Kaikki huomisen bändit

Osa 21: Pimeys

Pimeys, fläppitaulubändi.

2000-luvun indierock, 1990-luvun vinkeä suomirock ja 1970-luvun proge sulautuvat yhteen Pimeys-yhtyeen käsittelyssä. Lopputulos on ”lunastamatonta blogihypeä kesäöihin” ja kenties kevään puhutuin kotimainen debytantti.

Yhtyeeseen kuuluvat:
Joel Mäkinen – laulu, koskettimet
Pekka Nisu – laulu, kitarat
Jukkis Virtanen – basso
Tuomo Laakso – rummut

Tähän haastatteluun vastaavat Joel Mäkinen ja Pekka Nisu.

Perustettu:

Joel: ”Nick Arse & The Arsenicksin jäätyä tauolle halusin jatkaa musiikin tekemistä. Olin käynyt Rex Willer -yhtyeessä tuuraavana kiipparistina, ja sitä kautta tutustuin Nisun Pekkaan. Uusia kappaleita alkoi syntyä, ja keväällä kasasimme yhtyeen musiikkimme ympärille. Syntyi Pimeys.”

Pekka: ”Keväällä 2011 oli ekat Pimeyden bänditreenit. Molemmila meillä oli silloin bändit tauolla ja olin vastikään päässyt suomeksi tekstittämisen makuun. Asiaa sitten oli.”

Julkaisut:
Elämä kiinnostaa -single (julk. 18.6. M.dulor)
– Debyyttipitkäsoitto ”tekeillä”

Todennäköisimmin Pimeys…

…avaa rokkipoliisin käsivarret tiukasta rististä huimiin aplodeihin vaihtoehtohenkisillä rockfestivaaleilla jossain maakunnassa.

Epätodennäköisimmin Pimeys…

…lähtee hiihtokeskuskiertueelle.

Miksi Pimeys on hyvä?

Kahdella liikkeelle lasketulla kappaleellaan (Elämä kiinnostaa ja Näin sinut unessa) Pimeys osoittaa hallitsevansa tyylilajin jos toisenkin vallan mainiosti. Elämä kiinnostaa on hieno  suomenkielinen powerpop-sävellys, joka onnistuu välttämään suomirockin puisevimmat piirteet. Näin sinut unessa taas jatkaa luontevasti yhtyeen laulaja-kosketinsoittaja Joel Mäkisen ja basisti Jukkis Virtasen toisen yhtyeen Nick Arse & The Arsenicksin viitoittamalla linjalla. Vaikutteet 2000-luvun indierockista, 1990-luvun suomalaisen rockin äkkiväärimmistä kokoonpanoista ja 1970-luvun progesta muodostavat vavisuttavan kokonaisuuden.

Pimeys kolmella sanalla yhtyeen itsensä mielestä:

Joel: ”Potentiaali, poika, saunoo.”
Pekka: ”Lunastamatonta blogihypeä kesäöihin.”

Pimein yhtye tai artisti, jonka tiedätte?

Pekka: ”.”

Joel: ”Absoluuttisen nollapisteen sivuprojekti Ahkerat simpanssit. Etenkin Uskis on mun bestis -kappale on vaikuttanut muhun syvästi. Siteeraan sitä säännöllisesti. Pimeimmät jätkät on Sydän, sydän -yhtyeessä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Mikä on ensimmäinen popkappale, josta muistat pitäneesi?

Joel: ”Aki Kaurismäen mukaan kaikkien elokuvaohjaajien ensimmäinen elokuvakokemus on muutaman alkoholiannoksen jälkeen Citizen Kane, ja muusikkona pitäisi varmasti sanoa Beatlesin A Day in the Life. Tosiasiassa se on Jethro Tullin Songs from the Wood. Esitin sitä vieraille, eikä paikalta saanut poistua ennen kuin LP oli kahdelta puolin kuunneltu. Viisivuotiaana mies ja huilu edustivat minulle rockia, kiihkeyttä ja seksuaalisuutta. Ja totta puhuen ne edustavat sitä vieläkin.”

Pekka: ”Sleepy Sleepersin Nykäsen Matti. Muistan sen etenkin serkkupojan laulamana, renkaissa roikkuen. Siitä se sitten tarttui.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä yhtyettä tai artistia kaikki kiertuebussissanne suostuvat kuuntelemaan?

Joel: ”Tämä on hankala. Voisiko olla Stam1na? Rumpalillemme Laakson Tuomolle se voi olla pikkasen liian raskasta. Tai ehkä Jethro Tull ja King Crimson tai Chick Corea? Uskon, että jollekin tulisi kuitenkin paha mieli.”

Pekka:” Sanoisin itsekin puskista Stam1na. Pidän siitä ja voimme fiilistellä sieltä Pajakkalan Markuksen saksofoniosuuksia, jotka ovat pääsääntöisesti suomirockin tämän vuosikymmenen helminauhaa. Oikeastaan voisin sanoa Suvi Koivu, koska sitä ei ole vielä tullut kuunneltua, mutta kaikkia varmasti kiinnostaa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä ovat suosikkisäkeenne popmusiikissa?

Pekka: ”J. Karjalaisen Telepatiaa-biisin.”

”Tähtilampun alla, siinä sängyn laidalla
kun me kerran suudeltiin, oi mä uskoin ihmeisiin”

”Siinä on aivan mahtava toiveiden täyttymisen tunnelmaa. Soipi kauniisti. Puhumattakaan siitä koko biisin tunnelmasta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

Joel: ”Suurin osa Flow-festivaalin kiinnityksistä. Kukaan ei muista niitä ensi vuonna.”

Pekka: ”Jatkuva ironisuus. Siis se, kun kaikki pitää vesittää sellaisella hehheh-meiningillä. Jengi ei tykkää mistään täysiä ja siten kaikki väljähtää. Onko se pelkoa siitä, että joku, mikä on nyt just kuumaa, on kohta aivan out? Rohkeutta, Suomen nuoriso! Pitää uskaltaa olla nolo.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Mikä on ärsyttävin musiikinlaji, johon olet törmännyt?

Joel: ”Ärsyttävin ja paras on aikuisrock. Jotain semmosta Pori Jazz -nypyttelyä mä vihaan, mutta Phil Collinsin hitit saa mut syttymään.”

Pekka: ”Dubstep. Ja nu-metal. Sanomattakin selvää, että Kornin ja Skrillexin yhteisbiisi osui todella vyön alle, niin kutsuttuun kultasuoneen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Mikä laulu saa sinut tuntemaan olosi nostalgiseksi?

Pekka: ”YUP:n Rakkaus on pesti hulluuteen. Sitä on ajan hammas soundien puolesta vähän kolhinut sillä tavalla, että siitä kuulee, että se on omasta menneisyydestä. Ostin Lauluja metsästä -levyn siinä urpossa puuboksissa, missä tuli myös wunderbaumi mukana.”

(Huomaa ”urpo puuboksi” heti videon alussa!)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Minkä levyn ostit viimeksi?

Joel: ”Ostin isälle Chopinin pianomusiikkia vinyylinä. Sitä ennen ostin The Shinsin kiipparistin Richard Swiftin levyn, joka on erinomainen. Vähän sellasta Tin Pan Alley -soundia.”

Pekka: ”Ostin U2:n Joshua Treen lahjaksi kirjan ja ruusun päivänä. Itselleni taisin ostaa viimeksi Matti Johannes Koivun albumin Toisen maailman nimi. Joel, voisit palauttaa sen.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Mikä on noloin omistamasi levy?

Joel: ”Riippuu taas viitekehyksestä. Eivät larppaajatkaan pidä itseään noloina. Voisin sanoa, että Sonata Arctican ensimmäinen levy.”

Pekka: ”Varmaankin Return to Foreverin Romantic Warrior. Nimi on jo todella nolo. Välillä kun siihen palaa, niin kyllä sitä miettii, että mikä tässä aikanaan puhutteli. Miinus 4 Äetsästä -osastoo.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Ketkä soittaisivat unelmakvartetissasi? Kuka toimisi tuottajana?

Joel: ”Sinä, minä, hän ja se. Tuottajana toimisi joku Apulannan jäsenistä.”

Pekka: ”Huumori pois. Jukka Gustavson kiippareissa, Esa Pulliainen kitarassa, Dennis Wilson rummuissa, Paul McCartney bassossa ja kaikki laulaisivat. Brian Wilson tuottaisi ja laulaisi myös. Nuorena.”