Pohjoismaiden parhaimmistoa – by:Larm-vinkit, osa 1

"Euroopan kiinnostavin tuntematon artisti - minäkö?"

”Euroopan kiinnostavin tuntematon artisti – minäkö?”

Norjassa tänään alkava by:Larm on perinteisen musiikkifestivaalin lisäksi myös Skandinavian suurin musiikkiteollisuustapahtuma. Festivaalilla kuullaan pohjoismaisen popmusiikin kermaa kotoisista LCMDF:stä, French Filmsistä ja Black Twigistä Ruotsin, Norjan ja Tanskan huippuihin.

Paikan päälle Osloon jäämerellis-metsäläisiä tuulahduksia tuova Nuorgam esittelee nyt festivaalin – ja samalla Pohjoismaiden – kymmenen kiinnostavinta artistia kaksiosaisessa jutussa. Kotimaiset yhtyeet olemme rajanneet jutun ulkopuolelle, sillä heistä olemme kirjoittaneet paljon aiemminkin – ja tulemme kirjoittamaan vielä paljon lisää.

Näitä bändejä ei itseään arvostava musiikin ystävä missaa! Jutun toinen osa julkaistaan perjantaina.

Young Dreams

Mikä?

The Guardianin ja Stereogumin kaltaisissa musatrendien vainukoirissa nähty Young Dreams tekee orkestraalista poppia, joka ei ole kuulostamatta Vampire Weekendiltä, mikä on hankala tapa sanoa, että se kuulostaa jonkin verran mutta ei liikaa Vampire Weekendiltä. Ennen kaikkea siinä on samaa raikkautta, jota VW:ssä oli yhtyeen astuessa parrasvaloihin. Young Dreamsin musiikki on kuin pilven takaa pilkistävien auringonsäteiden kultaama kesäsade. Se panee epäilemään, että yhtyeen kotikaupungissa Bergenissä johdetaan Xanaxia suoraan vesijohtoveteen.

Mihin tarkoitukseen?

Festareille, kesäpiknikille joka muuntuu uimaretkeksi, kaamosmasennuksen hoitoon.

Minkä artistien faneille?

The Beach Boys, Vampire Weekend, The Very Best

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Adam Kanyama

Mikä?

Tansanialaisisän ja ruotsalaisäidin vuonna 1995 syntynyt poika on ihmelapsi sanan varsinaisessa merkityksessä. Adam Kanayama vertautuu ikänsä ja monikulttuurisen taustansa vuoksi kotoiseen Noah Kiniin ja musiikkityylinsä puolesta vaikka New Yorkin ylistettyyn Joey Bada$$iin. Adam on valinnut tyylikseen muhevasti tuuppaavan 90-luvun itärannikon hiphopin – sen josta A Tribe Called Questit ja kumppanit muistetaan. Luonnonlahjakkuus-korttia on vaikea olla vilauttamatta, kun ottaa huomioon, että Adamin flow on yliluonnollisehko sekä englanniksi että ruotsiksi.

Mihin tarkoitukseen?

Korvalappuihin ghettokävelylle, oluen seuraksi rentoon baariin, polkupyöräajelulle.

Minkä artistien faneille?

Megaphone State, Jungle Brothers, Talib Kweli.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bowandarrow

Mikä?

Kyllä pohjoismaiset naiset sitten osaavat. Jos pieni hyperbola sallitaan, voidaan väittää että Bowandarrow eli Brita Lyon on kiinnostavin uusi eurooppalaisartisti, josta kukaan ei ole vielä kuullut. Tilanne ei jatkune kauaa, sillä Lyon on eräs by:Larmin kiireisimmistä nimistä. Hänen eksoottisen melankolis-toiveikkaan poppinsa taustalla rahisevat pehmeänkarhea meluäänet, mutta Lyon ei koskaan ns. menetä katsekosketusta palloon – hän siis muistaa vahvojen sävellysten tärkeyden pelkän äänimaisemoinnin sijaan. Esimerkiksi Miss Moon -kappale puhkeaa lopulta kertosäkeeseen, josta jopa Eurythmics olisi kateellinen. Tämä on aidosti kiinnostavaa, ikihomeeseen peittymätöntä laulaja-lauluntekijämusiikkia 2010-luvulle.

Mihin tarkoitukseen?

Rakasteluun, päivää piristämään, ruoanlaittoon, mihin vain.

Minkä artistien faneille?

Anna Ternheim, Eurythmics, Avalanches, Ariel Pink’s Haunted Graffiti.

https://soundcloud.com/aspen-records/bowandarrow-miss-moon

Blood Command

Mikä?

Onko Blood Command Norjan Disco Ensemble? No, kyllä se taitaa olla. Tässä yhteydessä se on pelkästään hyvä asia. Blood Commandin musiikissa kuuluu nimittäin samanlainen laulunkirjoitustaito, intensiteetti ja päättäväisyys. Onpa heidän musiikkinsa myös kerännyt vastaavaan tapaan median kiitokset – esimerkiksi täysien pisteiden levyarvion Kerrang!-lehdeltä. Eikä Blood Command hiilikopiolta kuulosta.  Bändin musiikissa on muun muassa mukana vähän enemmän hc:ta ja sen solisti ei olekaan nokkamies vaan nokkanainen, Silje Tombre.

Mihin tarkoitukseen?

Riuskoihin pihatöihin, Sartren lukumusiikiksi, mosh pitiin.

Minkä bändien faneille?

At the Drive-In, Funeral for a Friend, No Shame.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vinnie Who

Kuka?

Pakko myöntää: luulin Vinnie Whota parilla ensimmäisellä kuuntelukerralla naiseksi. Ei hän ole! Hän on 24-vuotias tanskalaismies nimeltä Niels Bagge, joka tekee maagista makuuhuonediskoa. Tarkalleen ottaen kahden miljoonan itsensä liian vakavissaan ottavan popparitaiteilijan aikakaudella ihanan nukkavierulla lofi-soundilla tehty ”Tom Tom Club kohtaa Kylien” -disko ei tietenkään voisi olla enää yhtään parempi idea.

Mihin tarkoitukseen?

Tanssimiseen, hymyilemiseen, musiikista nauttimiseen, itselleen nauramiseen.

Minkä artistien faneille?

Donna Summer, Blondie, Wham.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Muista myös jutun perjantaina julkaistava toinen osa!

By:Larm-festivaali Oslossa 13.-16.2.2013.