Canin ydinnelikon myöhemmät vaiheet

Matkalla Calaisbamaan!

Matkalla Calaisbamaan!

Tällä viikolla Suomessa erilaisten suomalaisista muusikoista koottujen kokoonpanojen kanssa konsertoiva Damo Suzuki tunnetaan parhaiten saksalaisen Canin solistina. Vuosina 1970–1973 hän teki Canin ydinnelikon kanssa murhaavan sarjan klassikkolevyjä: Tago Mago, Ege Bamyasi, Future Days. Suzuki erosi bändistä vuonna 1973 mennäkseen naimisiin ja alkaakseen Jehovan todistajaksi.

Can jatkoi toimintaansa Suzukin lähdettyä, mutta iso osa taikaa oli hävinnyt. Bändi lopetti toimintansa vuoden 1979 tienoilla.

Mutta mitä tapahtui Holger Czukaylle, Michael Karolille, Jaki Liebezeitille ja Irmin Schmidtille sen jälkeen?

Holger Czukay

Canin basisti, ääniefektialkemisti ja viiksekkäin jäsen julkaisi bändin hajottua soololevyjä ja teki yhteistyötä lukuisien muusikoiden kanssa, joista moniin Canin kultakaudella oli ollut merkittävä vaikutus: Jah Wobble (P.i.L.), David Sylvian (Japan), U.N.K.L.E., Eurythmics ja niin edelleen. Soolourallaan Czukay jatkoi pioneerityötään sample-pohjaisen musiikin kehittäjänä. Tyylikirjo on huima, äänikollaaseista tanssipoppiin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Michael Karoli

Canin hajottua kitaristi Michael Karoli perusti Outer Space -studion käytöstä poistettuun oliiviöljymyllyyn Ranskan Alpeille sekä soitti rumpuja sessiomuusikkona. Hän jatkoi Canin hajottua säännöllistä yhteistyötä Holger Czukayn kanssa eri projekteissa. Vuonna 1984 Karoli julkaisi ainoan soololevynsä englantilaisen laulajan Polly Eltesin kanssa. Vuonna 2001 hän kuoli syöpään ollessaan 53-vuotias.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jaki Liebezeit

Canin hajottua bändin minimalistinen ja metronomintarkka rumpali Jaki Liebezeit sukelsi yhä syvemmälle rytmin ytimeen perustamalla erinäisiä rumpukokoonpanoja, kuten Drums off Chaosin (1982) ja Club off Chaosin (1996). Vuonna 1980 Liebezeit perusti Phantomband-yhtyeen yhdessä Canissakin soittaneen Rosko Geen kanssa. Myös Liebezeit on tehnyt Canin jälkeen paljon yhteistyötä Czukayn kanssa eri projekteissa. Lisäksi hän on esiintynyt ja levyttänyt muun muassa suomalaisen Raoul Björkenheimin, Depeche Moden, Brian Enon ja tuottaja-basisti Bill Laswellin Materialista tunnetun kitaristin Nicky Skopelitiksen kanssa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Irmin Schmidt

Canin kosketinsoittaja Irmin Schmidt oli kapellimestari ennen liittymistään Caniin ja keskittyi Canin jälkeen säveltämään musiikkia elokuviin ja televisioon. Näitä töitä on kertynyt yli 40. Hän sävelsi Gormenghast-nimisen oopperan ja teki yhteistyötä legendaarisen saksalaisen mainossäveltäjän Bruno Spoerrin kanssa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lisää Can-miesten myöhempiä vaiheita löytyy tältä YouTube-soittolistalta.

Damo Suzuki’s Network Suomen-kiertueella: 8.10. Turku, Dynamo, 9.10. Tampere, Klubi, 10.10. Helsinki, Korjaamo, 11.10. Jyväskylä, Höstfest, Ilokivi, ja 12.10. Pori, Validi Sekmentti, Saikku. Taustabändissä mm. Pekko Käppi, Faarao Pirttikangas, Räjäyttäjien Jukka Nousiainen ja yllekirjoittanut.

Ja lopuksi biisi, joka teki minustakin Can-fanin joskus kaukaisella 1980-luvulla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!