Tyttöjä, prinssejä, tuhkimoita, jalkoja – 7 levottominta Suomihittiä

Levoton mies?

Levoton mies?

Suomalaisen musiikin historiassa suureksi hitiksi on noustu vuosien ja vuosikymmenten varrella monin eri tavoin. On ollut tarttuvia melodioita ja kertosäkeitä, rasittavia hokemia ja rautalangasta väännettyjä sanoituksia – ja sana LEVOTON biisin nimessä.

Levottoman palautti takaisin aktiivikäyttöön Anssi Kelan tuore Levoton tyttö -kappale. Sen innoittamana Nuorgam listaa seitsemän suurinta levotonta hittiä listattuna tärkeimmän mahdollisen kriteerin, eli levottomuutensa mukaan.

Virallinen levottomuusarvosana muodostuu kouluarvosana-asteikolla 4–10 seuraavien kolmen levottomuusosa-alueen arvosanojen keskiarvosta: levottomuusfiilis, levoton-sanan käyttömäärä eri muodoissaan (pois lukien kappaleen nimi) ja levottomuusklassikkostatus.

#7 Dingo: Levoton tuhkimo (1984)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vain elämää -menestyssarjassa mukana olleen Neumannin entisen yhtyeen suomirock-ikivihreä, joka löytynee maailman loppuun asti lentäjänpoikien ja rintintinien ohella maamme yläkoulujen musiikkioppikirjoista.

Levottomuusfiilis: Pöydässä ei oo yhtään ystävää, elo on päivästä päivään vieraiden pilkkaa ja ulkona odottelee lohduton huominen. Joutsenlaulumaisen masentavahan tämä fiilis on, ei levoton. Alkusoiton puun takaa yllättävästä kiljahduksesta levottomuusplussaa. Arvosana: 5.

Levoton-sanojen määrä: 3. Vähän. Tosi vähän. Ja neljäs levoton-sana jää kuulematta loppufeidauksen takia. Arvosana: 5.

Levottomuusklassikkostatus: No eihän tässä nyt juuri mitään levotonta ole. Ikivihreydestä sympatiaplussaa. Arvosana: 5.

Kokonaislevottomuuskouluarvosana: 5.

#6 Disco: Levottomat tuulet (2002)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuluvan vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen alkuvuosina menestyneen, Depeche Modensa hyvin kuunnelleen konepopduon suurin hitti.

Levottomuusfiilis: Tuulet vievät mukanaan kun eron hetki on koittanut ja enää hetkisen voi olla sen toisen osapuolen luona. Kovin suomalaisperinteisen surumielistähän tämä, mutta ei kovinkaan levotonta. Alhainen tempo on levottoman sijaan levollinen. Blaah. Arvosana: 6.

Levoton-sanojen määrä: 3, monikkomuodossa. Määrä on erittäin pieni. Levottomuuspettymys. Arvosana: 5.

Levottomuusklassikkostatus: Suuri hitti, mutta levottomuusmittari ei juuri värähdä. Arvosana: 5.

Kokonaislevottomuuskouluarvosana: 5.

#5 Petri Munck: Levoton prinssi (2003)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Viime vuosina iskelmätuottajana uraa tehnyt Petri Munck iski iskelmällisen popin kultasuoneen vuoden 2003 hittiballadillaan.

Levottomuusfiilis: Levottoman prinssin ”sä” omaa levottoman sydämen ja laulun kertoja eli levoton prinssi itse varmasti myös. Tunnelma ei silti pääse villiintymään kovin levottomaksi johtuen kappaleen rauhallisesta tahdista ja tasaisen varmasti rullaavasta melodiasta. Arvosana: 6.

Levoton-sanojen määrä: 9. Määrä on kohtuullinen. Arvosana: 7.

Levottomuusklassikkostatus: Iso hitti, mutta levottomuusgenressä ei se kaikista levottomin suomiklassikko. Arvosana: 5.

Kokonaislevottomuuskouluarvosana: 6.

#4. Samuli Edelmann & Cata Mansikka-Aho: Levottomat (2000)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Näyttelijä-laulaja Edelmannin ja sittemmin politiikan pyörteisiin mukaan lähtenyt Mansikka-Aho duetoivat Levottomat -hittielokuvan hitiksi nousseen tunnusbiisin.

Levottomuusfiilis: Mennään pois, tiedetään se, saadaan elää rakkaus, kuiskaillaan että sua rakastan, mutta sitä ei kuulla. Taivaskin kaartuu ja koskettelee selkää siivillään. Hmm. Melko levotonta. Arvosana: 8.

Levoton-sanojen määrä: 0. Aivan naurettavaa. Rimanalitus. Arvosana: 4.

Levottomuusklassikkostatus: Iso ja vähän hämmentävä hitti. Levottomuutta nostaa sekavan ja ahdistavan välimaastossa tasapainoileva kertosäkeen melodia. Arvosanaa laskee puolestaan levoton-sanan loistaminen poissaolollaan. Arvosana: 6,5.

Kokonaislevottomuuskouluarvosana: 6.

#3 Antti Tuisku: Levoton (2006)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tosi-tv-kisailusta pinnalle noussut poplaulaja julkaisi vuonna 2006 kaksi levyä, joista toinen sisälsi tanssimusiikkia ja toinen balladeja. Tämä erään toisen levottomuuskisailijan syntikkateemaa lainaava Levoton löytyy ensin mainitulta albumilta.

Levottomuusfiilis: Sanoituksessa on jouduttu petetyksi, erkaannutaan ja jatketaan matkaa ja kysellään että mikset jo mene pois. Ja samalla pitäisi sitten danssata kuin oltaisiin Kylien keikalla. Tekstin ja musiikin ristiriidasta tulee vähän levoton olo. Arvosana: 8.

Levoton-sanojen määrä: 0. Karmiva pettymys. Arvosana: 4.

Levottomuusklassikkostatus: Ei esittäjänsä isoimpia hittejä, mutta taustoissa kiitettävää yritystä tyylitajuisen tanssipopin suuntaan. Arvosana: 7.

Kokonaislevottomuuskouluarvosana: 6.

#2 Anssi Kela: Levoton tyttö (2013)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Alkuvuoden suurimmaksi kotimaiseksi hitiksi nousemassa oleva kappale, jossa parisuhteen eteneminen on koetuksella paikalleenasettumishalujaan epäröivän tyttöosapuolen vuoksi.

Levottomuusfiilis: Musiikillisesti syvään 1980-luvulle kumartava biisi tuo mieleen niin paljon mielleyhtymiä eri kasarihiteistä, että levottomuus kasvaa. Tekstissä tyttö tietää kaikenlaista outoa ja joutavaa, asioita, joita kuulija huomaa alkavansa pohtimaan. Aika levotonta. Positiivisella tavalla. Arvosana: 9.

Levoton-sanojen määrä: 12. Suhteellisen usein käytössä. Hyvä. Arvosana: 8.

Levottomuusklassikkostatus: Uunituore tulokas ei ansaitse vielä korkeaa levottomuusklassikkostatusarvosanaa. Levottomuusklassikkolupaavuudesta kuitenkin korotusta arvosanaan. Arvosana: 7.

Kokonaislevottomuuskouluarvosana: 8.

#1 Hassisen Kone: Levottomat jalat (1982)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ismo Alangon johtaman Hassisen Koneen viimeiseksi jääneen Harsoinen teräs -levyn reggaeta, skata ja punkia sekoitteleva hitti.

Levottomuusfiilis: Jos joku musiikkikappale on täynnä hyväntuulista levottomuutta, se on tämä. Pää haluaisi levähtää mutta jalat ovat jo täysillä menossa. Kiri kiri loppukiri harakiri. Arvosana: 9.

Levoton-sanojen määrä: 50, monikkomuodossa. Eihän tästä voi pistää paremmaksi. Arvosana: 10.

Levottomuusklassikkostatus: Ismo Alanko on pitänyt tätä klassikkoa keikkaohjelmistossaan vielä viime vuosinakin. Levottomuusklassikkostatus taattu ikuisiksi ajoiksi. Suvereeni voittaja. Arvosana: 10.

Kokonaislevottomuuskouluarvosana: 10.