Viisi indiebändiltä kuulostavaa ravihevosta

Lämminveriravurit keikkailevat Vermossa laput silmillä.

Lämminveriravurit keikkailevat Vermossa laput silmillä. Kuva: Kimmo Simomaa.

Vetävän nimen keksiminen on aloittelevalle bändille tärkeä mutta vaikea kynnyskysymys. Nuorgamin torilla on huomattu, että parhaat indiebändinimet ovat jo käytössä, nimittäin suomalaisilla ravihevosilla.

Listasimme parhaat nimet ja annamme vinkiksi sopivaa nimeä etsiville wannabe-artisteille: raviohjelma käteen!

#5 MASSIVE BABE

3-vuotias huipputamma Massive Babe tuo maahanmuuttajaväriä kotimaamme indieravihevosskeneen: hevosen nuori valmentaja Juho Ihamuotila huusi hevosen omakseen kaksi vuotta sitten Harrisburgin varsahuutokaupasta Yhdysvalloissta. Itsevarmalta kalskahtava nimi lienee enne: isokokoinen ja tuliluontoinen tamma on tehnyt selvää jälkeä kilparadoilla. Se kävi viime keväänä voittamassa lähtönsä näytöstyyliin myös Ruotsin Elitloppet-raveissa. Saavutusta voi helposti verrata menestyksekkääseen esiintymiseen Roskildessa. Ennätysjuoksussaan Massive Babe käytti kilometrin kiertämiseen aikaa minuutin ja 11 sekuntia. Viimeisin voitto tuli Vermosta 3-vuotislähdöstä, jossa tamma piti vauhtia yllä vielä voittajaesittelyssä eikä malttanut pysähtyä loimitettavaksi tai seppelöitäväksi.

Jos Massive Babe ei olisi hevonen… se oli uhmakas, nuori ja epäortodoksisella tavalla kaunis elektropopartisti, jossa yhdistyisi M.I.A. ja Lady Gaga.

#4 NAHKAPARTURI

Listamme seuraava nimi ei treenaa torniolaisten musiikkiluokkalaisten vanhempien autotallissa vaan Heli Kantonen-Heikkilän tallissa hevospitäjä Ypäjällä. 9-vuotias ori Nahkaparturi edustaa kylmäveristä osaamista. Sen rotu on talvisodasta ja takavuosien metsä- ja kyntötöistä tuttu suomenhevonen. Kilpahevosena se on nopeajalkainen ja vahva, mutta eri sarjoissa kilpailevaa amerikkalaista lämminveristä raskasrakenteisempi ja hitaampi. Talliradiossa taitaa soida raskaampi musiikki: Nahkaparturin tallikaverina hirnahtelee myös kaksi vuotta vanhempi ruuna Manovaari.

Jos Nahkaparturi ei olisi hevonen… se olisi levystä toiseen linjansa pitävä punkjyrä, joka olisi kriitikoiden kirjoissa edelleen “uusi Radiopuhelimet”.

#3 FEEL THE RIDE

6-vuotias Feel the Ride on tuttu näky ja varma palkintorahojen kerääjä pohjoisen Suomen raviradoilla. Amerikkalais-ranskalaista sukujuurta olevan tamman nimi tuntuu viittaavan vauhdin hurmaan. Indiehevosen tyyliin kuitenkin sopii, että se ei vielä ole näyttäytynyt isoimmilla kilpa-areenoilla suuria palkintoja jahtaamassa.

Jos Feel the Ride ei olisi hevonen… se olisi matalaa profiilia pitävä pienten klubien kulttisuosikki, jonka shoegazea ja psykedeelistä rockia yhdistelevillä EP-julkaisuilla vierailisi chicagolaisten postrock-yhtyeiden jäseniä ja 22-Pistepirkon Espe.

#2 HUUMAAVA EEVA

Huumaavan Eevan harja hulmuaa vuoden 2014 Flow-festivaaleiden sijaan Forssan Pilvenmäen raviradan totoraveissa. Tamman perhetausta vaikuttaa boheemin värikkäältä: sen isä on nimeltään Apassi, äiti eli hevosslangilla emä Diivaileva ja sen isä puolestaan Ylikessu. Huumaava Eeva sai varsanäyttelyssä käydessään myönteistä palautetta muun muassa hyvistä reisilihaksistaan ja rytmikkäästä ravistaan, joten voimme toivoa näkevämme jatkossa sen jälkeläisiä vahvistamassa suomenhevosten indiepiirejä raviradoilla.

Jos Huumaava Eeva ei olisi hevonen… se olisi “2010-luvun Tuula Amberla“, hämmentävillä teksteillään ja vaateparsillaan yllttävä “nyrjähtänyttä suomipoppia” tekevä turkulaislaulajatar, jolla on värikäs menneisyys ja loistava tulevaisuus – ja jonka nimi ei ole oikeasti Eeva.

#1 DREAMY BOOM BOOM

Dreamy Boom Boom nauttii päiväunista varsakesänään. Kuva: Sonja Nurmi.

Dreamy Boom Boom nauttii päiväunista varsakesänään. Kuva: Sonja Nurmi.

Eteerinen nimi Dreamy Boom Boom herättää mielikuvan bassorummun pehmoisesta jytkeestä Kuudennen linjan hämärässä. Valmentaja, osaomistaja Marinka Massan mukaan hevonen on kuitenkin lainannut nimensä Tohtori Sykerö -lastenohjelmassa nähdyltä avaruusalukselta. Urbaanisti Vermon raviradalla asustava Dreamy Boom Boom vannoo säännöllisen treenaamisen ja terveellisten elämäntapojen nimiin: sen ruokavalion kulmakivet ovat raikas vesi, hyvä heinä ja kokonaiset kauranjyvät. Samat muonat kuuluvat sen raideriin kilpailupäivinä. 5-vuotias Dreamy Boom Boom on kilpahevosten hyvää keskikastia: sen voittosumma lähentelee 16 000 euroa. Ilman harmittavia ajoittaisia jalkavaivoja ruuna hätyyttelisi varmasti jo kultalevysarjaa.

Jos Dreamy Boom Boom ei olisi hevonen… harvahkoon tahtiin keikkaileva, aikansa lähinnä luomuviljelyyn, reppureissailuun ja kotoiluun käyttävä pariskunta, jonka unettavan raukeissa, Motown-vaikutteisissa indiefolklaulelmissa yhdistyvät Mazzy Star, The Raveonettes ja Eva & Manu.

Toto65-ravit Vermossa keskiviikkoisin kello 18.30. Totoravit jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta päivittäin raviradoilla ympäri Suomea.