#6 Julee Cruise – Falling

Roadhousen seireeni Julee Cruise.

Kuvan ja äänen liitto on joskus niin vahva, ettei kappaletta enää pysty ajattelemaan itsenäisenä teoksena. Aina kun kuulen Also Spracht Zarathustran mieleni nousevat kuvat planeetoista asettumassa majesteettisiin linjoihin. Tuhannen markan seteli vie väkisin aatokset illan urheilutuloksiin.

Aivan samalla tavalla en voi kuulla Fallingin introa ilman että Twin Peaksin alkutekstit alkavat pyöriä silmissä. Ei auta, vaikka sarjan alussa kuultiin Twin Peaks Themeksi nimetty kappaleen instrumentaaliversio. Rakastumisen kuvauksessa on samaa, tyynen pinnan alta piilevää uhkaa, joka teki Twin Peaksista aikansa kestävimmän televisiosarjan.

“The stars are different
The mountains still high
Yet something is different
Are we falling in love?”

Liitto on liian täydellinen pelkäksi onnekkaaksi sattumaksi, ja niinhän se onkin. Vaikka Falling löytyy jo vuotta ennen sarjaa julkaistulta Floating in to the Night -levyltä, sen yhteydet sarjaan ovat poikkeuksellisen vahvat.

Moni tietää, että sen säveltänyt Angelo Badalamenti teki koko sarjan musiikin ja että Cruise esitti sarjassa yökerholaulajaa, joka kappaleen lauloi. Harva on kuitenkaan kiinnittänyt huomiota vielä oleellisempaan yhteyteen: Fallingin on sanoittanut David Lynch itse.

Olisi Badalamentin ja Cruisen vähättelyä pitää Lynchiä Fallingin isänä, mutta yhteys selittänee silti sen, miksi Twin Peaksin alussa kuva ja ääni ovat kuin yksi teos. Jos Lynch kerran osasi tehdä musiikkiin sanat, niin toki kuvatkin onnistuivat.

Kappaleen musiikkivideo tehtiin vasta Twin Peaksin soundtrack-levylle. Sarjan ystäville sen alku voi näyttää kovin tutulta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!