2000-luvun kotimaiset pophelmet

#73 Penniless – Adam’s Apple Pie (2001)

(Säv. ja san. Ossi Alisaari)

Ossi Alisaari (vasemmalla) liittyi Pennilessiin vuonna 1997 ja on ollut 2000-luvulla yhtyeen biisintekijä ja pääasiallinen laulaja. (Kuva: Tomi Palsa)

Alisaarien veljeskatraan kuopus otti vuonna 2001 Penniless-yhtyeen keulamiehen paikan piirakantuoksuisin tuloksin.

”I was found lying on the ground, life was pretty round
I saw you, took me by the hand, I had to get by
I tasted like no other one
Flavour of the month
Adam’s apple pie”

Alisaaren veljestrion nuorimmainen jäsen Ossi liittyi Pennilessiin vuonna 1997 ja soitteli kitaraa jo Joe-levyllä (1999). Vastuun nakkilalaisbändin tekemisistä ja aiempaa popahtavasta linjasta hän otti kuitenkin vuoden 2001 Anola-levyllä, joka on edelleen orkesterin uran hienoimpia saavutuksia. Ossi otti haltuun sekä sävellys- että lauluhommat ja on jatkanut samoilla linjoilla näihin päiviin asti.

Armoitetun rockäänen omaava isoveli Pekka on vuosien varrella vetäytynyt sivummalle ja astuu laulajantontille nykyään harmillisen harvoin. Yhtyeen uran kannalta oli kuitenkin tärkeää, että se sai uudelle vuosituhannelle uutta, luomisvimmaista Alisaari-verta. Olihan Penniless ollut vuonna 2001 kasassa jo huikeat 13 vuotta. Ossin popsäveltäjän lahjat kulminoituivat vastustamattomaan ylistyslauluun Aatamin omenapiirakasta.

Väsymättömän Penniless-viisikon kohdalla on aina harmiteltu sitä, ettei se jostain syystä onnistu saamaan ansaitsemaansa arvostusta. Adam’s Apple Pie -singlen kohdalla tuntui kuitenkin hetken aikaa siltä, että nyt lähtee. Kappale komeili 13 viikkoa Radiomafian soittolistalla ja oli vuoden 2001 kovimpia pieniä suuria rockhittejä varmasti monien muidenkin kuin allekirjoittaneen korvissa. Se kuuluu edelleen bändin livesetin kivijalkoihin.

Penniless – piirakantuoksua Nakkilasta. (Kuva: Tomi Palsa)

Adam’s Apple Pie yhdistää valloittavalla tavalla simppelin kauniin popmelodian ja kiireettömän säröisen bändisoiton. Pennilessin kaverit tunnettiin melkoisina kaahaajina, mutta tässä vaiheessa oli aika hieman himmata. Kappale ei kaivannut sen kummempia kommervenkkejä tai ajalle ominaisia efektipulputuksia. Adam’s Apple Pie säröpoppaa aidosti ja luomusti. Kappaleen jokaisessa grungen makuisessa kitarariffissä on jonkinlainen kantava idea.

Biisin kruunaa laulun ja kitaran kannattelema, räjähdystä ennakoiva loppuosa, joka huipentuu uljaaseen ”PIE!”-rääkäisyyn. Siihen ei yksinkertaisesti kyllästy koskaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

12. huhtikuuta 2001 – Neljä iltalomalla ollutta varusmiestä hukkui Turun satamassa heidän henkilöautonsa syöksyttyä satama-altaaseen. Yksi autossa olleista onnistui pelastautumaan rikkomalla auton takalasin. Varusmiehet palvelivat Varsinais-Suomen ilmatorjuntarykmentissä.