R. Kellyn myyttiset aakkoset – r’n’b:n kuningas aasta ööhön

R. Kelly – hieno mies ja varmasti kova panemaan.

Robert Sylvester Kelly on ristiriitainen hahmo, jonka edesottamukset Yhdysvaltojen oikeuslaitoksen kanssa ja vaatimattomasti ilmaistuna suurehko ego ovat saaneet tällä vuosituhannella koomikot irvailemaan milloin hänen yksityiselämänsä sotkuille, milloin hänen megalomaanisille live-esiintymisilleen. Tragikoomisista piirteistään huolimatta R. Kellyn menestystarina kiehtoo ja ihmetyttää. Kuinka New Jack Swing -vaikutteilla höystettyä hikistä r’n’b:tä työstäneestä artistista tuli Michael Jacksonille listaykkösiä kynäilevä ja Celine Dionin rinnalla duettoja laulava maestro? Ja kuinka hän onnistui herkistä pop-anthemeistaan huolimatta säilyttämään kovuutta ja katu-uskottavuutta vaalivan hiphop-yleisön suosion?

Myönnetään, viime vuosina miehen tuotannosta ei ehkä ole löytynyt samanlaisia helmiä kuin hänen uransa parhaina vuosina 1990-luvulla, mutta tämän modernin r’n’b:n sointiin eniten vaikuttaneen laulunkirjoittaja-artisti-tuottajan merkitystä urbaanin rytmimusiikin kentällä ei voi kiistää. Tänä kesänä muistelmateoksensa Soulacoaster – The Story of Men julkaissut kaikkien aikojen menestynein r’n’b-visionääri, renessanssi-ihminen R. Kelly ansaitsee omat aakkosensa – ja yhden numeron.

12 niin kuin 12 Play

R. Kellyn ensimmäinen soololevy vuodelta 1993, joka sisälsi tukun mestarillisia r’n’b-hekumointeja. Jo levyn avaava Your Body’s Callin’ tekee selväksi, missä mennään.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

A niin kuin Aaliyah

R’n’b:n prinsessaksikin kutsutun edesmenneen laulajattaren esikoisalbumi Age Ain’t Nothing But a Number oli valtava kaupallinen menestys, joka myi pelkästään Yhdysvalloissa yli 3 miljoonaa kappaletta. Levyn kaikki biisit tuotti ja kirjoitti R. Kelly. Levyn nimen herättämien juorujen ja Vibe-lehden julkaiseman uutisen mukaan tuolloin vasta 15-vuotias laulajatar ja R. Kelly olisivat myös seurustelleet ja menneet laittomasti naimisiin 1994, mutta asiaan ei koskaan ole saatu täysin vedenpitävää vahvistusta. Molemmat myös kiistivät väitteen tuoreeltaan, mutta kohun vuoksi Aaliyah teki seuraavan levynsä ilman R. Kellyn apua.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

B niin kuin Bump N’ Grind

12 Playlta lohkaistun, Yhdysvaltojen singlelistan ykköseksi vuonna 1994 kohonneen kappaleen kaksi eri versiota osoittavat täydellisesti R. Kellyn kyvyn tuottaa saumattoman tyylikästä, täysin kaikki laatustandardit uusiksi laittavaa r’n’b:tä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Originaaliversio.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Old School Mix.

C niin kuin Celine Dion

Celine ja R. Kelly yhdessä kappaleella I’m Your Angel, joka ylsi miljoonamyyntiin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

D niin kuin draama

Kuka muu kuin R. Kelly keksisi tehdä biisin, jossa puretaan ihmissuhteen ongelmia ja päädytään vuoropuheluun itsensä jumalan kanssa? Kappaleella I Mean (I Don’t Mean It) maestro tekee juuri tämän. Vaatimattomana kaverina R. Kelly esittää keskustelun molemmat roolit itse.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

E niin kuin elokuvat

Eeppisten kappaleiden kirjoittajana R. Kellyllä on ollut tilausta myös elokuvamusiikin säveltäjänä ja esittäjänä. Miehen kynästä ovat lähteneet muun muassa vuoden 1997 Batman & Robinin soundtrackilla kuultu yltiöpäinen Gotham City sekä Whitney Houstonin viimeisessä elokuvassaan Sparklessa esittämä Celebrate. Hienoin näistä on kuitenkin World’s Greatest, jonka hän kirjoitti Muhammad Alin elämästä kertovaan Aliin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

F niin kuin Feelin’ on Yo Booty

Yksi R. Kellyn uran hienoimmista kappaleista, jonka videolla vierailevat muun muassa DJ Khaled, Method Man, Nelly ja Lil’ Kim.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

G niin kuin ghettoanthemit

Vaatimattomista oloista tullut, yksinhuoltajaäidin kasvattama R. Kelly taitaa myös herkkien katukertomusten jalon taidon. I Wish saakoon toimia esimerkkinä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

H niin kuin hiphop

R’n’b:n ja hiphopin soundimaailmat alkoivat viimeistään 1990-luvulla lähentyä toisiaan entistä enemmän ja R. Kelly oli yksi tämän kehityksen merkittävimmistä edistäjistä. 12 Playn menestyksen myötä sielukasta sointia levyjensä mausteeksi hakevat rap-tähdet tulvivat R. Kellyn ovelle. Ehkä komein näistä yhteistyökappaleista on edesmenneen The Notorious B.I.G:n kanssa levytetty Fuck You Tonight.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

I niin kuin I Believe I Can Fly

Se on iso. Se on valtava. Se on kaikki äärirajat räjäyttävä, täydellisen mahtipontinen fiiliksennostatus-hymni. Michael Jordanin ja Väiski Vemmelsäären tähdittämän koripallokomedian Space Jamin soundtrackille tehty hitti sinetöi R. Kellyn aseman myös pop-yleisön keskuudessa ja on edelleen artistin todennäköisesti tunnetuin kappale.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

J niin kuin Jay-Z

R. Kelly levytti Jay-Z:n kanssa kaksi yhteisalbumia. Kaiken urallaan saavuttaneet tähdet päättivät vuonna 2002 tehdä yhteistyötä levyttämällä Best of Both Worldsin, jota seurasi pari vuotta myöhemmin Unfinished Business. Levyt olivat kaupallisia menestyksiä, mutta ilmeisesti megatähtien egot olivat liian isot samalle lavalle, sillä kaksikon toinen kiertue päättyi riitelyyn. Lopulta riitoja selviteltiin oikeussaleissa, R. Kellyn vaatiessa Jiggalta miljoonakorvauksia peruuntuneista keikoista. Vaikka yhteistyö ei ollut kitkatonta, se tuotti joukon mahtavia kappaleita, joista erityisesti Feelin’ You in Stereo tulvii herkullisia kielikuvia.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

K niin kuin koripallo

Koska R. Kelly on renessanssi-ihminen, toimi hän musiikkiuransa ohella vuonna 1997 myös ammattilais-koripalloilijana Atlantic Cityn alasarjajoukkue Seagullsissa. Pelinumerona oli tottakai 12 menestysalbumi 12 Playn mukaan.

L niin kuin leidit

R. Kelly on mestari tekemään lauluja naisille, naisista ja naistenmiehenä elämisestä. Pelkästään vuoden 2007 I’m a Flirt Remix on sellainen pelimiesepiikan mestariteos, että tuskin kellekään jää epäselväksi, ettei tyttöystävää kannata tuoda samalle klubille Chicagon hurmurin kanssa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

M niin kuin Michael Jackson

Popin kuningas ja r’n’b:n kuningas ystävystyivät 1990-luvulla ja R. Kelly kirjoitti Jacksonille tämän elinajan viimeiseksi Yhdysvaltojen listaykköseksi jääneen hitin You Are Not Alonen. Tähän päivään mennessä sitä on myyty yli 11,5 miljoonaa kappaletta. R. Kelly on useaan otteeseen kertonyt ihailevansa Michaelia. Muistelmissaan hän kertoo kuinka muun muassa pelkäsi popin kuninkaan lemmikkisimpanssia Bubblesia. R. Kellyn oma versio kappaleesta kuullaan vuoden 2010 Love Letter -albumin bonusraitana.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

N niin kuin nimetön

Untitled on R. Kellyn uran yhdeksäs studioalbumi. Vuonna 2009 julkaistun levyn mahtavin ja samalla hämmentävin kappale on Echo. Kappaleen kioskilaatuinen video hämmensi ilmestyessään, kun taas jodlausta sisältävä kertosäe riemastutti ja todisti samalla, ettei artistin luovuuden arkku ollut oivalluksista tyhjä. Ilmeisesti video oli R. Kellystä itsestäänkin todella huono, sillä sen alkuperäisversiota ei enää löydä Youtubesta. Nauttikaa silti jodlauksesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

O niin kuin Ooppera

Musiikkimuoto, joka on aina kiehtonut R. Kellyä. Tässä miehen hieman erikoisempi versio Feelin’ On Yo Booty -hitistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

P niin kuin Public Announcement

R. Kelly levytti ensimmäisen albuminsa yhdessä taustayhtyeensä Public Announcementin kanssa. Vuonna 1992 ilmestynyt Born Into the 90’s yhdisteli sulavasti New Jack Swingiä ja makuuhuoneballadeja. Jälkimmäisistä onnistunein on aikanaan Yhdysvaltojen r’n’b-listan ykköseksi kohonnut Honey Love, jonka videolla nähdään nuori Halle Berry.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Q niin kuin qesä

Okei, kesä ei mahtunut K:n kohdalle, joten käytän sen tässä. Yksi kaikkien aikojen hienoimmista kesäbiiseistä on R. Kellyn Summer Bunnies. Kappaleen remixillä ja siitä tehdyllä videolla vierailee vielä tuolloin Kellyn rinnalla usein nähty Aaliyah.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

R niin kuin R

1990-luvun loppupuolella r’n’b:n kiistattoman kuninkaan kruunua kantaneen R. Kellyn kolmas, vuonna 2000 ilmestynyt sooloalbumi R oli artistin ensimmäinen tuplalevy. Skaalaltaan huikean levyn kappalevalikoima vaihtelee himokkaista satiinilakanaballadeista mahtipontisiin hengennostatuksiin ja hiphop-hedonismista vanhanaikaisiin soul-venytyksiin. Yhdysvalloissa kahdeksankertaisesti platinaa myyneen albumin kohokohtia ovat muun muassa Surfacen 1980-luvun Happy-hitistä samplensa poimiva, Puff Daddyn kanssa tuotettu Only the Loot Can Make Me Happy sekä klassikkosoulin elementtejä tuulettava If I Could Turn Back the Hands of Time.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

S niin kuin seksuaalissävytteisten sanoitusten viljelemisen maailmanennätys

R. Kellyn täytyisi olla ainakin top 3:ssa, jos asiasta laadittaisiin tilastoja. Herkullinen esimerkki tästä on vuonna 1995 julkaistu You Remind Me of Something.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

T niin kuin Trapped In The Closet

R. Kellyn tuottama ja kirjoittama hiphop-ooppera, jollaista kukaan muu ei koskaan ole tehnyt ja jollaista kukaan muu kuin alansa suurin visionääri ei olisi koskaan tullut ajatelleeksi. R. Kelly oivalsi, että r’n’b ja ooppera ovat monella tapaa samanlaisia. Tämän oivalluksen lopputulos julkaistiin DVD:llä ja myi Yhdysvalloissa platinaa. Ja miksipä ei, onhan tämä sen verran tajunnanräjäyttävää materiaalia. Tässä ehkä hämmentävin kohtaus visionäärimme aikaansaannoksesta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

U niin kuin Usher

…ja vuonna 2002 R. Kellyn kanssa levytetty Same Girl.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

V niin kuin versiot

R. Kelly on siitä harvinainen valtavirta-artisti, että hän on tehnyt omista kappaleistaan lukuisia remixejä ja uudelleentulkintoja. Näistä loistavin, vuoden 2002 Chocolate Factory -albumilta lohkaistu Ignition (Remix) ei nimestään huolimatta ollut mikään singlen B-puoli, vaan kohosi yhdeksi artistin kaikkien aikojen suurimmista hiteistä. Kappale saavutti myös R. Kellylle epätyypillisesti indieväen suosion. Pitchfork listasi sen 2000-luvun 500:n parhaan kappaleen listalla sijalle 19.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

W niin kuin Wayne Williams

Tuottaja-dj-legenda, jonka vaikutusta R. Kellyn uraan ei voi liikaa korostaa. Williams käytti vaikutusvaltaansa Jive Records -yhtiössä ja hankki R. Kellylle hänen ensimmäisen levytyssopimuksensa. Siitä lähtien Williams on toiminut lukuisien R. Kellyn kappaleiden sekä levyjen taustavaikuttajana ja ajoittain artistin keikka-dj:nä.

X niin X Factor Netherlands

Vaikka eurooppalaiset eivät koskaan ole lämmenneet R. Kellyn tulkinnalle yhtä paljon kuin amerikkalaiset, on kuningas tilaisuuden saadessaan ottanut myös vanhan mantereen haltuunsa. Vuoden 2011 X Factor -ohjelman Hollannin-versiossa tehty esiintyminen puhukoon puolestaan.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Y niin kuin yhteistyö

R. Kelly on jo artikkelissa mainittujen yhteistyökuvioiden lisäksi tuottanut, kirjoittanut ja remiksannut kappaleita muun muassa Isley Brothersille, Quicy Jonesille, Janet Jacksonille, Britney Spearsille, Maxwellille, Wycleff Jeanille, Jennifer Lopezille ja Trey Songzille. Yhteistyökumppaneiden lista on valtava, mutta ehkä herkullisimpia ovat Isleyn veljesten kanssa tehdyt, dramaturgialtaan mahtipontiset r’n’b-kertomukset. Herkullista kolmiodraamaa tarjoillaan kappaleella Contagious.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Z niin kuin The Zoo

Simpanssin ääntelyä matkiva taustalaulu ja sanoitus, jossa R. Kelly kutsuu itseään vapaasti käännettynä seksisaurukseksi. Yksi vuonna 2007 ilmestyneen Double Up -albumin hienoimmista hetkistä.

http://youtu.be/aQsTEvKPZZM

Å niin kuin Ååååh

Näin huokasi varmasti moni ällistynyt, kun näki tämän live-esiintymisen.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ä niin kuin äitiys

40 ikävuoden ylittymisen myötä R. Kellyn musiikkiin ilmaantui entistä enemmän viitteitä vakiintumisesta ja kypsymisestä. Vuoden 2009 Untitledilta löytyvä Pregnant on yksi maestron hunajaisimmista tuotoksista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ö niin kuin överit

Kun kaikki muu on jo tehty, voi tehdä mitä vaan. Siksi kai R. Kellyn uusin, tänä vuonna julkaistu Write Me Back -albumi sisältää lähinnä hämmentäviä pop-lurituksia ja ruotsinlaivasoulilta kuulostavia hutaisuja. Parhaimmillaan levy on kuitenkin leppoisasti svengaavaa hyvänmielenmusiikkia, kuten kappaleella Feelin’ Single.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!