Nuorgam on puhunut: vuoden 2012 albumit on asetettu tieteellisellä tarkkuudella paremmuusjärjestykseen.
Voittaja on julistettu! Nuorgamin totuus on, että vuoden 2012 paras albumi maailmassa on “käsittämätön sisältä ja ulkoa, mutta silti itseään eteenpäin vievä ja kekseliäs”.
Äänestykseen osallistui yli 30 Nuorgamin kirjoittajaa. Sadan listalle ylsi 25 kotimaista ja 75 ulkomaista artistia. Jokaisen levyn yhteyteen on liitetty sitaatti ja pistemäärä Nuorgamissa julkaistusta arviosta, mikäli sellainen on kirjoitettu – ja yleensä, sillä sadasta listalle päässeestä albumista olemme antaneet pistemäärän 91:lle.
Jokaisen levyn yhteyteen on lisäksi lisätty Spotify-linkki, jota klikkaamalla pääset kuuntelemaan ko. albumin. Ja jos tämäkään ei sinulle riitä, tätä linkkiä klikkaamalla pääset kuuntelemaan 1029 biisin soittolistan, jolle on kerätty kokonaisuudessaan kaikki sijoilta 1–100 löytyvät albumit, jotka Spotifystä löytyvät.
Mikä oli sinun mielestäsi vuoden 2012 paras levy? Mitä listaltamme puuttuu? Mikä sille ei missään nimessä kuuluisi? Sana on vapaa – kommenttisi ovat enemmän kuin tervetulleita.
#50 Eevil Stöö x Koksu Koo – Fuck Vivaldi
“Järjettömät mittasuhteet saava monotoninen toisto hypnotisoi kuulijan. Levyn puolivälin jälkeen alkaa olla aika lailla sama, vaikkei itse olisi luonnontuotteisiin koskenutkaan. Huumetesti piiputtaisi punaista siltikin.”
72/100 (Niko Peltonen, 25.7.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#49 Dirty Projectors – Swing Lo Magellan
“Dirty Projectorsin musiikillinen historiantunti tuntuu tapahtuvan hetkessä ilman radikaaleja muutoksia kappaleen muotokielessä, joka tuntuu jo valmiiksi sisältävän kaikki tarvittavat arkistonäytteet. Vanhan latteuden mukaisesti tulos vaikuttaa akateemiselta olematta kuitenkaan kuiva.”
81/100 (Joni Kling, 20.7.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#48 Miguel – Kaleidoscope Dream
“Kaleidoscope Dream on sen luokan mestariteos, että se saa hihkumaan – kenties ennenaikaisesti, mutta ainakin innostuneesti – oman sukupolvensa Princen tai Marvin Gayen löytymisestä.”
91/100 (Antti Lähde, 17.12.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#47 Japandroids – Celebration Rock
“Kanadalaisduo on kakkosalbumillaan debyyttinsä tavoin kiihkeä, äänekäs ja vereslihalla. Joillekin se voi olla liikaa.”
82/100 (Tuomo Yrttiaho, 14.6.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#46 Mount Eerie – Ocean Roar
“Ocean Roar on Mount Eerien tähän asti metallisin ja hankalin albumi, joka on oikeissa olosuhteissa kuunneltuna vaikuttava tutkielma ihmisen pienuudesta ja tarpeettomuudesta. Jos menet vielä tänä syksynä mökille, ei liene epäselvää, mikä levy sinun on otettava mukaasi.”
80/100 (Oskari Onninen, 10.10.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#45 Kendrick Lamar – Good Kid, m.A.A.d City
“Olemattoman elokuvan soundtrack, jonka ansiot rap-albumina ovat kiistämättömät, mutta joka jää harmillisesti junnaamaan paikoilleen, kun seuraavan näytöksen pitäisi jo alkaa.”
75/100 (Markus Hilden, 1.11.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#44 Killer Mike – R.A.P. Music
“Michael Render tuuppaa riimiä ilmoille taidolla ja raivolla, huomiosi kaapaten. Tämä musiikki ei vaeltele ujosti taustalla, vaan nappaa rinnuksista kiinni ja pakottaa kuuntelemaan.”
84/100 (Kari Koivistoinen, 4.7.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#43 Ty Segall Band – Slaughterhouse
“Ylituotteliaan Segallin nerous kristalloituu viimein koukukkuuden ja murhaavuuden yhdistäväksi jyystöksi. Levy, jolta turpaan saaminen naurattaa räkäisesti sekä lyöjää että lyötävää.”
88/100 (Oskari Onninen, 4.7.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#42 Pariisin Kevät – Kaikki on satua
“Kaikki on satua sisältää hieman epäonnistuneita kokeiluja, outoja sanoituspoliittisia valintoja ja paljon muottiin ahdettua tuotantoa, mutta myös suuren annoksen kristallinkirkasta lantraamatonta hyvänolontunnetta ja suoranaista hurmioitumispotentiaalia.”
75/100 (Niko Peltonen, 22.2.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#41 Dean Blunt & Inga Copeland – Black Is Beautiful
“Black Is Beautiful on vieraannuttava sekoitus aamuyössä viistäviä poliisiautoja, digitaalista mainosroskaa, kehnosti paistettua glittersuolaa ja särisevää kuvaa valvontakamerassa.”
84/100 (Iida Sofia Hirvonen, 4.6.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#40 Delay Trees – Doze
“Laajoista kuvaelmistaan huolimatta Delay Trees on sittenkin vain pienen maan pienestä kaupungista ponnistava yhtye, jolle vähäinenkin musiikki on elämää suurempaa.”
78/100 (Hannu Linkola, 10.12.)
Kuuntele Delay Treesiä Soundcloudista.
#39 Twin Shadow – Confess
“Menneisyyden dinosaurusten ei tarvitse enää tehdä kömpelöitä comebackejä, sillä nuoremmissa on samanaikaisesti simplemindsia, thepolicea ja talktalkia enemmän kuin näissä bändeissä itsessään.”
84/100 (Oskari Onninen, 23.7.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#38 Godspeed You! Black Emperor – Allelujah! Don’t Bend! Ascend!
“Suureellinen julistaminen ei ole vuosien aikana kadonnut minnekään, ja suuret kaaret herättävät yhä suuria tunteita. Näyttää, että Musta keisari on palannut jäädäkseen.”
80/100 (Mikael Mattila, 17.10.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#37 Actress – R.I.P.
“Reivaamiseen väsynyt dj silpoo korvienvälikirjastoaan ja tekee täyteäänistä groovea. Jos olisin algoritmi, tanssisin itseni solmuun.”
88/100 (Tapio Reinekoski, 4.7.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#36 Lee Ranaldo – Between the Times & the Tides
“Between the Times & the Tides on laadukas ja vähintään yhtä charmantti kuin Ranaldo albuminsa kansikuvassa. Sonic Youthin perinnön ylläpitämisen tunne on kuitenkin kovin vahvasti läsnä.”
79/100 (Joonas Kuisma, 2.4.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#35 Karri Koira – K.O.I.R.A.
“Karri Koiran levyä saatiin odottaa vuosia. Toisin kuin yleensä, odotus kantoi runsaasti hedelmää: K.O.I.R.A. on kunnianhimoisin, nautittavin ja yksinkertaisesti paras kotimainen moderni R&B-albumi koskaan ja eräs vuoden levyistä.”
93/100 (Santtu Reinikainen, 21.12.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#34 The Killers – Battle Born
“The Killersin tapa tähdätä kohti poptäydellisyyttä ja kaahata samalla päin autiomaan kolmimetrisiä kaktuksia kulminoituu Battle Borniin – tuloksena eräs ansiokkaimmista popalbumeista vuosiin.”
88/100 (Markus Hilden, 18.9.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#33 Laurel Halo – Quarantine
“Digiajan popmusiikki käpertyy Quarantinella omien bileidensä katveisimpaan nurkkaan ja yrittää viimeiseen asti olla oksentamatta ulos juuri omasta käpyrauhasestaan tiristämäänsä pipetillistä.”
81/100 (Tapio Reinekoski, 13.6.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#32 Father John Misty – Fear Fun
“Välillä unohtuu, miten hyvältä näinkin amerikkalainen kantrirock-soundi voi kuulostaa. Fleet Foxesin ex-rumpalin kahdeksannella levyllä kuuluu kyseisen bändin kaiku, mutta klangi on rouheampi.”
77/100 (Mikael Mattila, 4.7.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#31 El-P – Cancer 4 Cure
“Cancer 4 Cure kuulostaa tuoreelta vielä vuosienkin päästä – kaiken keskellä El-P huutaa varoituksia ja synkkiä tarinoita pahuudesta kuin lihaksi tullut Cassandra-myytti.”
88/100 (Antti Piirainen, 3.8.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#30 Särkyneet – Kaupungin kutsu
“Kollaa kestää ja Kumma Heppu nousevat mieleen, mutta ennen kaikkea nahkatakit, 1980-luvun nakkikioskit ja talvipakkasilla minihameissa värjöttelevät sifonkihuiviset Dingo-tytöt.”
86/100 (Antti Lähde, 10.12.)
Kuuntele Särkyneitä Soundcloudista.
#29 Death Grips – The Money Store
“Death Grips on industrial rockin teollisuuskuvaston ihannointia nykypäivään siirrettynä – heidän valuuttansa vain on hiphop, heidän likainen teknologiansa internet.”
87/100 (Joni Kling, 23.4.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#28 Saint Etienne – Words and Music by Saint Etienne
“Words and Music on 18 vuoteen ensimmäinen Saint Etienne -levy, joka välittää tietoa siitä samasta fantasiamaailmasta, jonka takia yhtyeeseen aikoinaan ihastui.”
90/100 (Niko Peltonen, 25.5.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#27 the xx – Coexist
“The xx luottaa läpi Coexistin tarkkaan hiottuun nimikkotyyliinsä, joka kuitenkin on läpipääsemätön ja uusien vaikutteiden mukaan tuomiselle yhtä ahdas kuin mustilla verhoilla vuorattu studio, jossa se äänitettiin.”
65/100 (Joni Kling, 27.11.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#26 Barry Andrewsin Disko – Kuka siellä?
“Kuka siellä? tuntuu luonnosmaiselta, mutta musiikin estetiikkaan ja yksittäisiin hetkiin rakastuu helposti. Ja kuten Fonalin levyjen kohdalla yleensäkin, analyyttinen kuuntelu on varmin tapa joutua pahasti eksyksiin.”
76/100 (Hannu Linkola, 29.5.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#25 Neil Young & Crazy Horse – Psychedelic Pill
Ei arvioitu. “Young ja luottoyhtye Crazy Horse ovat löytäneet loistavan soittovireen ja erityisesti Ramada Innin ja Walk Like a Giantin kohdalla kuusi-seitsenkymppisten soittoniekkojen jameja kuuntelee hypnotisoituneena.”
(Niko Vartiainen Nuorgamin joulukalenterissa, 13.12.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#24 Ariel Pink’s Haunted Graffiti – Mature Themes
“Pinkin alitajuntaisena purskahteleva ja omalaatuisena väreilevä soundimaailma on kääntynyt lo-fi-musiikin normiksi. Kun estetiikan avulla on aiempaa hankalampi erottua, Pink nousee muiden olohuonepoppareiden yläpuolelle huippuunsa viritetyllä melodiakorvallaan.”
85/100 (Oskari Onninen, 17.12.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#23 Olavi Uusivirta – Elvis istuu oikealla
“Kaikkea leimaa aito kiihko ja siihen 28-vuotiaalla väistämättä sekoittuva hiipivä epätoivo. Elvis istuu oikealla on manausyritys, itselle illalla kirjoitettu muistilappu, että elämän tajuaisi jatkuvan seuraavana aamunakin.”
69/100 (Niko Peltonen, 12.3.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#22 Shearwater – Animal Joy
“Animal Joy soi häpeilemättömän eeppistä indierockia, jonka pelastaa pompöösiydeltä kaikesta huokuva rosoinen inhimillisyys, joka muistuttaa The Nationalin läpimurtoalbumista Alligatorista.”
91/100 (Antti Lähde, 5.3.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#21 Black Twig – Paper Trees
“Black Twigin materiaalilla on kansainvälistäkin relevanssia, mutta ennen Euroopan-lämmittelykiertueita kiinnostaa, miten se sijoittuu Suomen indiekartalle. Vastaus on yksinkertainen: se raivaa oman tilansa.”
88/100 (Joonas Kuisma, 11.1.)
Kuuntele Black Twigin musiikkia Spotifystä.
#20 Chromatics – Kill for Love
“Chromatics haistattaa pitkät popmusiikin kaavoille sukeltamalla kunnianhimoisesti oman näkemyksensä perässä, mutta ei mene aivan loppuun asti.”
77/100 (Tuomo Yrttiaho, 4.4.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#19 PMMP – Rakkaudesta
“PMMP ei ainakaan jää paikoilleen. Heidän asemassaan olevalta yhtyeeltä se on suuren kiitoksen aihe.”
76/100 (Niko Peltonen, 15.6.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#18 Tiiu Helinä – Veli
“Tämä on tuoretta, vanhaa ja uutta niin lumoavasti yhdistelevää musiikkia, että siihen täytyy totutella tovi. Ja kun niin tekee, tulee huomanneeksi, että Veli on yksi tämän vuoden kotimaisista mestariteoksista.”
84/100 (Juuso Janhunen, 10.12.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#17 Death Hawks – Death & Decay
“Death Hawks kirjoituttaa mielikuvituksella kertomuksia, piirrättää kädellä kuvia ja projisoi ne tuosta ikkunastani näkyvien Kinaporin kattojen ylle irvistelemään, hihittelemään ja karjumaan käsittämättömiä lauseita. Eihän tätä auditiivista koiruohoa voi olla rakastamatta.”
87/100 (Niko Peltonen, 20.2.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#16 Sin Cos Tan – s/t
“Koska Hulkkonen on todella lahjakas elektronisen musiikin tekijä, sen enempää melodiat kuin rytmitkään eivät toista itseään. Aina löytyy jokin variaatio perusaiheesta tai uusi tulokulma siihen.”
77/100 (Niko Peltonen, 19.12.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#15 Perfume Genius – Put Your Back N 2 It
“Put Your Back N 2 It on kuin lasinsirpaleista verisin sormin rakennettu korttitalo: kristallimaisen hauras, raadollisella tavalla kaunis ja ilmestyksenä itkettävän lohdullinen. Sen edessä on pakko rauhoittua, sillä pieninkin puhallus tai hipaisu riittää kaatamaan mestariteoksen.”
90/100 (Oskari Onninen, 21.2.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#14 Cloud Nothings – Attack on Memory
“Cloud Nothings on kasvanut oikean yhtyeen mittoihin ja löytää itsestään aivan uuden puolen, joka on paljon uhkaavampi, meluisampi ja helvetin paljon kovaäänisempi kuin bändin aiempi tuotanto olisi ikinä voinut antaa olettaa.”
89/100 (Antti Piirainen, 25.1.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#13 Ruger Hauer – Erectus
“Syksyn odotetuimman suomihop-julkaisun tinkimättömän elektroninen tuotantopuoli on todella komeaa ja itse asiassa monin paikoin hukuttaa sanataiteilun alleen.”
75/100 (Niko Peltonen, 5.11.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#12 Tame Impala – Lonerism
“Kevin Parker potkaisee kuulijan perspektiivin vinoon, repii kartat ja tarjoutuu sen jälkeen oppaaksi. Kun Lonerism virtaa sähkönä ruumiin läpi, ei tarjousta tahdo kyseenalaistaa.”
88/100 (Hannu Linkola, 15.10.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#11 Burning Hearts – Extinctions
“Extinctions on kuin ravintolapäivä – joka pisteellä ei tarvitse käydä vaan aina voi napsia sopivat päältä, ja vaikka ei osallistuisi ollenkaan, on jotenkin mukava tietää, että se on olemassa.”
80/100 (Jarkko Immonen, 13.2.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#10 Grimes – Visions
“Claire Boucher on pelkkää viitteillä vuorattua pintaa: samanaikaisesti sukupuoleton pop-kyborgi ja ultrafeminiininen Tumblr-barbie, jonka musiikki kurottelee tietoisesti niin 1980-luvun taidepopin, 1990-luvun muovi-R&B:n kuin 2010-luvun K-popinkin välillä.”
74/100 (Oskari Onninen, 16.4.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#9 Jessie Ware – Devotion
“Devotion huokuu nimensä mukaisesti omistautumista ja rakkautta popmusiikkia kohtaan.”
82/100 (Markus Hilden, 23.8.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#8 Leonard Cohen – Old Ideas
“Leonard Cohen on aarre ja hänet pitäisi nimetä Unescon maailmanperintökohteiden listalle.”
89/100 (Niko Peltonen, 1.2.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#7 Grizzly Bear – Shields
“Jos Shields olisi puisto, se olisi maaginen paikka, jonka luulee tuntevansa, mutta jonka runsaina rehottavien ruusupuskien ja köynnösten takaa paljastuisi jo unohdettujen suuruuksien patsaita ja myyttisiin mittoihin kasvaneita kasveja, joiden oksilla vuorottelisi surffikitaroilta ja vuoripurojen solinalta kuulostavien lintuparvien kuoroja.”
87/100 (Juuso Janhunen, 24.9.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#6 Bat for Lashes – The Haunted Man
“The Haunted Man on ehjä ja mielikuvitusta kutkuttava teos, joka lujittaa entuudestaan tekijänsä asemaa tämän hetken mielenkiintoisimpien pop-laulunkirjoittajien joukossa.”
86/100 (Juuso Janhunen, 8.11.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#5 Pää Kii – s/t
“Syyskauden tapaus, joka on mitä terapeuttisinta viihdettä kilpailukyky-liturgian ja masennuslääkkeiden uuvuttamassa Suomessa.”
90/100 (Pauli Komonen, 27.12.)
Kuuntele Pää Kiitä Soundcloudista.
#4 Julia Holter – Ekstasis
“Ekstasisin kappaleiden kuvailu olisi samaa ilonpilaamista kuin selittäisi keskiaikaiselle kemistille, miksi hänen rautansa ei muutu kullaksi.”
94/100 (Tapio Reinekoski, 16.3.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#3 Mac Demarco – 2
“Demarcon kappaleet noudattavat yhtä ja samaa kaavaa. Basso ja rummut synnyttävät vaivatonta, tuhnuisesti sykkivää svengiä, jonka päälle kanadalainen valuttaa epävireisiä triolilirkutuksiaan ja puolihorteisia muminoitaan. Toimii joka kerta.”
84/100 (Antti Lähde, 12.11.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#2 Frank Ocean – Channel Orange
“Odd Futuren mielenkiintoisimman jäsenen ensimmäinen varsinainen albumi on modernin R&B:n mestariteos, jolla ei ole hitustakaan itsekorostusta, uhoa tai oman tähtikultin pyörittelyä.”
95/100 (Anton Vanha-Majamaa, 24.7.)
Kuuntele levy Spotifystä.
#1 Swans – The Seer
“The Seerin kulku on kuin Beckettin taskuissaan kiviä kierrättävän ja niitä imeskelevän Molloyn: käsittämätön sisältä ja ulkoa, mutta silti itseään eteenpäin vievä ja kekseliäs.”
96/100 (Tapio Reinekoski, 12.9.)
Kuuntele levy Spotifystä.
1 029 biisiä!
Ole hyvä, Spotify-soittolista, jolle on koottu kokonaisuudessaan kaikki sijoilta 1–100 löytyvät albumit. Antoisia kuunteluhetkiä!