Small talk: vieraana Nancy Whang (LCD Soundsystem)

Antakaa tälle naiselle toimivat levysoittimet, niin kaikki on hyvin.

LCD Soundsystem päätti uransa viime vuoden huhtikuussa tyylikkäästi nelituntiseen konserttiin New Yorkin Madison Square Gardenissa (vain vuorokautta sen jälkeen, kun Nuorgam oli perustettu – sattumaako?). Dylan Southern ja Will Lovelace taltioivat 2000-luvun ihanimpiin kuuluvan elektronisen musiikin yhtyeen viimeiset hetket dokumenttielokuvaansa Shut Up and Play the Hits, jossa kamera seuraa LCD-maestro James Murphyä konserttia edeltävästä päivästä sen jälkeiseen aamuun.

Erottajankadun Kino Adams esittää Shut Up and Play the Hits -elokuvan huomenna eli perjantaina 23. marrakuuta – eikä veloita lystistä senttiäkään! Elokuvaesityksen jälkeen juhla jatkuu Ravintola Adamsin puolella, jossa sekä LCD Soundsystemin että The Juan Macleanin kokoonpanoissa Suomessakin käynyt Nancy Whang soittaa dj-keikan.

Whang vastaili Nuorgamin smalltalk-kysymyksiin sähköpostitse. Ja jos vastauksista voi jotain päätellä, ei James Murphyn johtaman konkkaronkan jättäminen ollut ihan helppoa…

Mikä on onnistuneen dj-keikan salaisuus?

”Toimivat levysoittimet, tanssivat ihmiset ja toimivat levysoittimet.”

Minkä tyyppinen dj olet? LCD Soundsystemiä lainatakseni, oletko enemmän tyyppiä “have you seen my records” vai “shut up and play the hits”?

“Ehkä jossain niiden välissä… ’Kuunnelkaapa tämä levy! Eikö se olekin hitti?’”

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

“Koskaan ei saisi sanoa ei koskaan, mutta luultavasti en tule milloinkaan tekemään niin. Korkeintaan, jos olen häissä ja todella humalassa.”

Mikä on ensimmäinen popkappale, johon rakastuit?

“Varmaan joku kappale The Beatlesin valkoiselta albumilta. Noin kahdeksanvuotiaaksi asti kuuntelin yksinomaan The Beatlesia, The Animalsia ja Pink Floydia, koska niiden levyt veljiltäni löytyi. Sitten meillä alkoi näkyä MTV. Ensimmäisen ostamani 7-tuumaiset olivat Nu Shoozin I Can’t Wait ja Depeche Moden People Are People.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ketkä soittaisivat unelmakvartetissasi? Kuka tuottaisi?

“Saanko valita itseni lisäksi vain kolme henkilöä? Koska aivan ehdottomasti haluaisin soittaa – ei missään erityisessä järjestyksessä – Pat Mahoneyn, Al Doylen ja Tyler Popen kanssa, mutten myöskään haluaisi sivuuttaa Gavin Russomia, Matt Thornleya, David Scott Stonea tai Phil Mossmania. Tuottajaksi haluaisin James Murphyn. Ja sitten kutsuisimme itseämme LCD Soundsystemiksi (jonka jäseniä kaikki edellä mainitut siis ovat – edit. huom.).”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kumpi on tärkeämpää: kappale itsessään vai se, miten se on toteutettu?

“Luulenpa, että kappale itsessään on tärkeämpi, koska paskasta ei saa puristettua timanttia. Toisaalta, tuotanto voi muodostua osaksi sävellystä. Onko ‘säveltämistä’ ja ‘tuottamista’ edes mahdollista erottaa toisistaan? Sillä jos alat toteuttaa jotain ideaasi studiossa, niin siitä syntyy aina jotain muuta kuin olit alun perin ajatellut.”

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

Lipps, Incin Funky Townia. Jotenkin se vain on vähemmän kuin osiensa summa.”

http://youtu.be/w6pg18bJt-A

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Jerry Fuchsin (!!!:n, Maseratin ja The Juan Macleanin rumpali, joka soitti myös LCD Soundsystemin kanssa, kuoli tapaturmaisesti marraskuussa 2009 – edit. huom.). Kuulin siitä sairaalassa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

“Suhtaudun aika vastahakoisesti ajatukseen siitä, että musiikki on maailmanlaajuisesti ’tärkeää’. Musiikki on tärkeää minulle esimerkiksi siksi, että saan siitä elantoni. Ja varmasti maailma olisi surullinen paikka ilman musiikkia ja niin edelleen. Mutta ei kukaan meistä ole syöpälääkkeitä keksimässä.”

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

“Jos ajatellaan, miten nopeasti trendit nykyään vaihtelevat, niin toivon, että seuraavana olisi jälleen vinyylin vuoro. Mutta kymmenen vuoden päästä? Todennäköisesti ihmiset kuuntelevat musiikkinsa yhä paskoista läppärikaiuttimistaan tai Dre-kuulokkeistaan.”

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

“Tapasin Jamesin yksissä bileissä vuonna 2000. Vuotta myöhemmin hän kysyi, haluisinko liittyä hänen bändiinsä.”

Minkä musiikkivideon muistat parhaiten lapsuudestasi?

“Valitettavasti muistan parhaiten R.E.M.:n Losing My Religionin, koska MTV esitti sen noin 7 miljardia kertaa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä yhtyettä tai artistia suosittelet todennäköisimmin uudelle tuttavuudelle?

Holy Ghostia!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä mieltä olet ”kielletyn nautinnon” käsitteestä popmusiikissa?

“Minkäpä sille voi, että joskus sitä vain tykkää todella typerästä musiikista.”

Kuka on tunnetuin henkilö joulukorttilistallasi?

Lindsay Lohan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

LCD Soundsystemin tarina päättyi huhtikuussa 2011 Madison Square Gardenin 4-tuntiseen konserttiin. Mitkä ovat lämpimimmät muistosi liittyen aikaasi yhtyeessä?

“Yksinkertaisesti se, että sain olla… osa sitä ryhmää. Kaikki se, mitä teimme yhdessä: työskenteleminen, soittaminen, syöminen, matkustaminen, juhliminen.”

Nancy Whang Helsingin Adamsissa (Erottajankatu 15–17) 23.11.2012 klo 22–04. Liput 8 euroa. Ikäraja 20 vuotta. LCD Soundsystem -dokumentti Shut Up and Play the Hits Kino Adamsissa (Erottajankatu 15–17) klo 20. Ilmainen sisäänpääsy.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!