#70 DJ Kridlokk feat. Eevil Stöö – Lainaan enkä palauta (2011)

Kridlokk, kirjaston ystävä.

Memphis-soundia Suomi-otteella työstäneestä kappaleesta tuli kesän 2011 kovimpia hittejä, vaikkei siinä juuri aurinko paista.

”Yksinkertainen koodisääntö:
lainaan enkä palauta
Jos omistaja nappaa kiinni,
esitä kuollutta”

Utuisen uhkaavana eteenpäin lipuva äänimaisema, jossa baunssaavan basson rinnalla kulkee korkealta liplattava melodia ja matalalle miksattu aaeeiiiihhh-huudahdusten toistuma. Näistä aineksista rakentuu Dj Kriddlokkin toukokuussa 2011 julkaistun UG-Solo -levyn hitti Lainaan enkä palauta.

Jo vuosia kotimaisessa rap-skenessä vaikuttanut DJ Kriddlokk tarjosi biisillä juuri sitä, mitä aurinkoisena alkanut kesä 2011 kaipasi: painostavan kuumaa ja hien lailla ihmiseen tarttuvaa likaista soundia. Ei täkäläisiä kaupunkeja voi minään Memphiseinä pitää, mutta Lainaan enkä palauta oli täydellistä musiikkia puistoissa ja kulmilla notkumiseen.

Löysän rytmin ja vielä löysemmän flown yhdistelmä sai jopa ne, joille gangstarap ei ole sydämen asia, nyökyttelemään päätään sekä fiilistelemään Kridlokkin ja Eevil Stöön jossain huumorin ja huuruisen mafiafiktion välimaastossa liikkuvia sanoituksia. Ja hyvä, että sai, sillä jos kappaleesta ei olisi tullut hitti muutamilla radiokanavilla ja jos sitä ei olisi kuullut kesäisissä puistoissa, ei se ehkä koskaan olisi saavuttanut niin laajaa suosiota kuin lopulta teki.

Kappaleen ansiota oli pitkälti myös se, että erinomainen UG-Solo nousi jopa Suomen virallisella listalla sijalle 23 ja DJ Kridlokkia vietiin keikoille ympäri maan. Tätä voi pitää aikamoisena saavutuksena, kun muistaa, että kyseessä on suomenkielistä gangstaräppiä rosoisilla soundeilla puskeva, aikaisemmin lähinnä alan harrastajien tuntema artisti.

”Parinsadan pikavippi,
ja sen jälkeen liittymä kiinni
Täydellinen suunnitelma,
Kridlokk ei voi jäädä kiinni”

Suomi ei ole Sisilia, Memphis tai Chicago, joten täällä gangstarapin vääntäminen on äkkiä itseään vastaan kääntyvä, tahattoman koomiseksi yltyvä uravalinta. DJ Kridlokk ja Eevil Stöö ovat kuitenkin onnistuneet tässä kappaleessa tiivistämään suomalainen konnan luonteen arjen rajamailla kulkevaksi tarinaksi, jossa osataan myös liioitella alan parhaiden perinteiden mukaan. Lyyrisesti tarinaa juoksutetaan kaljan lähikaupasta nyysimisestä röökin pummaamisen kautta pisteeseen, jossa sankareillamme on porttikielto jopa keskiajalle.

Vuosi 2011 oli hyvä vuosi kotimaisessa hiphopissa, mutta Lainaan enkä palauta ja sitä ympäröinyt albumikokonaisuus olivat siinä mielessä poikkeuksellia teoksia, että ne laajensivat kotimaisen yleisön käsityksiä täkäläisen rap-musiikin kentästä. Lisäksi kappale antoi meille nimeään mukailevan kertosäehokemansa myötä tuhansia kertoja Kummeli-hokemia paremman fraasin, jolla voi selittää esimerkiksi kavereilta pummatut röökit ja kotiin unohtuneen matkakortin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

25. tammikuuta 2011 − Hallituksenvastaiset mielenosoitukset alkoivat Egyptissä. Hallitus julisti ulkonaliikkumiskiellon ja rajoitti internet- ja matkapuhelinyhteyksiä.