Small talk: vieraana Scott Devendorf (The National)

The National. Scott Devendorf toisena oikealla.

The National. Scott Devendorf toisena oikealla.

Kuudennen albuminsa Trouble Will Find Men toukokuussa julkaissut yhdysvaltalainen The National esiintyy torstai-iltana Suomessa kuudetta kertaa. Laulaja Matt Berningerin ja kahden veljeskaksikon (Aaron ja Bryce Dessner sekä Bryan ja Scott Devendorf) muodostama brooklyniläisyhtye ei yltänyt tuoreimmalla levyllään sen edeltäjien High Violetin (2010) ja Boxerin (2007) tasolle, mutta Trouble Will Find Me on osoittautunut pitkässä juoksussa kuitenkin yksittäisten helmiensä varassa eläväksi, keskivertoa paremmaksi kokonaisuudeksi.

Kuluvan vuoden aikana The National on ehtinyt tehdä jo paljon. Yhtye esitti Sorrow-kappaleen kuuden tunnin aikana 105 kertaa peräkkäin New Yorkin modernin taiteen museon taideinstallaatiossa. Laulaja Matt Berningerin Tom-veljen ohjaama Mistaken for Strangers -dokumenttielokuva keräsi kiitteleviä arvioita teattereihin saavuttuaan. The National on lisäksi kiertänyt pitkin poikin Pohjois-Amerikkaa sekä Euroopan kesäfestivaaleilla.

Yhtyeen maailmankiertueen syksyinen Euroopan-osio käynnistyi lauantaina Norjan Trondheimista. Ennen tuota keikkaa bändi piti reilun viikon tauon kiertämisestä. Yhtyeen basisti Scott Devendorf vastasi Nuorgamin toimituskunnan edustajan puheluun kotonaan Brooklynissä.

Mitä kuuluu, Scott?

”Hyvää, kiitos! On mukavaa hengähtää ja käydä kotona välillä, viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa.”

Mitkä ovat olleet vuoden 2013 kohokohtia tähän asti?

”Oijoi, niitä on ollut paljon. Trouble Will Find Men ilmestyminen, tietysti. Kesän esiintyminen Roskilden festivaaleilla. Keikka ’kotikentällä’ Brooklynissä, Barclays Centerissä (18 000 katsojaa vetävä monitoimiareena). Elokuiset keikat Kaliforniassa. Kohokohtia on ollut paljon.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millaisia kiertueen tähänastiset keikat ovat olleet?

”Pitkiä. Olemme soittaneet omilla, ei-festarikeikoillamme parituntisia settejä. Mukana on runsaasti uusimman levyn biisejä, luonnollisesti, sekä vaihteleva valikoima kappaleita Boxerilta, High Violetilta ja Alligatorilta (2005).”

Soitatteko kahden ensimmäisen albumin biisejä enää lainkaan?

”Tällä kiertueella emme ole tainneet niitä soitella. Vanhin viime aikoina keikkasetissä mukana ollut biisi taitaa olla Cherry Tree -ep:ltä löytyvä Wasp Nest.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaleita on tällä hetkellä hauskinta soittaa?

”Heh, kaikkia uuden levyn kappaleita. Olemme vaihdelleet settilistaa lähes joka ilta ja Trouble Will Find Men biiseistä keikoilla on soitettu itse asiassa kaikkia muita paitsi päätösbiisiä Hard to Find. Se ei vaan ole löytänyt vielä oikeaa keikkamuotoaan. Hauskinta on ollut soittaa Demonsia. Se on mukavan kimurantti kappale soittaa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Onko keikalla luvassa yllätyksiä?

”Keikkailun myötä kappaleet toimivat koko ajan paremmin ja paremmin. Esimerkiksi Sea of Love rullaa hemmetin hyvin. Vanhemmista biiseistä olemme ottaneet ohjelmistoon Boxer-levyn Adan. Sitä on tosi kiva soittaa. Keikan visuaalisuus tulee varmasti yllättämään. Esiinnymme tällä kiertueella entistä isoimmissa paikoissa. Lavalla on suuret videotaulut, visuaalisuus on isossa osassa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Esiinnyitte Suomessa viimeksi Ruisrockissa kesällä 2011. Millaisia muistoja Suomen-keikoistanne on jäänyt?

”Ruisrockin keikasta on jäänyt mieleen paljonkin. Esiinnyimme rantalavalla, paikka oli todella kaunis. Viimeisen biisin, Terrible Loven aikana Matt (Berninger, laulaja) kiipesi tapansa mukaan yleisöön ja lopulta meni mereen uimaan. Ei, emme olleet lainkaan huolissamme, hän osaa kyllä uida. Matka lentokentältä festivaalialueelle oli tosi mukava. Maanne on erittäin kaunis kesäaikaan. Ja toki muutenkin. Suomessa meidät on otettu joka kerta hyvin vastaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Graceless-biisin musiikkivideo näyttää siltä, että sitä tehdessä on ollut varmasti hauskaa. Oliko näin?

”Kyllä. Oli se hauskaa, mutta myös erittäin rankkaa. Kohtauksia kuvattiin useaan kertaan, joku meistä taisi saada pienen aivotärähdyksenkin kaatuessaan vesiliukumäessä. Ja vaikka videolla saattaa näyttää siltä, emme juoneet oikeasti kauhean paljon olutta.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Miltä The Nationalin tulevaisuudensuunnitelmat näyttävät?

”Keikkailu täyttää kalenterin näillä näkymin ainakin vuoden 2014 syksyyn asti. Syksyllä kierrämme Euroopassa, sitten on taas vuorossa muutamia keikkoja kotimaassamme ja ensi vuoden alussa kierrämme ainakin Australiassa. Kesällä 2014 kierrämme festivaaleja. Välillä vedämme henkeä ja vietämme aikaa omissa oloissamme.”

Kyllästyttääkö kiertue-elämä?

”Kiertäminen ei ole käynyt tylsäksi, koska olemme pitäneet välillä kunnon taukoja. Uutta materiaalia alamme miettiä sitten joskus. Niin pitkälle emme ole vielä miettineet asioita. Trouble Will Find Me -studiosessioista jäi yli kappaleita, voi olla, että julkaisemme ne vielä jossain muodossa.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Entä missä The National menee kymmenen vuoden päästä?

”Vaikea kysymys. Teemme musiikkia. Esiinnymme. Oli miten oli, toivottavasti nautimme siitä, mitä ikinä teemmekin.”

The National Helsingin jäähallissa torstaina 31. lokakuuta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!