
Daft Punk – kypärä kiiltää, kello näkyy.
Muhiiko sinulla hallussasi vanha arvobrändi joka kaipaa uutta näkyvyyttä? Kymmenen kohdan ohjelmalla kiillotat kypäräsi uuteen loistoon…
#1 Tuotekantavisio kuntoon
Haluatko tehdä voittoja levyillä vai t-paidoilla? Jos jälkimmäinen on kunnossa, voidaan faneille valmistaa myös kalliita premiumkylkiäisiä, toisin sanoen pieteetillä tehtyjä albumeja pitkällä viiveellä. Albumiformaatti on kuollut – ajattele siis levyäsi eräänlaisena coffee table book -tuotteena. Hyvin prässättyä ja näyttäväkantista vinyyliä kelpaa esitellä appiukolle, itse luotat latauslipukkeen hävikittömiin tiedostoihin. Laadukas tuotelinjasto on investointi, joka kannattaa, jos laadunvalvonta pelaa ja ostaja voi luottaa tuotteeseen. Liian äkkijyrkät muutokset karkottavat vakiintuneen asiakassegmentin. Human After All oli merkki harkitsemattomasta tuotekehittelystä. Kun Kiss riisui maskinsa, kaikki huomasivat, että he olivatkin rumia vanhoja miehiä. Kypärä pysyy päässä.
#2 Virtauskokemus
Virtaus esiintyy silloin, kun toimitaan suorituskykyjen äärirajoilla. Virtaus on huippuelämys. Huippuelämyksellisyyden tavoitteleminen ohjaa tekijätiimin jatkuvasti ylittämään itseään. Tiimi muovaa omaa luomisprosessiaan virtauksen mukaan. Elämänlaatu ja luovuus riippuvat virtauksen kokemisesta. Luovat ihmiset työskentelevät siksi, että se on tuottaa heissä virtausta, eivät ulkoisten palkkioiden ohjaamina. On aivan sama paljonko Random Access Memories myy. Tärkeintä on, että virta on kytkettynä päälle. Käännä sisäistä katkaisijaasi. Profit!
#3 Osaamisyhteisöt: liity kollektiiviin
Oletko valmis harkitsemaan yritysmuodot uusiksi? Perusta kollektiivi. Se on järkevin positio luovalle toimijalle. Kollektiivin voi perustaa kuka tahansa ja se on käsitteenä niin epämääräinen, että toisin kuin bändiin, siihen voidaan periaatteessa integroida kuka tahansa. Vaikkapa jokainen ranskalainen hougeartisti, tyttöystävä ja roudari, jonka kanssa olet tekemisissä. Et joudu allekirjoittamaan mitään, ellei kollektiivi julkaise manifestia. Kollektiivin etuna onkin, että lopuksi voit sanoutua siitä irti alleviivataksesi oman tuotteesi erityislaatuisuutta.
#4 Lokaatio, lokaatio, lokaatio
Muista, että kollektiivistasi on markkinoilla vain vähän hyötyä, ellei se ole ”Berlin-based”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että edes joku jäsenistä viettää aikaansa Berliinissä vähintään yhden viikonlopun vuodessa. Ranskalaisen kollektiivin sallitaan kuitenkin käyttää myös Pariisia hubinaan. Näin pidetään henkilöstösuhteita yllä ja päästään minglaamaan kiinnostavien liikekumppaneiden kanssa. Ranskalainen rakastaa aina toista ranskalaista. Itse asiassa ranskalaiset ovat niin veljellinen kansa, etteivät heidän osaamisyhteisönsä edes ole osaamisyhteisöjä. Ne ovat perheyhteisöjä. Kuvittele organisaatiorakenteesi yhdeksi suureksi mehiläispesäksi. Sitten vain ristipölyttämään tietokäytäntöjä!
#5 Verkostoituneen asiantuntijuuden ulkoistaminen
Elektronisen musiikin kentällä kohdattavista haasteista merkittävin on perinteisten osaamisyhteisöjen katoaminen. Transaktiivisen muistin hyödyntäminen bändisoitossa oli ehkä kova juttu 1960-luvulla, mutta nyt sisältöseppä istuu innovaatioineen yksin makuuhuonestudiossa. Tässä kohtaa osaava artisti alkaa hyödyntää nykyteknologiaa: Internetti mahdollistaa sisällöntuottamisen suuntaamisen edelleen. Blogissa julkaistu hougeraita poikii edittejä. Innovatiivinen tietoyhteisö = yhteisöllinen tiedonluominen = profit!
#6 Selvitetään tarpeet hankintamenettelyjen kehittämiselle
Parhaimmillaan joustavien digitaalisten työkalujen käyttö tarjoaa erityistä tukea trialogisille tietokäytännöille. Mutta miksi maksaa sellaisesta mikä ei ole rikki? Yhtyeesi tietohallinnon intressi ei lopulta ole ostaa bändin jäsenille kalliita leluja, vaan varmistaa keskeisien liiketoimintaprosessien toiminta kustannustehokkaasti. Kun uusin nykyteknologia yhdistetään vanhaan, annetaan coolsteri vaikutelma ja tarjotaan sopivasti Vichyn Ranskasta muistuttava nostalginen tunne. Siispä: kaiva esiin se natseja mielistelleen ukkisi retrosyna, vaikka siinä olisikin ihan pierusoundit ja pelkkiä marssikomppeja esiasetuksina.
#7 Ryhmäkoheesio uutta luovien sisältökäytäntöjen mahdollistajana
Omia sisältökäytäntöjä kehitetään ottamalla inputtia eri toimialojen edustajilta. Toisin sanoen: ota levyllesi jokainen väsynyt starba, joka joskus on ollut jotain. Väsyneet starbat ovat sitä edullisempia, mitä useamman otat, koska ne liikkuvat laumoissa ja tekevät mitä vain, koska luulevat saavansa vielä viimeisen kerran. Lopuksi soita vielä Giorgiolle. Giorgio istuu nahkasohvallaan ja on kiireinen olemaan Awesome. Se vastaa Mobira Citymaniin ja sanoo voivansa tulla puhumaan itsestään levyllesi. Myöhemmin bileissä rantahuvilallaan Giorgio kertoo mallitytöille seuraavansa paljon nuorisomusiikkia – teki juuri yhteistyötä Duran Punkin kanssa.
#8 Luova varainhankinta
T-paitasi myyvät jo hyvin, mutta tarvitaan jotain muutakin. Aivan kuten jokainen kansainvälinen muotilehti tarvitsee bändejä, joista on olemassa valmis kansio sitä yhtä pakollista musiikkiartikkelia varten, sillä kukaan alalla ei tunnetusti oikeasti seuraa musiikkia. Oman portfoliosi voit tehdä vaikka jääkaappimagneeteista: toimittaja voi näin järjestellä ne aina uusiksi seuraavaa juttua varten eikä soittele enää sinulle turhaan. Sinä puolestasi soitat Yves Saint Laurentille ja ehdotat yhteistyötä, sillä kypärä käy yksiin vaateen kuin vaatteen kanssa. Profit.
#9 Löydä synergiaa muista luovan alan toimijoista
Ei kaipaa selittelyjä. Löydä synergiaa muista luovan alan toimijoista. Löydä sitä! Ala löytämään jo!!!
#10 Treeni & ravinto
Potikan vääntäminen käy työstä! Punttaa käsipainoilla ja syö Carrefourin nuudeleita. Konseptualisoi koko tuleva levysi valtavan valmisnuudelikupin muotoon. Repäise irti foliokansi, lämppää mikrossa, nosta visiiriä ja imaise vetelä herkku.
72 Vaikea sanoa onko mestariduon ydinosaamisalue liukunut mahlantuottamisesta äärimmäisen möhöcoren puolelle. Daft Punk Enterprisen Random Access Memories on joka tapauksessa loistavasti toteutettu levy, joka nyt vain sattuu kuulostamaan isyyslomalta ja konsulttihouselta.