#1 Pave Maijanen – Lähtisitkö (1984)

Kun suomipop sukelsi Karjalasta Karibialle

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pave Maijanen – Aika moni lähtisi saman tien.

Tässä se tulee, vastaus suomalaisia musiikinystäviä jo 27 vuotta askarruttaneeseen kysymykseen. “Soutuveneessä on yleensä kolme penkkiä. Keskipenkki on se keskimmäinen. Jossain murteessa se on keskituhto”, Pave Maijanen sanoo.

”Lähtisitkö silloin kanssani järvelle? Sulle sukeltaisin helmen valkean.”

Kyllä, Pave Maijanen, varmasti lähtisin!

Lähtisin, sillä Lähtisitkö on pophelmi, jota valkeampaa ja kirkkaampaa ei suomipopissa ole tähänkään päivään mennessä kuultu.

Lähtisitkö edusti luksusta, jollaiseen 1980-luvun alkupuolen Suomi ei ollut tottunut. Ja vielä nytkin, 27 vuotta kappaleen julkaisemisen jälkeen, sen kuunteleminen tuntuu ylellisyydeltä, johon ei oikeasti ole varaa.

Ratkaiseva hetki koittaa ajassa 0:17, juuri ennen ensimmäisen säkeistön alkua, kun syntetisaattori rimpsahtaa ensimmäisen kerran: br-r-r-ling!

Sillä hetkellä suomalainen popmusiikki kuulostaa kalliimmalta ja kansainvälisemmältä kuin koskaan aikaisemmin. Kuulija havahtuu riippukeinusta, eksoottinen drinkki kädessään, ja huomaa ihailevansa Tyyneenmereen sulavia auringonsäteitä.

Jossain kaukana Trevor Horn nyökkää tyytyväisenä.

”Kuumana reggaesta”

Parlophone-levymerkki julkaisi Maijanen-albumin ja siltä lohkaistun Lähtisitkö-singlen joulukuussa 1984.

Juppiaikakausi oli ovella, mutta vasta ovella: NBC oli esittänyt ensimmäisen Miami Vice -jakson vain kolme kuukautta aikaisemmin, City-lehden lanseeraamiseen oli vielä reilu vuosi.

Suomen hittilistoilla juhlivat Frankie Goes to Hollywood, Wham! ja Alphaville, mutta myös Sleepy Sleepers, Vera Telenius ja Popeda.

Vuoden urheilijaksi valittiin Marja-Liisa, jonka nimi oli kesästä alkaen ollut Kirvesniemi. Kesällä oli saanut alkunsa myös Lähtisitkö.

”Vietin lomakuukauden Pohjois-Karjalassa saunoen, soutaen ja kalastaen. Siellä idea laulusta alkoi kehittyä”, Maijanen kertoo.

”Olin tuolloin kuumana reggaesta ja halusin tehdä jotain sinnepäin. Jäin jumiin sen kitarakompin ja kahden soinnun kanssa.”

Loman jälkeen Maijanen palasi pääkaupunkiin. Takapotkuinen kitarakomppi ei jättänyt miestä rauhaan. Hän alkoi väsätä kappaleesta demoa, apunaan tuolloin vallankumouksellinen Tascam Portastudio -c-kasettineliraituri ja Rolandin TR-303-rumpukone.

Loppukesästä demo oli valmis.

”Sitä en muista, missä vaiheessa teksti tuli mukaan. Säveltäessäni musiikki tulee lähes poikkeuksetta ensin. Sen jälkeen pyrin kuulemaan, mitä musiikki tarkoittaa, mistä se kertoo.”

Entä mistä Lähtisitkö kertoi?

”Ei se perustu mihinkään todelliseen kokemukseen tai aikaan. Aivan taivaan tuulista temmattu lemmenluritus”, hän sanoo.

Laulu muiden joukossa

Maijanen-albumi äänitettiin Finnvoxin studioilla syksyn 1984 aikana. Valmista jälkeä syntyi biisi per päivä -tahdilla.

”Lähtisitkö äänitettiin yhtenä muiden joukossa. Referenssinä toimi demoversion erityisen onnistunut komppipohja. Siinä oli jotain sellaista, johon oli syytä pyrkiä.”

Sessio oli Maijasen muistikuvien mukaan ”melko ongelmaton”, olivathan laulun pääideat jo olemassa.

”Luulen, että Korgin Poly-61-syntetisaattorista löytyneet umpikasarisoundit pistivät nuo ideat lopullisesti oikeaan valoon”, Maijanen paljastaa.

Br-r-r-ling!

Maijanen esitti Lähtisitkö-laulun heti tuoreeltaan TV2:n Hittimittari-ohjelmassa. Pian sen jälkeen kappale alkoi elää omaa elämäänsä.

”Kappaletta ei ollut esitetty milloinkaan livenä ennen ohjelmaa, ja kun sitten maaliskuussa lähdimme kiertueelle, Lähtisitkö oli se laulu, jota kaikki odottivat illasta iltaan.”

Lähtisitkö nosti Paven suosion uudelle tasolle. Maijasesta tuli artistin uran ensimmäinen timanttilevy ja listaykkönen, kun taas single nousi parhaimmillaan listan kakkoseksi.

”Kaikki muuttui, yleisömäärät, levynmyynti. Suuren suosion myötä persaukisuus muuttui kohtuulliseksi toimeentuloksi”, Maijanen sanoo.

”Kyllä se minustakin kuulosti heti ehjältä ja onnistuneelta numerolta. Mutta itselleni se on laulu muiden joukossa. Kuulijat ovat nostaneet sen erityiseksi.”

Lähtisitkö-laulusta tehtiin myös englanninkielinen versio, johon tekstin kirjoitti Jim Pembroke. Maailma ei valitettavasti kuitenkaan syttynyt liekkeihin.

”EMI halusi kokeilla Would You -versiolla ulkomaisia markkinoita, lähinnä Keski-Eurooppaa”, Maijanen kertoo.

”Itse muistan suhtautuneeni koko hommaan melko ylimalkaisesti. Tulokset olivat laihoja.”

Pave Maijanen

Syntynyt Lappeenrannassa 3.9.1950.

Ansioitunut paitsi muusikkona, myös muun muassa Wigwamin, Hurriganesin ja Dingon tuottajana.

Soittaa bassoa 22-Pistepirkon (Just A) Little Bit More -kappaleessa.

Pajatson ja jääkiekon ystävä.

Lähtisitkö viidellä sanalla: ”Minusta sangen ehjä suomalainen iskelmä.”

Mitä kuuntelin vuonna 1984: ”Paljon brittiläistä, kuten Elvis Costelloa, Nick Lowea, The Clashia ja The Jamia. Jenkeistä kuuntelin Bruce Springsteeniä, Hall & Oatesia ja Kid Creolea.”

Toivekappaleeni:Tom Pettyn Into the Great Wide Open.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Tom Petty & The Heartbreakers – Into the Great Wide Open