Pohjoismaiden parhaimmistoa – by:Larm-vinkit, osa 2

Rangleklods kokee ruumiistairtautumiskokemuksen.

Rangleklods: mies ja torso.

Hilsen fra Norge! Norjassa tänäänkin jatkuva by:Larm on perinteisen musiikkifestivaalin lisäksi myös Skandinavian suurin musiikkiteollisuustapahtuma. Festivaalilla kuullaan pohjoismaisen popmusiikin kermaa kotoisista LCMDF:stä, French Filmsistä ja Black Twigistä Ruotsin, Norjan ja Tanskan huippuihin.

Paikan päälle Osloon jäämerellis-metsäläisine habituksineen rantautunut Nuorgam esittelee festivaalin – ja samalla Pohjoismaiden – kymmenen kiinnostavinta artistia kaksiosaisessa jutussa. Jutun ensimmäisen osan löydät täältä.

Kotimaiset yhtyeet olemme tässä rajanneet jutun ulkopuolelle, sillä heistä olemme kirjoittaneet paljon aiemminkin – ja tulemme kirjoittamaan vielä paljon lisää.

Highasakite

Mikä?

Tulokasbändi Highasakitea on kutsuttu Norjan edellisvuoden innostavimmaksi uudeksi yhtyeeksi – eikä ole lainkaan vaikeaa ymmärtää miksi. Yhtyeen musiikissa on Lykke Lin laajakankaalta lainattua kohtalokkuutta ja avaruutta, mutta siinä on juuri sopivasti enemmän räminää ja leikkisyyttä. Viimevuotinen esikoislevy sai yhtyeen kotimaassa hurmioituneen vastaanoton ja niitti lehdiltä täysiä pisteitä.

Mihin tarkoitukseen?

Sateiselle juoksulenkille, tahdittamaan konttorityötä, leivontaan.

Minkä artistien faneille?

Grizzly Bear, Feist, Architecture in Helsinki.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Rangleklods

Mikä?

Tanskalaiselle Dane Rangleklodsille voi povata kansainvälistä suosiota – tai ainakin hän sen ansaitsisi. Vaikka hyvia uusia bändejä on Pohjoismaissa paljon, harvassa ovat ne esimerkit, jotka eivät kuulosta joltain tunnetummalta hypeartistilta – tai parin kolmen sellaisen yhdistelmältä.

Tämä ei päde Rangleklodsiin, jonka musiikissa downtempo-electronica yhdistyy analogisiin soittimiin, suorastaan klassiseen laulunkirjoitukseen ja lauluääneen, joka tuo mieleen pikemminkin Edwyn Collinsin kuin elektronisesta popista tutut ”13 tusinassa” -tyylilajin honottajat. Rangleklodsin laulu on karismaattista ja vivahteikasta; hänen musiikkinsa persoonallista ja salaperäistä.

Mihin tarkoitukseen?

Kylmäselkäpiiväreilyyn, autoiluun, keikalle, hiljaiseen fiilistelyyn.

Minkä artistien faneille?

Nick Cave, A-haFlying Lotus.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Autolaser

Mikä?

Norjalaisen Kent Tonningin elektronisen yhden miehen bändin musiikissa kuuluu hänen historiansa, johon kuuluu rockia, jazzia, metallia ja klassista musiikkia. Ei sillä, että hänen musiikkinsa olisi jonkinlainen näiden tyylilajien epäpyhä sekoitus. Vaikutus kuuluu pikemminkin piittaamattomuudessa elektronisen musiikin toisinaan hyvinkin tiukoista pakkopaidoista ja Justice-yhtyeestä muistuttavassa ymmärryksessä rockin suoraan haarojen väliin potkaisevan dynamiikan päälle. Tämä keitos kihisee kuin suoraan aivokuoreen injektoitu sekoitus dubstepiä, filtteridiskoa, energiajuomaa, elektroa, kokaiinia ja rockia.

Mihin tarkoitukseen?

Läpi yön pogoamiseen, eläimellisiin seksisessioihin, herätyskelloksi, korvien puhdistukseen.

Minkä artistien faneille?

Skrillex, Mötley Crüe, The Prodigy.

http://www.youtube.com/watch?v=llMBW-ezLBg

Noonie Bao

Mikä?

Vastikään ensimmäisen sooloalbuminsa julkaissut Noonie Bao toimi aiemmin muiden artistien tuottajana ja laulunkirjoittajana. Se kuuluu. Hänen kappaleensa ovat hyvinkin viehättäviä kaupallisen radiopopin ja Pitchfork-ystävällisen elektropopin risteytyksiä – kuin Little Dragon olisi kolaroinut väkivaltaisesti Natalie Imbruglian kanssa. Ja tämä ei ole minkään sortin kriitiikkiä. Erinomaisia lauluja ja laulunkirjoittajia ei ole koskaan liikaa.

Mihin tarkoitukseen?

Automatkalle, tv-sarjan crossover-hitiksi, sekalaisen seurakunnan bileisiin.

Minkä artistien faneille?

Suzanne Vega, Robyn, Carly Rae Jepsen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Aact Rraiser

Jos se ei ole vielä käynyt tästäkin jutusta selväksi, Norja on pullollaan kansainvälisen mittaluokan artisteja. Aact Rraiser on yksi niistä. Oslolainen kahden miehen bändi taikoo vimpaimistaan vastustamattoman lämpöistä elektronista post-psykedeliaa; biitit putoilevat raskaasti mutta pehmeästi, syntikat huuhtoutuvat yli kuin Välimeren aallot, bassontäyteinen soundi kaikuu syvältä sisäavaruuden rajoilta ja kuulija siirtyy kuin huomaamattaan onnelliseen turvapaikkaansa. Tämä ei ole musiikkia päätä varten, tämä on musiikkia sydämelle ja keholle.

Mihin tarkoitukseen?

Levytykseen, chillaxailuun, out of body -kokemuksiin.

Black Moth Super Rainbow, Passion Pit, Daft Punk.

http://www.youtube.com/watch?v=-7C6WZin408

BONUS!

Lisää ihania ja lahjakkaita naisia. Tanskalaislaulajattaren voisi melkein väittää tekevän ns. uutta r&b:tä, mutta hänen musiikkinsa on popimpaa ja vähemmän tosikkomaista. Tittelin takaa löytyvä Karen Marie Ørsted on jo ehtinyt kiertää Isot-Britanniat ja Amerikat ja esiintyä Pitchforkin sivuilla. Hänen verrattain minimalistinen elektrosoulpoppinsa saattaa tuoda mieleen useammankin aikalaisen, mutta se on liian hyvää, jotta tanskalaisen voisi jättää listalta pois.

Mihin tarkoitukseen?

Hipsteribaarin tiskillä notkumiseen, aavikkovierijöiden katseluun ilmastoidun bussin kyydistä, liikehtimiseen.

AlunaGeorge, School of Seven Bells, James Blake.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!