16 vavahduttavinta eläin-cameota Def Leppardin Animal-musiikkivideossa

Animal oli Def Leppardin läpimurtohitti Amerikan-markkinoille. Albumia on myyty yli 25 miljoonaa kappaletta, josta noin puolet Yhdysvalloissa.

Fauna on näytellyt merkittävää roolia musiikkivideotaiteessa niin kauan kuin musiikkivideotaidetta on ollut olemassa. Kukapa voisi unohtaa ”hevosmontaasit” The Beatlesin erittäin kuuluisan Penny Lane -kappaleen musiikkivideossa! Ei kukaan!

”Kaikenkarvaiset ystävämme” ovat kekkaloineet Music Televisionin hittivideoilla heti 1980-luvun alusta lähtien. Random-pantteri pujottelee Hall & Oatesin luksus-instrumenttien lomassa Maneaterilla ja Nuorgaminkin haastattelema lunki leijona käyskentelee Venetsian vestibyyleissä Madonnan Like a Virginillä.

New Order ujutti Blue Monday -videolleen William Wegmanin tennispallolla kikkailevan weimarinseisojan, kun taas Talk Talk It’s My Lifen kuvittamista suunnitellessaan – mitä ilmeisimmin – suoritti ryöstöretken Nooan Arkkiin.

Antilooppeja, flamingoja, kirahveja, visenttejä, merileijonia, käärmeitä, seeproja, elefantteja, sarvikuonoja, hylkeitä, sinivalaita, strutseja ja kenguruita! Niin paljon kuin sielu sietää!

Ja arvatkaapa suoriutuiko Peter Gabriel Shock the Monkey -hittinsä kuvittamisesta ilman pakko-apinaa? Ei suoriutunut!

Vaikka eläinkunta on saanut osansa ruutu-ajasta myös 1990-luvun ja 2000-luvun musiikkivideoissa – Weezer karhunpaineineen, OutKastin svengaava pöllö, Holy Fuckin kaahaava ”kassu-kissa” ja niin edelleen – on 1980-luku silti eläinmusiikkivideoiden kuningasvuosikymmen.

Tämän kunniaksi – ja koska ilman huolellisesti muurattua aasinsiltaa (!) näin ei yksinkertaisesti voisi tehdä – Nuorgam julkaisee kauan kaivatun ranking-listan, jolla 1980-luvun olennaisimman eläinmusiikkivideon eli Def Leppardin Animalin eläimet on asetettu vavahduttavuuden mukaiseen järjestykseen!

#16 Ryhmä sirkushevosia (3:24)

Nämä hevoset osoittavat, ettei eläimen tarvitse ”varastaa showta” suoriutuakseen vaikuttavasti musiikkivideossa. Vaatimattomasti taka-alalle jättäytyneet kavioeläimet nelistävät nätisti jonossa ja suovat valokeilan kitaristi Steve Clarkille.

via GIPHY

#15 Hevonen (2:18)

”Blink and you’ll miss it” -tyyppinen tilanne. Siilitukkainen nuorukainen taluttaa kameran bongaaman kopukan kuvan ulkopuolelle – miksi?

via GIPHY

#14 Kolme risteävää seepraa (1:10)

Upea kohtaus, joka ei kuitenkaan yllä vavahduttavuudessa rankingin top 10:een, koska on – kuten niin moni tässä Doug Freelin ja Jean Pellerinon ohjaamassa videossa – vain muutaman kymmenesosasekunnin mittainen. Siltikin: kolmen seepran ja verkkoaidan kohtaamisessa riittää vavahduttavuutta.

via GIPHY

#13 Ryhmä sirkushevosia (0:01)

Yksinkertainen mutta tärkeä kohtaus, sillä tästä kuvasta Animal-musiikkivideo alkaa. Tekee pelin selväksi katsojalle heti alkumetreillä: tässä videossa tullaan näkemään eläimiä!

via GIPHY

#12 Elefantti (1:16)

Ruokaileva elefantti on aina iloinen näky! Lennokkaasti lehahtava korva ja pirteän värinen kuorma-auto täydentävät kokonaisuuden – joskin jälkimmäinen tuo kohtaukseen melankolisen sävyn asemoidessaan kuvan elefantin ja villieläimet laajemminkin osaksi sirkusmaailmaa, joka – niin taiteeksi ja arvokkaaksi kulttuurinmuodoksi kuin on tulkittavissakin – elää osaltaan eläinkunnan eksploitaatiolla, norsunkin paksusta selkänahasta tuottonsa repimällä.

via GIPHY

#11 Sarvikuono ja kameli (0:20)

Jokainen haluaa hetkensä parrasvaloissa! Niin myös tämä kameli, joka marssii sumeilematta kameralle poseeraavan sarvikuonon eteen. Kuvan etuallla näemme Def Leppardin rumpalin Rick Allenin, joka menetti vasemman käsivartensa auto-onnettomuudessa uudenvuodenaattona 1984. Yhtye ei milloinkaan harkinnut rumpalinsa korvaamista. Hyvä!

via GIPHY

#10 Sarvikuono (2:32)

Uskallan väittää, että jokainen sarvikuono on joskus kolauttanut sarvensa vahingossa johonkin. Niin myös tämä yksilö, jonka ateriointihetki parrasvaloissa päättyy noloon törmäämiseen portinpielen kanssa. Ba-jangg!

via GIPHY

#9 Elefantti (1:58)

Aikuinen elefantti syö vuorokaudessa noin 130 kiloa ravintoa – enimmäkseen ruohoa, mutta myös lehtiä, oksia, puiden kuoria ja juuria, hedelmiä, siemeniä ja kukkia. Tässä gif-animaatiossa esitellään siis vain häviävän pieni osa tuosta appeennauttimisen uroteosta, jonka norsu toistaa päivästä, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Miettikääpä sitä!

via GIPHY

#8 Seepra (4:02)

Onko Def Leppardin Animal maailman ainoa musiikkivideo, joka huipentuu seeprafeidaukseen? Me emme tiedä. Tiedätkö sinä?

via GIPHY

#7 Kameli (0:05)

Kielitieteilijä, kuvataiteilija, diletantti, fennomaani, ideanikkari ja armottoman kova sekopää Sigurd Wettenhovi-Aspa (1870–1946) julkaisi Kalevalan 100-vuotisjuhlavuonna 1935 teoksen Kalevala ja Egypti, Suomen Kultainen Kirja II, jossa hän pyrki todistamaan, että Egyptin korkeakulttuuri olisi lähtöisin Suomesta. Huikentelevaista väitettään Wettenhovi-Aspa todisteli suomen ja egyptin kielen yhtäläisyyksillä – siitäkin huolimatta, tai kenties juuri sen innoittamana, että niitä on äärimmäisen vähän. Wettenhovi-Aspan mukaan muumio oli alun perin ”muu mies”, pyramidi-sanan pohjana olivat ”pyhät raamit” ja Egyptin alkuperäinen nimi olisi Äijäkupittaa. Wettenhovi-Aspan etymologisista väitteistä kummallisin oli, että kameli-sanan juurena olisi ilmaisu ”kamala kameltunut eläin”. On erittäin vaikea ymmärtää, miten näin voisi olla.

via GIPHY

#6 Sarvikuonon silmä (2:36)

Animal-videon kenties erikoisin hetki on sarvikuonon silmäryppyjen hyödyntäminen pyörremäisen vertigo-efektin luomiseksi.

via GIPHY

#5 Kolme elefanttia (2:14)

Kuva kolmesta toisiinsa törmäilevästä elefantista on aina assosioitunut – ihan joka tasolla – Genesis-yhtyeen I Can’t Dance –musiikkivideoon (1991), jossa Phil Collins, Mike Rutherford ja Tony Banks epäonnistuvat mm. hauskuudessa.

via GIPHY

#4 Kameli (2:04)

Kamala kameltunut eläin? Aavikoiden ylväs valtamerilaiva, pikemminkin!

via GIPHY

#3 Kameli (2:46)

Unohtakaa kaikki, mitä kirjoitin edellä kameleiden ylväydestä tai majesteettisuudesta.

via GIPHY

#2 Sarvikuono (3:27)

Sarvikuonojen kaltaiset eläimet ilmestyivät maapallolle ensimmäistä kertaa eoseenikaudella eli parahultaiset viisikymmentä miljoonaa vuotta sitten. Sarvikuonolla on perspektiiviä asioihin, toisin kuin ihmisellä, joka tappaa sarvikuonoja rahasta. Yhden sarven arvo pimeillä markkinoilla on jopa satoja tuhansia euroja. Sad!

via GIPHY

#1 Seepra (0:33)

Harva asia on yhtä ilahduttava kuin ”puskista” paikalle pelmahtava pöllämystynyt eläin. Def Leppardin Animal-videon olennaisimmasta ”mitäs mitäs” -eleestä vastaa tämä seepra, joka ilmeestään päätellen ei ymmärrä 1980-luvun puolivälin AOR-vaikutteisesta hard rockista hölkäsen pöläystä.

via GIPHY

…ja tässä vielä koko mestariteos!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!