
Toni Braxtonin kaino avunpyyntö nousi vuonna 1996 singlelistan kärkeen muun muassa Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Sveitsissä.
Listahiteissä sydän särkyy, hakkaa ja jopa pysähtyy tämän tästä. Kysyimme Suomen Sydänliiton ylilääkäriltä Anna-Mari Hekkalalta neuvoa kuuteen kimuranttiin tilanteeseen.
#1 Sydän hakkaa kuin viidakkorumpu
”Hey, I’m in love, My fingers keep on clicking to the beating of my heart”
Hey, I can’t stop my feet, Ebony and ivory and dancing in the street”
Hey, it’s ’cause of you, The world is in a crazy, hazy hue”
My heart is beating like a jungle drum”
Jungle Drum (Emiliana Torrini)
Kardiologi vastaa: ”Kun sydän lyö ‘like a jungle drum’, rytmi on varmasti aika nopean sorttinen. Erilaiset poikkeavuudet sydämen rytmissä ovat hyvin tavallisia tuntemuksia. Jokainen on varmasti kokenut joskus tyypillisiä muljahtelun tuntemuksia, jolloin sydämen rytmi on muutoin normaali, mutta joukkoon osuu satunnaisia pieniä ‘ryppyjä’. Viidakkorummun rytmi on todennäköisesti aika tasainen, mutta jos rytmi on nopea ja jatkuvasti epätasainen, kyse voi olla eteisvärinästä. Tämä ei ole sydämelle vaarallinen, mutta altistaa ihmisen aivoverenkierron häiriöille. Siksi eteisvärinä on tärkeätä löytää heti jos vain on siitä epäilyä. On hyvä oppia tunnustelemaan omaa pulssiaan.”
#2 Sydämeen koskee
”Sydämeni osuman sai, nuoli on Amorin viinestä kai.
Syvälle se upposi niin aivan kuin jäädäkseen iäksi kii.
Iskusta sen mä vavahtelen, vaikka se sattuu, mä vaikeroi en.”
Sydämeni osuman sai (Siiri Nordin)
Kardiologi vastaa: ”Tästä kappaleesta tulee mieleen sydäninfarkti. Kun sydämen omat valtimot – sepelvaltimot jotka kulkevat sydämen pinnalla ja vievät happea ja ravinteita sydämelle itselleen – sairastuvat, kutsutaan tautia sepelvaltimotaudiksi. Sairastuneeseen verisuoneen voi syntyä veritulppa, joka tukkii äkillisesti koko suonen. Silloin osa sydämestä jää ilman happea ja vaarana on, että tälle alueelle syntyy pysyvästi arpi, joka ‘jää ikuisesti kii’, niin kuin tässä laulussa. Jos ymmärtää hakeutua nopeasti sairaalaan ja verisuoni saadaan auki, sydänlihas pystytään pelastamaan. Vaikeroimista ei kuitenkaan kannata välttää. Eli jos ilmenee epämääräistä, laaja-alaista rintatuntemusta (se voi olla kipua tai muuta ahdistusta), joka ei mene ohi muutaman minuutin levolla, oikea tapa toimia on soittaa 112.”
#3 Rakkaussuru särkee sydämen
”Un-break my heart
Say you’ll love me again
Undo this hurt you caused when you walked out the door
and walked out of my life
Un-cry these tears I cried so many nights
Un-break my heart”
Un-Break my Heart (Toni Braxton)
Kardiologi vastaa: ”Voivatko sydänsurut aiheuttaa oikeita sydänsairauksia? Kyllä voivat. Tunnetaan sairaus nimeltään ‘takotsubo’, jonka suomennos on ‘särkyneen sydämen oireyhtymä’. Sen voivat laukaista monet tekijät, mutta tyypillisimmillään järkyttävä uutinen tai tapahtuma, joka voi olla hyvin tunnepitoinen, hyvässä tai pahassa. Kohtauksessa sydämen kärkiosa lamaantuu, eli ei supistu lainkaan. Kiinnostavasti lähes kaikki potilaat ovat naisia. Hyvä uutinen on, että sairaudesta paranee, eli lamaantunut lihas toipuu muutamissa viikoissa. Sydänsuruista voi siis toipua.”
#4 Sydän pysähtyy
”Leikkaisin sut irti kolariautosta
raahaisin ulos palavasta talosta
ja vaikka väkisin, ja vaikka väkisin
mä käynnistäisin sun sydämen”
Supersankari (Laura Närhi)
Kardiologi vastaa: ”Kappaleessa kuvattu tilanne vaatii nopeaa toimintaa. Kun sydän pysähtyy, aivojen verenkierto pysähtyy myös ja ihminen kuolee aika nopeasti, ellei elvytystä aloiteta heti. Tästä syystä jokaisen tulisi osata elvytyksen perustaidot. Jos tällaiseen tilanteeseen joutuu, pitää heti soittaa hätänumeroon 112, mutta samalla tulee aloittaa myös paineluelvytys. Oletko kuullut sydäniskurista eli defibrillaattorista? Se on laite, jolla kuka tahansa voi antaa elvytettävälle ihmiselle ratkaisevan, tilanteen pelastavan sähköiskun. Laitteet ovat helppokäyttöisiä, eikä niillä voi antaa virheellistä iskua. Sydänliiton tavoitteena on lisätä sydäniskureiden määrää Suomessa julkisilla paikoilla.”
#5 Sydän ikääntyy
”Vanha, vanha sydämeni, älä mulle laula
noita laulujas aina niin nuoren ja rakastuneen”
Vanha sydän (Erin)
Kardiologi vastaa: ”Jokaisella on vain yksi sydän, moottori, jonka tulisi pysyä hyvässä kunnossa pitkään. Vaikka geenitkin vaikuttavat vähän tämän moottorin kuntoon, suurin merkitys on sillä miten itse sitä käytät. Omilla valinnoillasi vaikutat sydämeesi. Terveelliset ruokavalinnat, hyvä verenpaineen hoito ja tupakoimattomuus ovat avainasioita. Sydän rakastaa liikuntaa, sitä sille pitäisi tarjota mahdollisimman usein. Liikunnalla ehkäistään myös sydämen vanhenemiseen liittyviä muutoksia, eli sydänlihaksen jäykistymistä. Jos vielä voisi välttää liiallista stressiä ja untakin olisi sopivasti, sydän kiittää.”
#6 Sydän jaksaa sykkiä
”Sinussa on valo, sinussa on yö
sinulla on sitkeä sydän joka lyö
väsymättä kipinöitä tuuleen valaisemaan tietä pimeää”
Sitkeä sydän (Juha Tapio)
Kardiologi vastaa: ”Sydän on kieltämättä sitkeä! Se lyö keskimäärin 60 kertaa minuutissa, eli noin 86 400 kertaa vuorokaudessa. Pystytkö edes ajattelemaan, kuinka monta kertaa elämäsi aikana! Sydän on hyvä palvelija, mutta sillä on myös monia heikkoja kohtia, joita meidän pitää suojella. Siksi muistutamme ihmisiä hyvistä, sydäntä suojaavista elintavoista. Valinnoillasi voit vaikuttaa.”
Bonus! Kardiologi suosittelee
”Opettele tunnustelemaan pulssisi. Sydänliiton ’Ehkäise aivoinfarkti ranneotteella’ -videosta löydät hyvät ohjeet. Lisäksi lataa puhelimeesi 112 Suomi -sovellus. Sen avulla voit helposti soittaa apua hädän yllättäessä, ja hätäkeskus pystyy paikantamaan sinut koordinaattien avulla.”