Sellaisimmat jotkut

Pikkukaupunkitunnelman parhaat kuvaukset by Samae Koskinen

Samae Koskisen neljäs soololevy Hyvä päivä ilmestyi maaliskuun lopussa. (Kuva: Tomi Palsa)

Kuvaa parrakkaamman Samae Koskisen neljäs soololevy Hyvä päivä ilmestyi maaliskuun lopussa. (Kuva: Tomi Palsa)

“Sain tehtäväksi tehdä soittolistan pikkukaupungeista kertovista kappaleista. Mä oon kotoisin Riihimäeltä, ja toki sillä on pienen kaupungin status. Halusin jotenkin lähteä lähestymään tätä asiaa mielentilajuttuna, omina kokemuksinani. Mä en osais ees nimetä kymmentä aiheesta kertovaa biisiä, mutta tunnelmasta tiedän sitäkin enemmän.”

1: BRONSKI BEAT – SMALLTOWN BOY

“Ekana mulle tuli tietysti mieleen tää. Tietty ulkopuolisuuden tunne johon löydetään ratkaisu ison kaupungin suvaitsevasta ilmapiiristä. Vietin ensimmäistä kertaa iltaa ulkopaikkakunnalla Tampereen Mixeissä puku päällä ja kajalit silmillä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

2: THE SMITHS – THIS CHARMING MAN

“Riihimäellä ei ollut paljoa syytä laittautua ulos mennessään. Erikoisen näköset tyypit napattiin tähtäimeen. Kun kerran pidin semmoisia isompia rengaskorviksia niin sain naiselta turpaani. Hänen suosikkilauseensa oli lyhyen kohtaamisemme aikana ‘vitun kuvottava homo’.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

3: THE BLUETONES – SLIGHT RETURN

“Mulle pienessä kaupungissa asumiseen kuului tietty unelmointi, ehkä pois pääsystä tai jostain kauniimmasta. Tämä kappale loi itselleni soundtrackin haavekuville ja lupauksen jostain muunlaisesta maailmasta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

4: PET SHOP BOYS – RENT

“Suurten kaupunkien ilmapiiri näyttäytyi mulle aina jännittävänä maailmana täynnä mahdollisuuksia, että jokainen ilta voisi olla jonkun uuden alku. Musiikki ja elokuvat ruokkivat tätä visiota aika lailla.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

5: SUEDE – ANIMAL NITRATE

“Samoin kuin päihteet: amyylinitraatti ja heroiini kiinnostivat hiukkasen enemmän kuin keskiolut. Kumpaakaan en päässyt koittamaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

6: SISTER FLO – HYVINKÄÄ

“Elän sen verran kuplassa uuden levyni kanssa  tällä hetkellä, että oman biisin ujuttaminen joukkoon ei tunnu lainkaan perverssiltä. Yhtyeeni Sister Flo teki biisin nimeltä Hyvinkää, joka mielletään usein kitinäksi kyseisen kaupungin ilmapiiristä. Sain kerran känniseltä hyvinkääläiseltä toimittajalta vihapostia aiheen tiimoilta, kun video oli hänen mielestään väkivaltainen ja laulu kaupunkiaan dissaava. Vaan ei, se kertoo tunteesta, jonka tahtoo unohtaa. Pyyhkiä ikuisiksi ajoiksi pois. Voihan se olla kipeä muisto jostain paikasta mutta ei sitä mitenkään alleviivata.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

7: THE KINKS – VILLAGE GREEN PRESERVATION SOCIETY

“Kun muutin Riihimäeltä veks, niin kaikista eniten olen nauttinut siitä, että ympärilläni on kulttuuria ja samanhenkisiä ihmisiä. Mutta aina takapajuisuus ja konservatismi eivät ole paheita, kuten The Kinks tällä ihanalla laulullaan meille osoittaa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

8: UNBORN SF  – RIXU

“…mutta joskus taas ovat.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

9: PAUL MCCARTNEY – HEART OF THE COUNTRY

“Hiffaan myös sen, että kaikelle on aikansa. Suhtauduin pikkukaupunkielämään pitkään suurella angstilla, mutta ymmärrän hyvin, että monet ikäiseni ovat valuneet sinne takaisin halvemman asumisen ja ehkä tietyn turvallisuudentunteen takia, varsinkin lasten kanssa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

10: THIN LIZZY – BOYS ARE BACK IN TOWN

“Nykyään useimminkin unohdan kaiken kitinän ja suhtaudun vanhoihin paikkoihin nostalgisesti. Mulla on kova säkä siinä, että muistan paremmin hyvät asiat kuin huonot. Vaikkei tästä listasta sitä heti uskoisikaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on sinun ultimaattinen pikkukaupunkikappaleesi? Kerro se meille kommenttikentässä. Kolme parasta perustelua palkitaan avec-sisäänpääsyllä Samae Koskisen ja Korvalääkkeen lauantaiselle levynjulkaisukeikalle Korjaamon Vaunusalissa Helsingissä. Osallistumisaikaa on perjantaihin 12. huhtikuuta kello 20:00 asti.

Kuuntele soittolista tästä.