Popklassikot 1998

#7 Jay-Z – Hard Knock Life (Ghetto Anthem)

On se kovaa, elämä nimittäin, tuumaa Jay-Z – ja pussaa menemään.

On se kovaa, elämä nimittäin, tuumaa Jay-Z – ja pussaa menemään.

”It’s the hard knock life for us
It’s the hard knock life for us
Instead of treated, we get tricked
Instead of kisses, we get kicked
It’s the hard knock life!”

Sanotaan asiat niin kuin ne ovat: Ketään vuonna 1998 popradiota kuunnellutta ei kiinnostanut Shawn ”Jay-Z” Carterin gettomenneisyys. Vaikeaa oli varmaan hänellä, mutta seuraavalla biisillä Puff Daddy ja Mase räppäsivät kuitenkin Biggie-raadon kanssa Lisa Stansfieldia hyväksi käyttäen säkeitä, kuten ”save money for the drinks, I’m about to buy the bar”.

Siihen hittipeliin Jay-Z:nkin piti lähteä mukaan – tietenkin, miksipä ei? Olihan juuri Puff Daddy valvonut svengaavaa In My Lifetime, vol. 1 -kakkosalbumia (1997), jonka I Know What Girls Like olisi sopinut vaikka Biggien Life After Deathille.

Kolmoslevyn Vol. 2…Hard Knock Lifen (1998) pilottisinglestä tuli sitten Jay-Z:n ensimmäinen oikeasti muistettava kansainvälinen hitti ja myös ensimmäinen iso brittimenestys, mikä yleensä viimeistään sementoi räppärin pop-potentiaalin. Emoalbumilla Jigga toteutti muutenkin orastavaa rapmogulin unelmaansa kurotellen jalustaltaan yhteiskumppaneiden suuntaan kuin Shiva-jumalatar pyöröovissa.

Tarvittiin siis vain se ihka oikea popsingle. Hard Knock Life oli ensimmäinen The 45 King -nimisen hiphop-tuottajan iso hitti, ja se toinenkin, eli Eminemin Stan, herätti huomiota lainatulla hittikertosäkeellään. Annie-musikaalista napattu kertsi ja keinuva rytmi oli kuin tehty valloittamaan Euroopankin listat. Hei, mua laulattaa tämä! Tämä on munkin anthem!

“I gave you prophecy on my first joint, and y’all lamed out
Didn’t really appreciate it, ’til the second one came out”

Pusuhuulten ja määrätietoisuuden ansiosta Jiggan poptähteys taisikin siis lopulta olla, noh, kirjoitettu tähtiin. Kaksitoista Yhdysvaltojen albumilistan ykköstä. Rocawearit niskaan ja tehkää perässä. Se on vain hard knock life!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

Samantyyppinen gettomenneisyyttä ja määrätietoista popunelmaa yhdistänyt iso globaali hitti oli Fugeesista tutun Prasin, Ol’ Dirty Bastardin ja Myan Ghetto Superstar, joka ansaitsee myös popklassikkohuomiota. Biisi viipyi brittilistan top tenissä peräti kymmenen viikkoa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!