
Jamaikan vuoden 1999 MM-karsintaottelun tappio Argentiinalle synnytti venäläisen reggaebiisin, mikä on noin ihan objektiivisestikin arvioiden hirveän yllättättävää – varmasti hattutempun iskeneen Gabriel Batistutankin mielestä.
Jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä 14.6.–15.7.2018. Unohda viralliset kisabiisit – isäntämaasta löytyy paljon mielenkiintoisempia futislauluja.
Jalkapalloa on pelattu Venäjällä 1800-luvun lopulta lähtien. Se on Venäjällä ykköslajin asemassa, kuten oli Neuvostoliitossakin. Niinpä ei yllätä, että vahvan lauluperinteen maana Venäjällä lauletaan paljon myös jalkapallosta.
MM-kisoilla on omat viralliset tunnuslaulunsa ja venäläisillä seurajoukkueilla omansa. Lisäksi Venäjän maajoukkueen ja seurajoukkueiden kannattajilla on monipuolinen chanttikulttuuri, jossa kierrätetään niin kansainvälisiä kuin venäläisiäkin teemoja.
Myös venäläisessä pop- ja rockmusiikissa jalkapallo on ollut innoituksen lähde monille lauluille. Seuraavassa kuusi erilaista kappaletta, joilla ei ole juuri muita yhdistäviä tekijöitä kuin venäläisyys ja jalkapallo.
https://www.youtube.com/watch?v=ojhny9IJR3g
#1 Vladimir Vysotski – Vratar (1971)
Владимир Высоцкий — «Вратарь»
Venäläisillä jalkapalloaiheisilla lauluilla on pitkä historia. Jo ylistetty neuvostotrubaduuri Vladimir Vysotski kirjoitti jalkapallosta useissa lauluissaan.
Tunnetuin Vysotskin futista sivuavista kappaleista on Vratar eli Maalivahti, jossa Vysotski kertoo maalivahdin hikisestä puhteesta eräässä ottelussa: ahkeran torjumisen ohessa veskari joutuu väittelyyn maalin vierellä päivystävän lehtikuvaajan kanssa. Saadakseen täydellisen kuvan kuvaaja haluaisi maalivahdin päästävän edes yhden maalin.
Vysotski omisti laulunsa legendaariselle Lev Jashinille, Moskovan Dynamon ja Neuvostoliiton maajoukkueen pitkäaikaiselle maalivahdille. Jashin pelasi jäähyväisottelunsa Moskovassa laulun ilmestymisvuonna 1971. Hän oli yksi kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista ja edelleen ainoa maalivahti, joka on voittanut vuoden parhaalle pelaajalle myönnettävän Kultaisen pallon.
#2 TshaiF – Argentina–Jamaika 5:0 (1999)
Чайф — «Аргентина-Ямайка 5:0»
On monia lauluja Jamaikan kansan kärsimyksistä, mutta tässä venäläisessä reggaebiisissä keskitytään yksinomaan jalkapalloon. TshaiFin laulu soi Venäjällä usein maajoukkueen tai paikallisen seuran tappion jälkeen. Se on kulttiklassikko, jota tuskin tunnetaan Jamaikalla saakka.
Laulun ottelu Argentiina–Jamaika pelattiin Ranskan MM-kisojen lohkovaiheessa Pariisissa 21.6.1998. Argentiinan Ariel Ortega teki kaksi maalia ja Gabriel Batistuta kolme. Jamaika putosi kisoista ja Argentiina jatkoi matkaansa pudotuspeleihin.
TshaiFin laulaja Vladimir Shahrin oli ollut MM-kisojen aikaan Pariisissa ja nähnyt ottelun jälkeen jamaikalaisia, jotka kokoontuivat keskustaan hoilaamaan murheellisia lauluja rummuilla säestäen. Tämä innoitti Shahrinin kirjoittamaan seuraavat säkeet:
”Наши женщины прощают нам нашу слабость
наши женщины прощают нам наши слезы
ни прощают всему миру смех и веселье
даже Аргентине””Naisemme antavat meille meidän heikkoutemme anteeksi
naisemme antavat meille meidän kyyneleemme anteeksi
he antavat nauraen ja iloiten anteeksi koko maailmalle
jopa Argentiinalle”
#3 Leningrad – F.K. (2005)
Ленинград — «Ф.К.»
Eniten tekemisissä jalkapallon kanssa on nykyisistä venäläisistä suuryhtyeistä ollut todennäköisesti pietarilainen Leningrad. Bändin laulaja ja keskushahmo Sergei “Shnur” Shnurov, mahdollisesti Venäjän suosituin rocktähti, on itse pitkän linjan Zenit-kannattaja. Shnurov ei ole epäröinyt tunnustaa väriä vaan on esiintynyt joukkueen mestaruusjuhlissa ja kirjoittanut sille kannatuslaulun, olkoonkin että hän on myös todennut että “seurassa on nykyään liian paljon Gazpromia ja liian vähän Zenitiä”.
2000-luvun alussa Leningrad tuntui juoksevan jatkuvasti suomalaisilla festareilla, ja bändin räkäinen skapunk tuli tutuksi monelle suomalaiselle. Myös elämän ja jalkapalloseuran filosofisesti rinnastava laulu F.K. eli Futbolnyi klub edustaa tätä tyyliä.
”И если ты не глуп
ты понимаешь, во что ты ввязался
Весь этот мир как большой футбольный клуб””Ja jos et ole tyhmä
ymmärrät, mihin olet joutunut
Koko tämä maailma on kuin suuri jalkapalloseura”
Laulussa mainittu Vasili Utkin on absurdeista lausunnoistaan tunnettu venäläinen jalkapallokommentaattori ja juontaja.
#4 Sergei Trofimov – Da zdravstvuet futbol (2007)
Сергей Трофимов — «Да здравствует футбол»
Monet jalkapalloaiheiset laulut niin Venäjällä kuin muuallakin tuntuvat sijoittuvan johonkin ideaaliseen jalkapallotodellisuuteen, joka ei tunne urheilusta kuin juhlan. Putinia kiihkeästi kannattavan laulaja ja lauluntekijä Sergei Trofimovin laulu Da zdravstvuet futbol on piristävä poikkeus.
”Все время мимо сезона
у нас плохие газоны
Мы полчемпионата возимся в снегу””Kaiken aikaa viime kaudella
nurmet olivat meillä surkeat
Puoli kautta peuhattiin lumessa”
Da zdravstvuet futbol (Eläköön jalkapallo) kuvailee jalkapallon venäläisiä realiteetteja humoristisesti ja värikkäästi: erotuomari lahjotaan rahasalkulla ja kentät ovat aina huonoja.
https://www.youtube.com/watch?v=OkHRidN_99g
#5 Splin – Matsh (2007)
Сплин — «Матч»
Myös Splin on pietarilainen rockbändi, joka suhtautuu intohimoisesti jalkapalloon. Laulaja Aleksandr Vasilev harrastaa itsekin jalkapalloa. Laulu Matsh kertoo ottelupäivästä ennen ottelun alkua ja tunnelmasta stadionilla.
”Мы готовы,
мы пришли на фронт
Полный стадион народа –
время начинать матч””Me olemme valmiina,
tulemme eturiviin
Stadion täynnä ihmisiä –
aika aloittaa ottelu”
Tunnelma laulussa on selvästi englantilaisempi (bändeistä ainakin The Clash nousee hakematta mieleen) kuin venäläisissä jalkapallolauluissa yleensä, mutta Splin tuntee epäilemättä myös venäläisten futisveisujen historian: laulussa mainitun joukkueen hyökkääjistä todetaan, että he eivät pelaa sen huonommin kuin TshaiF soittaa reggaeta (ks. listan laulu 2).
https://www.youtube.com/watch?v=F1tKzQnI52o
#6 Feduk – Okolofutbola (2013)
Feduk — «Околофутбола»
Räppäri Feduk sai lentävän lähdön uralleen tunnusbiisistä elokuvaan Okolofutbola, joka kertoo kaunistelematta venäläisestä jalkapallohuliganismista. Elokuvassa huliganismiin suhtaudutaan suhteellisen kritiikittömästi ja jopa ihannoivasti, mikä herätti jonkin verran närää Venäjällä.
Feduk palasi huliganismiteeman pariin vuonna 2016 biisissä Tour de France, jonka lähtökohtana toimivat englantilaisten ja venäläisten huligaanien yhteenotot Ranskan EM-kisoissa 2016. Sittemmin Feduk on noussut suursuosioon biisillä Rozovoe vino, joka oli vuoden 2017 ykköshittejä Venäjällä.
Aika näyttää, vieläkö Fedukilla riittää ammennettavaa huliganismiteemasta ja vieläkö Venäjällä riittää tilausta tälle. Aihe on Venäjällä ollut viime vuosina erittäin latautunut, sillä useat korkeat viranomaiset ja jopa edellinen urheiluministeri Vitali Mutko ovat osoittaneet tukea huligaaneille, jotka muu jalkapallomaailma on tuominnut.
Jalkapallon MM-kisat alkavat torstaina 14. kesäkuuta. Suomi ei tällä kertaa ole mukana, mutta kotimaista Veikkausliigaa pelataan koko kisojen ja kesän ajan ilman kesätaukoa.