Levyraati #43

Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa

Johanna Kustannus julkaisee syyskuun alussa jatko-osan Kotiteollisuuden neljän vuoden takaiselle Sotakoira-cover-albumille. Mikko Karmilan tuottaman ja miksaaman levyn ensimmäinen single on tämä Appendix-laina.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tame Impala – Apocalypse Dreams

Kevin Parkeriin henkilöityvä australialainen indiepsykedeliatulokas herätti innostusta kahden vuoden takaisella Innerspeaker-esikoisellaan, jonka julkaisi muun muassa Cut Copyn ja Ladyhawken levy-yhtiönä tunnettu Modular Recordings. Todd Rundgren -vaikutteinen kakkosalbumi Lonerism ilmestyy lokakuussa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Blur – Under the Westway

Albumin viimeksi vuonna 2003 julkaissut Blur jatkaa asteittaista paluutaan. Brittipoplegenda julkaisi heinäkuun alussa singleinä kaksi uutta kappaletta, The Puritanin ja Under the Westwayn, jotka on kirjoitettu Lontoon olympialaisten päättäjäisiä varten. Tässä niistä jälkimmäinen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

No Doubt – Settle Down

Ska-popin suursuosikki palaa peräti yhdentoista vuoden mittaiseksi venähtäneeltä tauolta, jonka aikana laulaja Gwen Stefani ehti pyöräyttää kaksi sooloalbumia – ja kaksi lasta. Syyskuun lopussa ilmestyvän Push and Shoven ovat tuottaneet Mark ”Spike” Stent ja Diplo.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Wild Nothing – Nowhere

Jack Tatumiin henkilöityvä yhdysvaltalainen dreampopyhtye löi komeasti läpi vuoden 2010 esikoisalbumillaan Geminillä. Nowhere on ensimmäinen single elokuun lopussa ilmestyvältä Nocturnelta, jonka julkaisee Captured Tracks. Suomeen Wild Nothing saapuu 11. marraskuuta.
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Raadin tuomiot

Joni Kling
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa On tää parempi kuin Kotiteollisuuden omat biisit
5
Tame Impala – Apocalypse Dreams Koukkuahan tossa ei ole, mutta ei sitä kaipaakaan, jos biisi on heleä kuin vesivärimaalaus
8
Blur – Under the Westway Miksi tuntuu että tää olis joku Spinal Tap -leffa?
5
No Doubt – Settle Down Varmaan yhdentekevin single bändiltä ikinä, mutta Gwen näyttää videossa upeammalta kuin koskaan. Se on muuten vaan vuoden Kylie Minogueta nuorempi.
5
Wild Nothing – Shadow Vahva biisi, kamala brändi. Harmi kun tää hukkuu mielikuvissa täysin muiden tylsästi nimettyjen ja imagoltaan yhdentekevien indiehymistelyjen sekaan.
5
Jukka Kuusisto
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa Mitä tähän voisi sanoa? Hyvä kappalevalinta, hyvä toteutus. Asennetta.
10
Tame Impala – Apocalypse Dreams Hauska nimi bändillä. Mutta polveilevasta kappaleesta ei oikein löytynyt punaista lankaa. Bassolinja vei huomion. Missä asenne?
3
Blur – Under the Westway Olympialaisten päättäjäisiä varten kirjoitettu kappale ei vain pysty koskettamaan minua. Tunne ei vaikuta aidolta. Missä asenne?
3
No Doubt – Settle Down Pidän Stefanin soundista (jota ei tarvitsisi käsitellä näin paljon), mutta tämä tyyli ei sytytä. Ei No Doubtin kuulu olla kevyttä ja tanssittavaa. Missä asenne?
4
Wild Nothing – Shadow Kappaleen puolen välin jälkeen vakuutuin. Hyvin kirjoitettu pop-kappale. Ei turhaa kikkailua. Aavistus asennetta.
7
Antoinette Olivia
Tame Impala – Apocalypse Dreams Tää kuulostaa huojuvalta purjelaivalta. Delfiinit heittää voltteja, merikapteeni harrastaa purutupakkaa ja kaikki on pahassa deliriumissa. Kuten keripukin ehkäisyyn kuuluu, rommissa on mukavasti c-vitamiinia. Mutta joku taisi pistää havaijilaisia siemeniä myös. Tai sitten äskeinen kahvikuppini oli liikaa, melkein häiritsevän visuaalista. Ylipitkä mutta muuten varsin hyvä.
8
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa Yllättävän pirteä, mutta kun ei mene tämä meininki.
4
Blur – Under the Westway Ajoitus on hieman huono, tunnun olevan tänä aamuna allerginen tällaiselle melankolialle. Sweet without the bitter, please. Melodia saisi olla hieman vahvempi - tämä jää hieman epäselväksi.
6
No Doubt – Settle Down Epäilyksellä suhtauduin mutta onpa pirullinen korvamato. Paljon tuotu Gwenin soolourasta soundia. Melodisesti melkein ärsyttävä. Dub-outro toimii paremmin kuin olisi osannut odottaa.
7
Wild Nothing – Shadow Tää miellyttää, melodiat kulkee rennosti osiosta toiseen. Melodicasta lisäpisteitä.
8
Markus Hilden
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa Kotiteollisuuden musiikkiesitys, joka kestää 1,5 minuuttia. Hyvä!
5
Tame Impala – Apocalypse Dreams Ennen: "Teen parhaani, ja katson mihin se riittää." Jälkeen: "En kuullut kellon soittoa viimeiselle kierrokselle, joten juoksin kierroksen ylimääräistä. Hieno kokemus ja hyvät fiilikset jäi."
5
Blur – Under the Westway Harmaantunut Blur kuulostaa lähes harmaantuneelta Oasikselta. Ja tämä on siis puoliksi kehu. Saisi olla yhteislaulettavampi.
7
No Doubt – Settle Down Vuoden upeimpia popsinglejä. Esimerkillinen kertosäerakenne ja kaikki huokuu vain ja ainoastaan No Doubtia, mutta sillee 2010-lukulaisesti. Tehkää perässä, fossiilit!
9
Wild Nothing – Shadow Harmi, että lautta Suomenlinnaan lähti juuri. Mainio sävellys, mutta laulajat vaikuttavat oikein pinnistävä, etteivät kuulostaisi liian hyvältä.
7
Antti Lähde
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa Hyvä biisihän tämä, ja yllättävänkin notkea versio. Tarvetta lisäkuunteluun ei kuitenkaan ole.
6
Tame Impala – Apocalypse Dreams Hiilihappopsykedeliaa Cariboun Melody Dayn ja Olivia Tremor Controlin hengessä. Biisissä ei mitään kovin ihmeellistä koukkua ole, mutta rehevä äänimaailma ja reipas komppi miellyttävät. Yksi piste rokotettakoon biisin järjettömästä mitasta. Puolet pois!
6
Blur – Under the Westway Damon tietää, että pianolla on helppo säveltää nättejä Lennon/Rutles-pastisseja. Onhan tässä sellaista vanhan, harmaantuneen koiran liikuttavaa melankolista kauneutta.
8
No Doubt – Settle Down Rapea, ei tippaakaan väkinäinen. Hyvä!
7
Wild Nothing – Shadow Kivan eloisa, romuluisuudessaan raikas veto. Onko tällainen harmaaohimoinen kissanomistajien 80-luvun aikuiscollegeindie (The The, Lloyd Cole, Go-Betweens) nyt sit se seuraava juttu häh?
8
Oskari Onninen
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa Olisipa Kotiteollisuuden äijäiskelmäkin edes joskus näin innostunutta. Soundit on tosin aivan liian siloiteltua suomihevipuuroa.
6
Tame Impala – Apocalypse Dreams Maailman neonvärisintä AOR:ää! Tame Impalan vilkkuvalomeiniingissä on
8
Blur – Under the Westway Aikamoisen väsynyt Beatles-meno. Keski-ikä ei pue myöskään Bluria. Asiasanat: aita, ei-korkea kohta, koira, temput ja mitä näitä nyt on. Ei todellakaan comebackia, kiitos.
4
No Doubt – Settle Down Biisi soljahti aika pahasti ohi korvien, mutta sen loputtua kertsi oli yhä päässä. Toisin kuin Gwen silmien.
6
Wild Nothing – Shadow Onpa Fleetwood Macia! Jos tätä lähestyy 2010s-dreampop-tulokulmasta, niin sovituksen nyanssikkuus on suksee. Biisinä ei nouse tekijänsä saati kollegoidensa huipputasolle.
6
Jan Westö
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa Olen varmasti kuullut huonompaakin Kotiteollisuudelta, mutta ei herätä mitään suuria tunteita puolesta tai vastaan.
3
Tame Impala – Apocalypse Dreams Ihan miellyttävän eteerinen veto, se jokin jää vielä puuttumaan, jotta jaksaisin tosissani innostua tästä bändistä.
6
Blur – Under the Westway Videon lopun Albranin muka-herkistynyt, mutta todellisuudessa tyhjä katse kertoo myös omat ajatukseni; voisi keskittyä mielenkiintoisempiin projekteihinsa, mutta varmasti rahaa tuli sen vertaa, että kaikkien tämä kannatti tehdä. Milloin viimeksi ollaan kuultu hyvää musiikkia urheilukisojen tunnareissa? NRGM haistan juttuaiheen!
4
No Doubt – Settle Down Ihan pilipali -renkutus, ilman viidentoista vuoden takaista raikkautta ja asennetta...
4
Wild Nothing – Shadow Kiva popbiisi, mutta laulaja ei jätä tulkinnastaan wrigley's-purkkaa pidempää jälkimakua. Hukkuu massaan.
6
Janne Samuli Sirviö
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa Tekeeköhän Kotiteollisuus näitä covereita jotta jaksaa sitten taas laittaa ne omat (toimivat) kolme sointuaan samaan (toimivaan) järjestykseen? Täähän kuulosti energiseltä ja jopa innostuneelta. Eipähän vain ole ns. mun pala kakkua. Appendixia en ole ikinä kuunnellut enkä siitä juuri mitään tiedä, mutta biisin tekijätiedoissa lukee Lindholm ja Hakulinen.
5
Tame Impala – Apocalypse Dreams Tykkäsin kovasti Tame Impalan ensimmäisen levyn tunnelmasta ja aika samoilla vesillä jatketaan nytkin. Tunnelma ja soundi miellyttää kovasti korvaa, mutta biisistä on tosi vaikea saada otetta ja koukku puuttuu. Silti aivan hyvä.
7
Blur – Under the Westway Blur on mun mielestä paras bändi viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta, eikä paluusingle tuota pettymystä. Biisi on kuin Modern Life Is Rubbishilta, tuotanto lähellä 13-albumin eteerisyyttä. Mun mielestä upea, Bowiemainen biisi ja toimiva, erittäin mielenkiintoinen tuotanto. Tervetuloa takaisin, tehkääpä pliis seuraavaksi se uusi albumi sitten loppuun!
9
No Doubt – Settle Down Paljon parempi kuin odotin. No Doubt teki loistavia pop-singlejä koko 1990-luvun ja 2000-luvun alun, eikä tämä tee poikkeusta. Aluksi aattelin että kertsi on huono, mutta niin vain se jäi päähän soimaan heti ensikuulemalta. Pakottoman kuuloinen ja varma hitti.
8
Wild Nothing – Shadow Kaikessa nuhjuisuudessaan toimiva. Biisi oli hyvin kirjoitettu ja bändi soitti kivasti. Joku viimeinen niitti tästä jäi puuttumaan, silti reilusti keskitasoa parempi.
6
Anton Majava-Corbijn
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa Hyvä, koska on lyhyt. Huono, koska Hynynen.
4
Tame Impala – Apocalypse Dreams "Indiepsyke" on allekirjoittaneelle vähän kirosana. Tämä polveilee ihan nätisti mutta mutta. Ehkä vähän liian suunnatonta tähän aamuun.
6
Blur – Under the Westway Spinal Tap -vertaus pilasi tän. Kisabiiseistä diggailen enemmän Musea, joka teki kamalimman saippuaoopperan IKINÄ. Jos Blurilla ei ole SELLAISTA takataskussa, niin pysyköön haudassaan.
4
No Doubt – Settle Down En ihan saanut kiinni. Pirteä ja vaivaton, mutta kertsi ei jämähtänyt. Gwen näyttää paremmalta kuin koskaan ja videossa vähän sellaista throwback-ysärihenkeä. Jatkoon!
6
Wild Nothing – Shadow Instagram-musiikkia. Kauniimpaa taustaääninä kuin aktiivisesti kuunneltuna.
5
Milla Suomalainen
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa Lame. Hyvinhän tuo rullaa mutta jotenkin muovinen maku jää suuhun. Taidan kaivaa sen originaalin soimaan.
2
Tame Impala – Apocalypse Dreams Hyvä trippi vs tylsistys. En osaa suhtautua.
5
Blur – Under the Westway Ei, yritin inhota mutta nyt ei pysty. Täysiä pisteitä ei voi kuitenkaan antaa, vähän liian helpolla on menty.
7
No Doubt – Settle Down Hei nyt oikeesti..tuli paha mieli, kun uskaltauduin klikkaamaan tuon soimaan. En ole koskaan pitänyt eikä nappaa nytkään.
1
Wild Nothing – Shadow Kaunista, tykkäsin kovasti. :)
9
Nick Triani
Kotiteollisuus – Ei raha oo mun valuuttaa
5
Tame Impala – Apocalypse Dreams
8
Blur – Under the Westway
9
No Doubt – Settle Down
1
Wild Nothing – Shadow
7