Popklassikot 1997

#25 Guided By Voices – I Am a Tree

Metsä nimeltä Guided by Voices.

Metsä nimeltä Guided by Voices.

Guided By Voicesin 11. levyllä Mag Earwhigillä Robert Pollard laulaa kappaleessa I Am Produced:

“I am trapped, tricked, packaged
And shipped out
I am produced”

Pollardin ja Guided By Voicesissa pitkään soittajana ja äänittäjänä toimineen Tobin Sproutin tekemä kappale saattoi huokua ahdistusta yhtyeen musiikin ylituottamisesta, mutta samaisella albumilla Guided By Voices oli jo alkanut käydä muutosta kohti kirkkaampia soundeja. Yhtye oli luonut maineensa enimmäkseen 4-raiturilla äänitetyillä rosoisilla ja rähjäisillä pophelmillä, jotka olivat osa lo-fi-musiikkityylin peruskalliota. Kymmenessä vuodessa (1986–1996) se oli julkaissut valtavan määrän levyjä, EP:itä, singlejä ja kaikenkarvaisia soolo- ja sivuprojekteja.

Sellaisilla levyillä kuin vuoden 1994 Bee Thousandilla ja 1995 julkaistulla Alien Lanesilla yhtyeen suosio oli kasvanut ennennäkemättömiin mittoihin vaihtoehtorockin otettua niskalenkin valtavirrasta. Guided By Voices ei kilpaillut listasijoituksista Pearl Jamin tai Smashing Pumpkinsin kanssa, mutta yhtäkkiä vuosia nuhjuisia kotinauhoituksiaan julkaissut, keski-ikää lähestyvistä miehistä koostunut bändi oli yhä suuremman ihmisjoukon rakastama kulttisuosikki.

Vuonna 1996 julkaistu Under the Bushes Under the Stars oli äänitetty jo oikeassa studiossa (jossa bändi tosin oli käynyt silloin tällöin aikaisemminkin) ja viimein Mag Earwhigillä Pollard vaihtoi rähjäisen, kaljaa kittaavan rupusakkinsa taitavampiin soittoniekkoihin.

Kaikki tämä on toki suhteellista. Ei Mag Earwhigillä Pollardin taustalla soittanut Cobra Verde -yhtye mikään soittimiaan aistikkaasti hiplaillut Steely Dan ollut, eikä lopputulos muistuttanut valtavirtapoppia. Pollard ja Cobra Verde kuitenkin onnistuivat tiivistämään ja kiillottamaan persoonallisen melodiset kappaleensa hienoksi, maanläheiseksi, mutta korkealle kurkipotkunsa tähtääväksi kitarapopiksi.

Hyvä osoitus uuden taustayhtyeen tärkeydestä on Pollardin sijaan Cobra Verden Doug Gillardin kirjoittama I Am a Tree. Se on loistokas vaihtoehtopopin, voimapopin ja pseudo-hardrockin yhdistelmä, joka hyötyy hienosti kirkkaammasta soundista ja tarkan iskevästä toteutuksesta. Aikansa angstisesta jälkigrunge-ilmapiiristä se erottuu jo leikkisän seksuaalisella tekstillään:

“I’m planning to see
I’m planning to feel you all over me
So climb up my trunk and build on your nest
Come and get the sap out of me”

I Am a Treen ja Mag Earwhigin napakka poprock ei nostanut Guided By Voicesia kulttisuosiosta poptähteyteen, eikä sitä tehnyt myöskään muun muassa Weezerin levyjä tuottaneen The Cars -veteraanin Ric Ocasekin avustuksella tehty, (Guided By Voicesin mittapuulla) ennenkuulumattoman siloteltu vuonna 1999 julkaistu Do the Collapse.

Pollardin ja kumppaneiden (kovin yksipuolinen) flirttailu poptähteyden kanssa ei lopulta johtanut maailmanmaineeseen, vaan yhtyeen hajoamiseen vuonna 2004. Viimeiset vuotensa yhtye kamppaili jatkuvasti lo-fi-tuotannon ja hiotumman popsoundin välimaastossa. Paluuta 4-raitureihin ei ollut, mutta silotellut rocklevytkään eivät tarjonneet tietä eteenpäin.

Guided By Voicesin hajottua Robert Pollardin musiikillisten julkaisujen pysäyttämätön ja vuolas virta kuitenkin jatkui soololevyjen muodossa, ja viime vuonna Guided By Voicesin Mag Earwhigiä edeltänyt “klassinen” vuosien 1993–1996 kokoonpano teki paluun. Yhtyeelle tyypillisesti se on ehtinyt julkaista jo kolme pitkäsoittoa (jossain välissä Pollard ehti myös tehdä kaksi soololevyä). Seuraavaa levyäkään ei tarvitse kauaa odotella – uudelleen kasatun Guided By Voicesin seuraava levy English Little League ilmestyy huhtikuussa.

Palannut Guided By Voices haikailee 1990-luvun puolivälin Bee Thousandin ja Alien Lanesin lo-fi-mestariteoksiin, mutta ei pidä myöskään väheksyä I Am a Treen ja Mag Earwhigin edustamaa aikaa, jolloin Pollard uskalsi vielä unelmoida noususta rocktähteyden Valhallaan ihailemiensa The Beatlesin ja The Whon rinnalle. Se, että kapteeni Pollardin ja perämies Gillardin vene karahti karille, ei vähennä Mag Earwhigin ja valloittavan I Am a Treen tenhoa laisinkaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Vuonna 2002 Guided By Voices vieraili (Gunnareiden Slashin, Duff McKaganin ja Matt Sorumin kera) The Strokesin Someday-videolla, jolla yhtyeet baarissa hengailun lisäksi ottavat yhteen Family Feud -visailuohjelmassa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus II!

I Am a Treen alkuperäisen version teki Doug Gillardin Gem-yhtye. Se kuulostaa tältä:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!