2000-luvun kotimaiset pophelmet

#47 Fu-Tourist – King Kong of the Dancefloor (2000)

(Säv. ja san. Jori Sjöroos)

Fu-Tourist oli Jori Sjöroosin lyhytaikainen projekti This Empty Flow’n sekä Magenta Skycoden ja PMMP:n välissä. (Kuva: Tomi Palsa)

Kaksi palloa kookosjäätelöä, kiitos.

”I am the flavour of the month”

Poplaulu on parhaimmillaan kuin hetken palavasti kukoistava hittituote. Tuote, jota kukaan ei vuosia myöhemmin ymmärrä jatkuvasti kaipaavansa, mutta jota kuitenkin satunnaisesti kaipaa.

King Kong of the Dancefloor sai ilmestyessään osakseen melkoista hehkutusta, vaikka on varmasti joidenkin mielestä rasittava renkutus, aivan kuten PMMP:n esikoishitti Rusketusraidat. Mutta juuri sen vuoksi se on omalla tavallaan parempi kuin yksikään Jori Sjöroosin toisen projektin Magenta Skycoden kappaleista.

Jos Sjöroos kuvitteli, ettei Fu-Tourist jäisi yhden hitin ihmeeksi, hän oli väärässä. Esikoissinglellä lauletaan elektrobiitin päälle kuukauden mausta ja tanssilattian King Kongista. Ei sellaisen kappaleen jälkeen voi kuvitella olevansa hittiputken alussa. Se putki on vain jäätelökulho, jonka sisältö sulaa vauhdilla ja pohja paistaa selvästi jo valmiiksi.

Turun tanssilattioiden King Kong. (Kuva: Tomi Palsa)

Kun artisti assosioituu tanssirenkutukseen, on samalla nimellä yleensä mahdotonta saada jatkuvaa menestystä, vaikka materiaali olisi miten nerokasta. Big Trouble ja You Come Alive olivat hyviä sinkkuja, mutteivät yhtä hyviä kuin King Kong of the Dancefloor, eivätkä – mikä tärkeintä – yhtä hauskoja.

Paras popnostalgia syntyykin hetkiin liitettävistä muistoista, jolloin biisin hyvyydellä – tai laadulla ylipäätään – ei ole mitään merkitystä. Hitit eivät siis välttämättä ole muodollisesti päteviä, mutta kertovat jotain olennaista ympäröivästä maailmasta tai luovat meille mielikuvan jostain tärkeästä, hauskasta tai miellyttävästä.

King Kong of the Dancefloor muistuttaa minua siitä, miten sössin ensimmäisen inssini. Sellaisten asioiden kanssa tekemisissä olevan kappaleen absoluuttisesta musiikillisesta hyvyydestä paasaaminen jää vain sanahelinäksi.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

26. maaliskuuta 2000 – Vladimir Putin valittiin Venäjän presidentiksi.