#8 808 State – Pacific 202

Bassolinja, josta jopa Johann Sebastian olisi fiiliksissä

13-vuotiaana ostin vahingossa Kraftwerkin Radioactivity-kasetin Aleksanterinkadun Fazerilta. Minun piti tehdä esitelmä tietokonemusiikista. Kävelin tiskille ja pyysin tietokonemusiikkia. Kasettiin oli luokattoman helppo ihastua.

Dar es Salaamissa vuoden ja risat aiemmin kotilomilla brittiläisestä sisäoppilaitoksesta ollut Stephen Kingsbury oli soittanut minulle Eurythmicsin Sweet Dreams Are Made of Thisin. Tajusin nyt jälkikäteen, että se on “tietokonemusiikkia”.

Seuraavana vuonna satelliittikanavien musiikkivideo-ohjelmissa alkoi pyörimään Yellon Oh Yeah. Lisää “tietokonemusiikkia”, johon oli helppo rakastua. Pari vuotta myöhemmin sama bändi julkaisi The Racen.

Pari vuotta myöhemmin julkaistiin Pacific 202. Manchesteriläisen 808 Staten biiseistä tunnen oikeastaan vain tämän. Siinä on niin samanlainen energia kuin aiemmin mainituissa. Leikkisä soundi on paljon velkaa juuri Yellon sävykkäälle paukutukselle. Keskellä kilkattaa, vasemmalla on enimmäkseen suljettu hi-hat, oikealla aukinaisempi soundi soi laahavalla shuffle-fiiliksellä. Viimeistään kohdassa 2:16 tulee yhteys sveitsiläisiin selvääkin selvemmäksi. Ja basso ei ole lyhyt toistuva luuppi vaan hienosti variaatioita pulputtava, kuin acid-versio jostain Bachin aivoituksesta. Tai kitarakuvio Saharan eteläpuoleisestä Afrikasta, alueilta joissa sormipianon ja kuubalaisten sotilaiden vaikutus kuuluu vahvempana kuin aavikon blues. Se ajaa biisiä säälimättömästi eteenpäin. Se tekee saman tanssiville ihmisille.

Matka vuodesta 1984 (tai 1975 jos halutaan käyttää Kraftwerkin julkaisuvuotta laukaisualustana) vuoteen 1989 oli näillä nuoteilla todella antoisa.

Ja minkä tahansa yllä mainitun biisin ensimmäiset basari- ja snare-iskut saavat yhä lämpimän tunteen tulvahtamaan sydämeen. Jopa Radioaktivitätin. Mutta levein hymy tulee Yellosta ja 808 Statesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

BONUS!

Biisin eri osia on hauska tutkia myös tämän torviorkesterisovituksen kautta, joka on oikeastaan aika toimiva tällaiseksi “tempuksi”…

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!