2000-luvun kotimaiset pophelmet

#54 Lapko – All the Best Girls (2006)

(säv. Ville Malja, Janne Heikkonen, Anssi Nordberg; san. Ville Malja)

Lapko, Harjavallan lahja suomi-indielle. (Kuva: Tomi Palsa)

Lapkon pillifarkuntiukan yhteensoiton kiteytymä nosti yhtyeen kotimaisen rockin avauskentälliseen, arvaamattoman ja omia polkujaan tallaavan piilokärjen paikalle.

“Why do all the best girls have a loaded gun
Immortal group of killers ready for landing”

Pienellä Jukeboss-levymerkillä vuonna 2004 julkaistun debyyttialbuminsa jälkeen satakuntalaislähtöinen Lapko kiinnitettiin hyvässä nosteessa olleelle Fullsteamille. Vuonna 2006 ilmestynyt Scandal osoitti, että trio sopi mainiosti levy-yhtiön rosteriin muun muassa Disco Ensemblen kaltaisten yhtyeiden rinnalle.

Scandal olikin tietyllä tapaa myös tärkeä Fullsteamin soundia ja brändiä muovaava merkkipaalu. Ennen kaikkea albumi oli kuitenkin Lapkon uran kannalta äärimmisen tärkeä levytys, sillä se sisälsi yhtyeen pillifarkuntiukan yhteensoiton jalostuneimman kiteymän, All The Best Girlsin.

Ville Malja, vaatteet päällä. (Kuva: Tomi Palsa)

Dynaaminen ja kiivas All The Best Girls saa suurimman voimansa juuri kiinteästä kolmikosta. Soittajien vuosikymmenen mittainen yhteistyö kuuluu kappaleen virheettömässä virtaviivaisuudessa, jossa kaikki nyanssit ovat selkeinä kohdillaan. On Heikkosen kireä rummutus, Nordbergin ikoninen bassoriffi sekä Maljan kirskuva kitara ja kirkas ääni, jolle yhtye on viisaasti antanut tilaa.

Edes kappaleen tuhnuista treenikämppähuumoria henkivä nimi ei heikennä sen tehoa. Päinvastoin, Bogart Co:n kasarihittiin viittaava nimi tuo mukaan virnettä, joka kirkastaa vakavana sykkivän kappaleen sädekehää entisestään.

Jo debyytillään sekä Scandalia seuranneilla albumeillaan Lapko jatkoi vastaavaa kappaleiden nimillä leikittelyä. Vaikka yhtye on samalla laajentanut kiitettävästi tonttiaan, samanlaista täysosumaa se ei ole toistaiseksi onnistunut levyttämään.

Toisaalta, jo All The Best Girlsissä on äärettömän paljon enemmän kuolemattomuutta kuin monien menestyneiden yhtyeiden koko uran mittaisissa aikaansaannoksissa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!