotifyssä.

#5 My Bloody Valentine – m b v (My Bloody Valentine)

top100mbv5

”Kolmas kokopitkä todiste My Bloody Valentinen ainutkertaisuudesta, ja sen tulisi riittää. Ei mikään muu projekti olisi tehnyt tällaista. Se on myös ehkä rockmusiikin hienoin paluu. My Bloody Valentine vuonna 2013 kuulostaa yhä yhdeltä maailman parhaista bändeistä.” (Antti Piirainen)

Kuuntele Soundcloudissa.

#4 Minä ja Ville Ahonen – Mia (Johanna Kustannus)

top100ahonen4

”Kunnianhimoinen, rohkea, tavoitteissaan onnistuva ja vaativa levy. Lepohetkiä tai mainittavia tunnelmanvaihtoja sen 37 minuuttiin ei mahdu. Nostan hattua, mutta en tiedä, kuinka usein tulen Miaa kuuntelemaan, sellaisiin paikkoihin se vie.” (Niko Peltonen)

Kuuntele Spotifyssä.

#3 Nick Cave & the Bad Seeds – Push the Sky Away (Bad Seed Ltd)

top100nickccave3

”Lähes groteski kansi, jossa Cave raottaa makuuhuoneen verhoa, kun Susie Bick kulkee kasvonsa peittäen huoneen lävitse, paljastaa vielä enemmän värimaailmansa avulla – haaleiden sävyjen kavalkadi, jonka läsnäolijoiden tummat vaatteet ja hiukset rikkovat. Tältä Push the Sky Away kuulostaa: aggressio on minimissään, mutta jännite on keskeisessä roolissa.” (Antti Piirainen)

Kuuntele Spotifyssä.

#2 Daft Punk – Random Access Memories (Columbia)

top100daftpunk.2

”Vaikea sanoa, onko mestariduon ydinosaamisalue liukunut mahlantuottamisesta äärimmäisen möhöcoren puolelle. ’Daft Punk Enterprisen’ Random Access Memories on joka tapauksessa loistavasti toteutettu levy, joka nyt vain sattuu kuulostamaan isyyslomalta ja konsulttihouselta.” (Joni Kling)

Kuuntele Spotifyssä.

#1 Kanye West – Yeezus (Roc-a-Fella / Def Jam)

top100kanye1

”Peruslähtökohtana on siis yhä moderni sananlasku ’Ei kohu kauas Kanyesta putoa’, mutta tämä levy tuntuu ampiaispesän ravistelulta sekä toiveelta saada aikaan yhtä kohahduttavaa musiikkia kuin hänen yksityiselämänsäkin on ollut. Siinä hän onnistuu, koska materiaalin ylivertaisuus on musertavaa, eikä Yeezus koskaan sorru pelkällä shokkiarvolla leikkimiseen: nämä ideat ovat hänen tasoiselleen artistille ennenkuulumattoman rohkeita ja ne toteutetaan lähes demonisella voimalla.” (Antti Piirainen)

Kuuntele Spotifyssä.