Nuorgamin totuus

Maailman parhaat levyt vuonna 2012, sijat 100–51

Lana Del Rey sai Nuorgamilta levyarviossa vain 29 pistettä, mutta ylsi silti vuoden levyjen listauksessa 77. sijalle.

Nuorgam on puhunut: vuoden 2012 albumit on asetettu tieteellisellä tarkkuudella paremmuusjärjestykseen.

Julkaisemme tulokset kahdessa osassa. Tänään esittelemme levyt, jotka päätyivät rankingissamme sijoille 51–100. Huomenna on viidenkymmenen parhaan vuoro.

Jokaisen levyn yhteyteen on liitetty sitaatti ja pistemäärä Nuorgamissa julkaistusta arviosta, mikäli sellainen on kirjoitettu – ja yleensä on. Kuten pistemääristä huomaa, emme ole olleet aivan yksimielisiä: Lana Del Rey saattoi saada Antti Piiraiselta vaivaiset 29 pistettä, mutta niin vain se raivasi tiensä sadan joukkoon äänestyksessä, johon osallistui yli 30 Nuorgamin kirjoittajaa.

Jokaisen levyn yhteyteen on lisäksi lisätty Spotify-linkki, jota klikkaamalla pääset kuuntelemaan ko. albumin. Ja jos tämäkään ei sinulle riitä, tätä linkkiä klikkaamalla pääset kuuntelemaan 511 biisin soittolistan, jolle on kerätty kokonaisuudessaan kaikki sijoilta 51–100 löytyvät albumit, jotka Spotifystä löytyvät.

#100 DIIV – Oshin

Oshinin haikeussumu rakentuu tietoiseen minimalismiin. Tapettimainen äänivirta paljastaa detaljinsa vasta, kun se alkaa kiertyä kuulijan selkärangan ympäri.”
75/100 (Oskari Onninen, 9.7.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#99 Patti Smith – Banga

“Uusi albumi originaalia Smith-musiikkia kahdeksan vuoden tauon jälkeen kiinnostaa. Se ei vain tule puun takaa tai tarjoa mitään kovin yllättävää. Tasaisen laadukkaita kappaleita kylläkin.”
73/100 (Niko Peltonen, 2.7.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#98 Jason Lytle – Dept. Of Disappearance

“Hiljalleen levyn kaikki laulut kasvavat pieniksi aarteiksi, joiden kautta Lytlen kertojapersoona tulee tuttavallisen lähelle. Albumin sydämellisenä pohjateemana tuntuu olevan tutun ja turvallisen merkitys – se saa apeatkin mietelmät tuntumaan nöyriltä ja lohduttavilta.”
84/100 (Hannu Linkola, 5.11.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#97 The 2 Bears – Be Strong

Hot Chipin Joe Goddard ja promoottori-dj Raf Rundell ovat kierrelleet muutaman vuoden maailmaa karhupuvuissaan, housen evankeliumia iloluontoisesti levittäen. Kaksikon esikoisalbumi on kaikkien odotuksien vastaisesti mestariteos.”
88/100 (Antti Lähde, 13.2.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#96 d’Eon – LP

“Arkkienkeli Gabrielista internetissä kertova teemalevy on valtavien kaarien IDM-R&B-odysseia, jonka rumpukoneet paukkuvat hyperaktiivisemmassa tilassa kuin 20 tuntia newsfeedejään maanisesti skrollannut somenisti.”
84/100 (Oskari Onninen, 4.7.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#95 Deftones – Koi No Yokan

Ei arviota. “Deftones on yhä täysin relevantti ja elinvoimainen yhtye, mitä ei voi sanoa monestakaan muusta ysärin puolella läpilyöneestä amerikkalaisesta vaihtoehtometalliyhtyeestä.”
(Matti Markkola Nuorgamin joulukalenterissa, 4.12.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#94 Jaakko Laitinen & Väärä raha – Yö Rovaniemellä

“Tämä ei ole kiiltokuvamusiikkia, vaan tanssilavojen värivalojen alla kesäyössä hikoilevien miesten syvimpiä tuntoja ja kylänraitilta kerättyjen kolhujen kertausta, josta ei puutu huumoria, rakkautta ja tekemisen iloa. Viina virtaa, torvet soivat ja kaikki on kovin kaihoisaa.”
85/100 (Juuso Janhunen, 26.3.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#93 Orbital – Wonky

“Se, että Orbital tekee uransa kenties parhaan albumin vuonna 2012, antaa toivoa möhömahoille ympäri maailman ja tekee kiusallisen selväksi sen, kuinka äärettömän kevyillä eväillä suuri osa kiivassyklisen elektronisen musiikin kentän tekijöistä onkaan liikenteessä.”
88/100 (Antti Lähde, 23.4.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#92 Damon Albarn – Dr. Dee

Dr. Dee ei jää pelkän teknisen suorittamisen tasolle, vaan kertoo väkevää tarinaa ja luo todellisuutta todellisemman maailman kestonsa ajaksi.”
91/100 (Niko Peltonen, 10.7.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#91 Paul Banks – Banks

“Banksin kappaleiden kuulee syntyneen yhden ihmisen mielessä; ne ovat kompakteja, niiden dynamiikka on harkittua, sattumalle ei ole jätetty varaa. Banks ei juurikaan hengitä, mutta sen tiivis tunnelma vie mukanaan.”
83/100 (Antti Lähde, 5.11.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#90 John Talabot – ƒin

“Espanjalais-dj yhdistää esikoisalbumillaan chillwaven auringonpolttaman euforian avarissa tehdashalleissa kaikuvien house-eeposten kiihottaviin jännitepurkauksiin ja ripustaa kokonaisuuden 1980-luvun lopulta anastamiensa popkoukkujen varaan.”
80/100 (Antti Lähde, 20.2.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#89 Éva Polgár & Sándor Vály – Mondrian Variations

Ei arviota. “Käsitemusiikissa on aina se riski, että hieno idea tuottaa musiikkia, joka ei nouse sen käsitteen tasolle kiinnostavuudessa, mutta Polgárin ja Vályn levy on täynnä hyvää musiikkia, ja sen draaman kaari on myös kokonaisuutena todella toimiva.”
(Arttu Tolonen Nuorgamin joulukalenterissa, 3.12.)

Kuuntele Éva Polgária ja Sándor Válya Soundcloudista.

#88 Sleigh Bells – Reign of Terror

Reign of Terror vastaa kasvun haasteeseen kaksiteräisellä miekalla, asettaa suurennuslasinsa Treatsin heikkouksiin ja todistaa vahvuutensa tarjoamalla syvyyttä, tarttumapintaa ja musiikillista variaatiota.”
80/100 (Antti Piirainen, 1.3.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#87 Rush – Clockwork Angels

“Rush on jalostanut vanhoista teema-albumiaihioistaan huomattavasti kypsemmän ja kunnianhimoisemman lopputuloksen. Sävykkäämmällä dynamiikalla ja oivaltavammalla kerronnalla lopputulos olisi mestarillinen, mutta huikeassa kunnossa bändi kuuluu edelleen olevan.”
83/100 (Mikael Mattila, 26.9.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#86 Lightships – Electric Cables

Electric Cables on vuolaasti virtaavassa valossaan ja rakkaudessaan kuin puhdasta dopamiinia tykittäisi aistielimiin. Se on polkupyöräilyä kevätauringossa silmät kiinni, auringonsäde, joka herättää vielä talven kylmyydestä kiinni pitävässä huoneessa nukkuvan sydämen.”
90/100 (Jean Ramsay, 18.4.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#85 Peaking Lights – Lucifer

“Lucifer helpottaa helteitä, kun kukat mätänevät parvekerasioissa, ja toimii vilvoittavana suihkuna, jossa vesipisarat on terästetty kiniinillä.”
83/100 (Joni Kling, 18.6.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#84 Antero Lindgren – Mother

“Jos ajatus Angelo Badalamentin tuottamasta grungeballadi-teemalevystä on koskaan käynyt mielessäsi, Mother on pakkohankinta.”
79/100 (Antti Lähde, 26.3.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#83 Pet Shop Boys – Elysium

“Elysium toimii kahdella tasolla. Se on teemalevy vanhenemisesta ja väsymisestä, ja sen jokainen odotukset alittava biisi henkii vanhenemista ja väsymistä.”
60/100 (Niko Peltonen, 19.9.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#82 Viljami Kukkonen – Mörönsyötti

“Mörönsyötti on miellyttävä viesti ilman turhaa meteliä. Vaikka kädenpuristus on vielä hieman hento, esittelee Kukkonen itsensä miehenä, jota ei tarvitse huomata, mutta johon kannattaa tutustua.”
78/100 (Hannu Linkola, 10.2.)

Kuuntele Viljami Kukkosta Soundcloudista.

#81 Kathleen Edwards – Voyageur

“Uusi urbaanimpi Edwards on ilahduttava tuttavuus. Voyageur hengittää, mutta ei enää vain maalaisilmaa, ja haastaa Failerin tasapäiseen taisteluun laulajan parhaan albumin tittelistä.”
84/100 (Antti Lähde, 20.1.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#80 Anna von Hausswolff – Ceremony

“Ceremonylla Anna von Hausswolff pilaa lopullisesti mahdollisuutensa olla Ruotsin seuraava vientikelpoinen ja soikeaksi hiottu artistilupaus. Sen sijaan hän on tehnyt poikkeuksellisen kunnianhimoisen levyn, jonka ansiosta hänet muistetaan pitkään.”
89/100 (Tapio Reinekoski, 29.8.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#79 Jack White – Blunderbuss

“Jack White on esimerkki lahjakkaasta artistista, joka ei ole pystynyt keksimään itseään uudelleen. Blunderbuss ei ole huono levy, mutta paikoin sen on lannistavan karikatyyrimäinen.”
60/100 (Joni Kling, 26.4.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#78 Neil Young & Crazy Horse – Americana

“Levyltä huokuu jamisessioiden puolivillainen tunnelma, mutta samalla pakoton viitekehys siivittää Crazy Horsen mainioon iskuun. Youngin tuotannon terävimpään kärkeen Americana ei toki kapua, mutta räpsäyttää sormille tervetulleen sähköiskun jostakin aikojen takaa, suoraan sydämestä.”
73/100 (Hannu Linkola, 11.6.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#77 Lana Del Rey – Born to Die

“Poplevy vailla kipinää, sanoitukset vailla inspiraatiota, laulaja vailla intoa. Video Games on tunkiolla kasvava tulppaani, muuten Born to Die kaatuu sisällöttömyyteensä.”
29/100 (Antti Piirainen, 21.2.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#76 Purity Ring – Shrines

Shrines antaa aavistuksen siitä, kuinka tasapaksu klubimusiikki on kenties viimein taipumassa joksikin muuksi: vääntyneemmäksi, kulmikkaammaksi, väkivaltaisemmaksi –vaikka Purity Ringin yösävyjä värittävä veripisarojen tihkusade onkin parfymoitu epäilyttävästi róseviinin äiteläksi.”
70/100 (Joni Kling, 30.7.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#75 Animal Collective – Centipede Hz

“Animal Collective kaappaa kysymättä mukaansa ja pakottaa tunnustamaan lähestymistapojensa olevan jotakuinkin hienointa mitä musiikille on pitkään aikaan tapahtunut.”
74/100 (Hannu Linkola, 11.10.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#74 Bob Mould – Silver Age

Ei arvioitu. “Mould vaikuttaa terveemmältä ja energisemmältä kuin nuorempana, olkoonkin, että energia kohdistuu hieman erikoisiin asioihin.”
(Ville Aalto Vastakkainasettelun aika -artikkelissa, 11.4.2011)

Kuuntele levy Spotifystä.

#73 Talmud Beach – s/t

Ei arvioitu. Canned Heatiin ja 22-Pistepirkkoon verratun ja muun muassa Räjäyttäjien ja Kolmannen maailmanpalon soittajia sisältävän yhtyeen esikoisalbumi sai viisi tähteä Soundin Ville Piriseltä.

Kuuntele Talmud Beachia Soundcloudista.

#72 Kerkko Koskinen Kollektiivi – s/t

“Yhden ihmisen kokonaisvision häikäisevä tulos, ajatonta ja ylettömän romanttista Taidemusiikkia isolla T:llä.”
85/100 (Niko Peltonen, 16.8.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#71 Gracias x JTT – Globe

Deogracias Masomi teki vuoden parhaan räppilevyn. Miksei tästä ole puhuttu enemmän? Vaivaton flow, JTT:n a-luokan tuotanto ja huipputerävät lyriikat. Jumaloin.”
90/100 (Anton Vanha-Majamaa, 4.7.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#70 The Men – Open Your Heart

“Vaikka yksittäisten soittajien jäljet löytyvätkin sanakirjan kohdasta ‘steroidiraivo’, kaikki esitetään mitä rennoimmalla asenteella. Silmäkulmassa oleva pilke on suoraan sanottuna kuultavissa, kun pienimmätkin osat uhkuvat spontaania riemua.”
93/100 (Antti Piirainen, 22.3.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#69 Hot Chip – In Our Heads

In Our Headsin ikävystyttävä rikos on sen taustalla vaanivan perfektionismin synnyttämä näköalattomuus ja tekijöidensä vihkiytyminen päälleliimattuihin detaljeihin, jotka tuntuvat olevan pieniä lahjoja ennemmin heille itselleen kuin heidän kuulijoilleen.”
71/00 (Joni Kling, 12.6.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#68 Frankie Rose – Interstellar

“Puoleen tuntiin tyytyvä Interstellar vetää indiefaneja puoleensa tehokkaammin kuin luottokortilla varustettu lasipöytä kokaiinin käyttäjiä. Efekti on sama: viimeistään puolen tunnin päästä uusi annos alkaa houkuttaa.”
87/100 (Antti Piirainen, 29.3.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#67 Sera Cahoone – Deer Creek Canyon

Deer Creek Canyon ei tuo pöytään mitään erityisen uutta tai tuoretta, mutta se on vahva näyttö hienolta laulaja-lauluntekijältä. Sera Cahoone onnistuu jälleen kerran tekemään kokonaisen albumillisen vaikuttavaa musiikkia.”
79/100 (Tuomo Yrttiaho, 3.12.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#66 Kuusumun Profeetta – Huutoja hiljaisesta huoneesta

“Niinä hetkinä, kun Kuusumun Profeetan karikatyyrimaisuuden kanssa on täysin sinut, sen tahdissa tekee mieli nostaa malja kaikille niille ihmisyyden puolille, joiden olemassaolo unohtuisi liian helposti ilman näitä julistuksia.”
75/100 (Hannu Linkola, 5.11.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#65 Passion Pit – Gossamer

Gossamer on täynnä omituista musiikillista krääsää, joka on kuin huipputuottajien alennuslaarista ammennettua. Kun tätä kissankultapölyä sirotellaan lukuisien, periaatteessa toimivien koukkujen ympärille, saadaan hermostunutta ja pirteän eksentristä tanssipoppia, joka ei suoraan sanottuna jää päätä vaivaamaan.”
66/100 (Joni Kling, 23.7.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#64 Hexvessel – No Holier Temple

Ei arvioitu. “Hexvesselin raskaus tulee aivan muualta kuin tasapaksusti möyryävistä kitaroista. Se mahdollistaa kansanmusiikkivaikutteiden ottamisen mukaan ilman sitä joskus kornia karnevaalifiilistä, joka siitä seuraa.”
(Arttu Tolonen Nuorgamin joulukalenterissa, 3.12.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#63 Patterson Hood – Heat Lightning Rumbles in the Distance

“Jos Drive-By Truckersin kuormuri edellisellä Go-Go Boots -albumilla vähän ruosteisesti yskähtelikin, kuljettaa Heat Lightning Rumbles in the Distance kuulijaa Syvän Etelän masentavissa maisemissa kaiken kokeneen diesel-koneen varmuudella.”
84/100 (Antti Lähde, 10.9.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#62 Ken Stringfellow – Danzig in the Moonlight

“Neljäntoista biisin kokonaisuus on ehkä liiankin tuhti ja joukkoon mahtuu pari hutia, mutta Stringfellow’n laulunkirjoitustaitoja ei käy – tälläkään kertaa – kiistäminen.”
81/100 (Antti Lähde, 1.10.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#61 Kindness – World, You Need a Change of Mind

“Parista hudista huolimatta World You Need a Change of Mind on yksi alkuvuoden verrattomista tanssittajista. Bainbridgen visio utuisen romanttisesta pössyttelydiskosta soi kristallinkirkkaana.”
80/100 (Antti Lähde, 23.7.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#60 Scott Walker – Bish Bosch

“Levyn musta huumori tuntuu välillä ilottomalta vitsailulta, kokeellisuudelta vailla sille sopivaa kontekstia. Lopputulos on turhauttavan etäinen.”
75/100 (Antti Piirainen, 5.12.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#59 Andy Stott – Luxury Problems

Ei arviota. “Harmaan ja housen uusi mittapuu: julmetun syvää ja synkkää, liian pelottavaa ja ilmeikästä tanssittavaksi.”
(Tapio Reinekoski Kahdeksan levy-yhtiötä -artikkelissa, 2.8.)

Kuuntele Andy Stottia Soundcloudista.

#58 First Aid Kit – The Lion’s Roar

Johanna ja Klara ovat kasvaneet kiinni niihin maisemiin ja tunteisiin, josta heidän laulunsa kumpuavat. Luojan kiitos, ihminen ei ole silloinkaan liian vanha leikkimään.”
84/100 (Hannu Linkola, 28.1.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#57 The Fresh & Onlys – Long Slow Dance

“Jos The Fresh & Onlys seuraa yksinäistä tähteään, sillä on edellytykset vaikka mihin. Tällaiselle vaarattomaksi jalostuneelle surumielisyydelle löytyy aina sijansa.”
73/100 (Hannu Linkola, 15.10.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#56 Joose Keskitalo & Kolmas maailmanpalo – Vyötä kupeesi ja tule!

Vyötä kupeesi ja tule! on haastava kokonaisuus, joka kuitenkin pitää kuulijan mustassa korpinnokassaan alusta loppuun – ei hellästi, vaan niin, että vähän sattuu.”
84/100 (Joonas Kuisma, 17.2.)

Kuuntele Joose Keskitaloa ja Kolmatta maailmanpaloa YouTubesta.

#55 Norah Jones – Little Broken Hearts

Little Broken Hearts hiipii ihon alle vaivihkaa. Vielä ensimmäisillä kuuntelukerroilla sen folkin, soulin ja rahisevan lofirockin kanssa flirttailevat kappaleet eivät tee lähtemätöntä vaikutusta, viehättävätpähän vain luontevuudellaan ja ilmavuudellaan.”
91/100 (Antti Lähde, 9.5.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#54 Chairlift – Something

“Chairlift toisaalta hämmentää huippueklektisellä tematiikallaan, toisaalta kahmii himoshoppaajan tavoin mukaansa viihteellisiä easy listening -lainoja kuin tarjoussaippuaa ikään – välillä jälki on liian sileää ja kiiltävää.”
82/100 (Joni Kling, 24.1.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#53 Kevin – Ebb & Flow

Ei arvioitu. “Ebb and Flow soi pakotonta ja luonnollisena virtaavaa klassista rockia, jossa bändin jäsenten ilmeiset musiikilliset vaikuttimet psykedeliasta poppiin ja progesta kenkiintuijotteluun sulautuvat hämmästyttävän letkeäksi kokonaisuudeksi, jollaisesta bändin parhaat hetket olivat tähän asti antaneet vain epämääräisiä lupauksia.”
(Antti Lähde Nuorgamin joulukalenterissa, 24.12.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#52 Moonface – With Siinai: Heartbreaking Bravery

“Odotukset tätä suomalais-kanadalaista yhteistyötä kohtaan eivät olleet erityisen korkealla. Tulokset sen sijaan häikäisevät; Heartbreaking Bravery voi hyvinkin olla Spencer Krugin uran tasapainoisin ja vaikuttavin teos.”
86/100 (Antti Lähde, 7.5.)

Kuuntele levy Spotifystä.

#51 Spiritualized – Sweet Heart Sweet Light

Sweet Heart Sweet Light on kokoelma popin ehdoilla toteutettuja poplauluja, joiden eduksi on sanottava, ettei niitä ole väritetty liian ylitsevuotavalla metafysiikalla sen enempää kuin Spiritualized-levyltä on odotettavissa.”
79/100 (Joni Kling, 19.4.)

Kuuntele levy Spotifystä.

511 biisiä!

Ole hyvä, Spotify-soittolista, jolle on koottu kokonaisuudessaan kaikki sijoilta 51–100 löytyvät albumit. Antoisia kuunteluhetkiä!