#17 The Stranglers – Golden Brown

Golden Brown, huumeista ja rakkaudesta kertova valssi siinä missä Sealin Kiss from a Rosekin.

Viini, laulu ja naiset. Seksi, huumeet ja rock’n’roll. The Stranglersin uran suurin hitti, vuonna 1981 ilmestynyt Golden Brown sulkee sisälleen nämä kliseiset pahetriot mallikkaasti. Aaltoilevan cembalonsoiton ympärille muodostuva kappale asettaa kuulijan tilanteeseen, jossa ei enää tiedä mitä on kuunnellut.

Voisi kuvitella, että kappaleella on oma universuminsa. Golden Brownin melodia pyörii siellä aina vain uudestaan ja uudestaan, ja The Stranglers on saapunut tuon maailman lähettiläänä kertomaan terveisiä. Hienostunut kitarasoolo on kuin sadetta kevätillassa ja rumpalin iskut ovat ihmisten askelia.

Cembalo soi kappaleessa ainutlaatuisella tavalla. Ei voi puhua pumppaavuudesta, mutta tämä valssi eittämättä sykähtelee vienosti. Äänekäs rockyhtye heittäytyy herrasmiesmäisen tyylikkäästi hauraan cembalon armoille ja soittaa antaen sille kohteliaasti tilaa.

Kappaleen tekstiä on tulkittu monin tavoin niin bändin kuin yleisönkin toimesta. Stranglersin jäsenet olivat ilmeisesti haluttomia paljastamaan kappaleen todellista merkitystä yleisölleen. Siksi kappaleen sanottiin käsittelevän muun muassa paahtoleipää, Marmitea, aavikoitumista ja imperialismia.

”Lays me down with my mind she runs”

Ylläoleva tekstinpätkä on vaikeuttanut toisten kuulijoiden tulkintaa vielä enemmän. Rivin kolme viimeistä sanaa kuullaan usein väärin. Eräällä väärinkuultuja laulunsanoja keräävällä sivustolla kerrotaan tuon kohdan menneen jonkun kuulijan korvissa muotoon ”Lays me down
with my M*A*S*H re-runs”. Jos kappaleen teksti aiheuttaa jo oikein kuultuna vahvoja mielikuvia, niin mitä tapahtuu, kun mieli muuttaa tekstin miksi vain tahtoo?

Laulaja-kitaristi Hugh Cornwell kertoi kuitenkin myöhemmin Golden Brownin käsittelevän sekä naisia että heroiinia. Tämä on se tulkinta, jota on yleisenä, tosin vahvistamattomana totuutena pidetty. Kappaletta on yhtyeen jäsenten toimesta kuvattu myös auraaliseksi Rorschachin testiksi. Kuulija kuulee juuri sen mitä haluaa kuulla.

Golden Brownin hälvetessä loppua kohden cembalo jatkaa soimistaan siellä jossain.

http://youtu.be/d7R7q1lSZfs