Small talk: vieraana Colin Stetson

Sometimes a saxophone is just a saxophone.

Vain pesunkestävä houkka jättää perjantaina menemättä Helsingin Kuudennelle linjalle, jossa esiintyy Colin Stetson, yhdysvaltalainen puhaltajanero, jonka palveluksiin on turvautunut lähes jokainen 2000-luvun merkittävimmistä indieartisteista (LCD Soundsystem, Arcade Fire, Feist, TV on the Radio, Godspeed You! Black Emperor, The National…) sekä koko joukko vaihtoehtomusiikin veteraaneja David Byrnestä Tom Waitsiin ja Laurie Andersoniin.

Omilla levytyksillään, kuten Constellationin julkaisemilla New History Warfare -albumeilla (2008 ja 2011), Stetson yhdistelee freejazzia, noisea ja dronea suorastaan hätkähdyttävällä tavalla – “saksofonin Hendrix” on nimitys, joka paitsi pitää kutinsa, myös varmasti kelpaisi taiteilijalle itselleenkin.

Soitat muun muassa saksofonia, klarinettia, käyrätorvea ja poikkihuilua. Mikä oli ensimmäinen instrumenttisi?

“Alttosaksofoni, jota aloin soittaa 10-vuotiaana. Olin nähnyt MTV:ltä Men at Workin Who Can It Be Now -kappaleen musiikkivideon ja päättänyt, että kun kasvan isoksi, minusta tulee saksofoninsoittaja. Ja niin minusta tuli.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Men at Work – Who Can It Be Now?

Kuka oli tärkein esikuvasi saksofonistina?

“Ensimmäinen ja edellleen tärkein esikuvani on Jimi Hendrix. Mutta mitä fonisteihin tulee, ensimmäiset, jotka todella räjäyttivät tajuntani, olivat Ornette Coleman, Ben Webster, Peter Brötzmann ja Cannonball Adderley. Tuota listaa voisin toisaalta jatkaa ja jatkaa ja jatkaa…”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Ornette Coleman Sextet – Free Jazz

Haluaisitko vielä oppia soittamaan jotain uutta instrumenttia?

“Oi, tietenkin! Yritän tällä hetkellä opetella soittamaan sähköbassoa, ja olen laajentamassa vaskipuhallinarsenaaliani baritonitorvella. Jossain vaiheessa olisi myös hyvä opetella fagotti. Olen aina rakastanut kaksoisruokolehdykkäsoittimien ääntä!”

Oma musiikkisi on varsin avantgardistista. Kumpi on mielestäsi tärkeämpää: kappale itsessään vai se, miten se on toteutettu?

“Jos puhutaan kappaleen lopullisesta, äänitetystä versiosta, molemmat ovat yhtä tärkeitä. Kappale ei pääse täysiin oikeuksiinsa ellei sitä ole toteutettu tavalla, joka tekee sen mahdolliseksi. Ja samalla on loputtomasti tapoja, jolla jokaista kappaletta voi lähestyä ja sen eri puolia palvella.”

Vierailit elokuussa Helsingin Flow Festivalilla Bon Iverin kokoonpanossa. Millaista on työskennellä Justin Vernonin kanssa?

“Justin on minulle hyvin tärkeä. Rakastan musiikkia, jota olemme viime vuosien aikana yhdessä tehneet. Hänellä on voimakas ja yksilöllinen visio, ja silti hän uskaltaa ympäröidä itsensä luovilla ihmisillä, jotka tuovat mukanaan omat ideansa. On vaikea kuvitella hedelmällisempää lähtökohtaa yhteistyön tekemiselle – etenkään rockmusiikin piirissä. Meillä on yhteisiä suunnitelmia, joita alamme toteuttaa sen jälkeen, kun tämänhetkinen Bon Iver -kiertue on ohi. Odotan sitä todella.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Justin Vernon ja Colin Stetson livenä Melbournessa

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

“Radiohead on mielestäni edelleen valtavirtamusiikin eturintamassa. He ovat onnistuneet jo kohta kahdenkymmenen vuoden ajan uusiutumaan jatkuvasti ja julkaisemaan siinä sivussa upeita albumeita, jotka ovat menestyneet myös kaupallisesti. Jos puhutaan artisteista, jotka ovat tärkeitä minulle itselleni, täytyy mainita Liturgy ja Tim Hecker. Ne ovat inspiroineet minua valtavasti viime vuosien aikana.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Liturgy – Pagan Dawn (live)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Tim Hecker – Piano Drop

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

“Kirjailija Christopher Hitchens ei ole muusikko, mutta se, että syöpä vei hänet viime vuonna, otti koville. Maailmassa ei ole monia, jotka olisivat yhtä vahvoja ja valmiita kertomaan asioita, joita kukaan ei haluaisi näinä vaikeina aikoina kuulla.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Christopher Hitchens – The Best of the Hitchslap

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

“Valitettavasti en juuri ollenkaan. Kun tulen sinne, olen enemmän kuin avoin ehdotuksille!”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

“Olen aika varma, että jotain siltä väliltä.”

Colin Stetson Helsingin Kuudennella linjalla 16.11.2012.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!