Small talk: vieraana Damo Suzuki

Pim! Olet hypnotisoitu.

Pim! Olet hypnotisoitu.

Vaivaannuttavan usein japanilais-saksalaisen avantgardistin Damo Suzukin yhteydessä hoetaan Can-yhtyeen nimeä. Toki Kölnin krautrock-legenda teki kanonisoiduimmat mestariteoksensa Suzukin hääriessä sen… öh, ei nyt ehkä pelkkänä laulajana vaan mikin varressa huitoneena eksentrikkona, mutta tämä pesti kesti nelisen vuotta ja päättyi 1974.

1980-luvun puolivälistä saakka Suzuki on honottanut sooloprojektissaan Damo Suzuki’s Networkissa ja lainnanut visioitaan muun muassa post-rock-bändi Cul de Sacille ja Mars Volta -kitaristi Omar Rodriguez-Lopezille. Ei siis ihme, että hän etukäteen painottaa haluavansa puhua ”tulevaisuudesta, ei menneisyydestä”.

Piipahdit Suomessa viimeksi 2003. Millaisia muistoja sinulla on siitä visiitistä?

”Ohoo, onko siitä jo kymmenen vuotta? Aika menee niin vauhdilla, että täytyy kiristää turvavyötä… Se oli huhtikuuta. Vedin muutaman shown’ kolmen Circlen tyypin (ja se on maailman aliarvostetuin bändi) ja chicagolaisen kitaristin kanssa. Jyrock-festivaalin keikka julkaistiin cd:nä, nimellä 3 Dead People After the Performance. Oli mukavaa reissata ja esiintyä noiden heppujen kanssa. En voi uskoa, etten ole sen koommin Suomessa käynyt!”

Olet kiertänyt väsymättömästi viime vuodet. Mistä kaivat energian jokaiselle illalle, etenkin kun soitat aina eri muusikoiden kanssa? Vai onko vaihtelevuus itsessään energianlähde?

”Ei se ole vaikeaa, se on elämäntapa joka sopii minulle. Vapaus ei kuulu kenellekään tietylle. Saan motivaatiota yleisöstä, joka hyvästelee minut hymy kasvoillaan. Jaan yleisöni kanssa jotain puhdasta, luonnollista musiikkia. Vaikkei tällä homalla rikastu, niin on se silti luksusta! Jos teet sitä mitä haluat ja tapaat uusia ystäviä kaikkialla, ei energian kerääminen ole vaikeaa. Se kulkee mukanani.”

Käytät esiintymistavastasi nimitystä ”instant composing”. Onko kaikki bändin kanssa esitetty aina täysin improvisoitua?

”En oikeastaan esiinny ’bändin’ kanssa, vaan ’äänenkantajien’, eli muusikoiden. Luomme joka hetkeen oman avaruutensa, ja siksi pidän musiikkiamme luonnonläheisenä.”

Kun esiinnyt, pidätkö itseäsi bändinjohtajana?

”En! Luon musiikilla eräänlaisen kvanttikentän, joka ei tarvitse johtajaa. Elän järjestelmän ulkopuolella, joten en tarvitse mitään johtajan asemaa.”

Milloin esitys on onnistunut? Milloin koet, että jokin asia olisi voinut mennä paremmin? Vai onko sillä väliä?

”Jos olet nokkela, voit aina sanoa jotain keikan jälkeen. Mutta se on jo myöhäistä. En puhu musiikista keikan jälkeen, koska sitä ei enää ole olemassa. Tärkeää on luoda vapaa energia yleisön ja soittajien välille soittotilanteessa.”

Mikä on ensimmäinen musiikkikappale, josta muistat pitäneesi?

”Tätä täytyykin miettiä. Ehkä minun pitää nukkua ennen kuin löydän tälle vastauksen, hehheh!”

Mitä albumia olet kuunnellut eniten elämässäsi?

”Taidan olla vähän hölmö, sillä en löydä tähänkään mitään vastausta. Varmaan jotain mitä kuuntelin 50 vuotta sitten. En edes muista mitä söin pari viikkoa sitten.”

Mikä on suosikkisäkeesi popmusiikissa?

”En kuuntele musiikkia juurikaan. Lähinnä klassista. Rakastan sinfonioita, joissa ei ole sanoja, eivätkä lauluntekstit ole koskaan kiinnostaneet minua. Musiikki itsessään kertoo viestin.”

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

”Jokaisen ihmisen kuolema on surullinen, olivat he muusikoita tai ei.”

Olet tehnyt yhteistyötä aika monen muusikon kanssa. Onko ketään tiettyä, jonka kanssa haluaisit yhteistyöhön?

”En osaa vastata tuohon. Luon energiaa eri paikoissa, maissa, tilanteissa ja eri äänenkantajien kanssa. En ole oikea ihminen vertailemaan A:ta B:hen tai C:tä X:ään. Kaikki hetket ovat kauniita, eihän niitä voi verrata.”

Kenen lauluääni saa selkäpiissäsi soimaan hyyn?

”Seksikäs ääni tekee hyvää aivoilleni. Ääni, joka pysyy aina samana, ei kiinnosta. Lauluääni on jokaisella ihmisellä mukana kulkeva soitin, mutta melko harva käyttää sitä loistavasti.”

Onko sinulla esikuvia, jotka ovat vaikuttaneet lauluilmaisuusi?

”Ei pahemmin. Laulan niin hyvin kuin Damo Suzuki vain voi. On mukavaa olla Damo Suzuki.”

Mikä edesmenneen bändin tai hajonneen artistin olisit halunnut nähdä?

”En ole niin sentimentaalinen ihminen, että haluaisin nähdä menneitä aikoja uudestaan. En pidä siitä, että bändit kasaavat itsensä keinotekoisesti uudelleen.”

Mikä bändi tai artisti tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Damo Suzuki’s Network, koska se on aina yhtä tuore ja erilainen!”

Mikä sai sinyt ryhtymään muusikoksi?

”Oikeastaan halusin taidemaalariksi tai sarjakuvapiirtäjäksi. Mutta huomasin, ettei minulla ole kylliksi taitoja sellaiseen. Muusikkous vain tuli, ja parasta on, ettei minun tarvitse kantaa mitään kapistuksia mukanani. Kunhan kannan ääntä ilmassa. Se on ihanaa.”

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Poliitikko, kokki, jalkapallovalmentaja, tai jotain.”

Olit aikoinasi Jehovan todistaja, mutta et enää. Olet kuitenkin sanonut olevasi hengellinen ihminen. Miten se näkyy musiikissasi?

”Vastaus löytyy jokaiselta keikaltani!”

Käyt musiikillasi kaikkea väkivaltaa vastaan, mikä on toki hienoa. Onko sinulla mitään muuta sanomaa?

”Saada ihmiset jakamaan energioita keskenään. Se on avain vapauteen!”

Minkä levyn ostit viimeksi?

”Muistaakseni en ostanut sitä, vaan sain jonkun artistin levyn jonkun keikan yhteydessä.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Kokkaus, salaliitot ja Raamattu.”

Mitä bändiä tai artistia suosittelisit uudelle tuttavuudelle?

”Omaperäistä, innovatiivista ja energistä artistia.”

Mitä soitinta haluaisit opetella soittaman?

”Käsin tehtyä, seitsenkerroksisen talon kokoista soitinta, tai sitten vain aivojani.”

Miten tuhlaat aikaasi mieluiten kiertueilla?

”Yritän lukea kirjoja tai kirjoittaa tajunnanvirtaa.”

Miten hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Koska kuuntelen musiikkia lähinnä livenä, en muista suomalaisia juurikaan. Circle ja sen ympärillä olevat jutut olivat kyllä kiinnostavia!”

Damo Suzuki’s Network Suomen-kiertueella: 8.10. Turku, Dynamo, 9.10. Tampere, Klubi, 10.10. Helsinki, Korjaamo, 11.10. Jyväskylä, Höstfest, Ilokivi, 12.10. Pori, Validi Sekmentti, Saikku. Taustabändissä mm. Pekko Käppi, Faarao Pirttikangas ja Räjäyttäjien Jukka Nousiainen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!