2000-luvun kotimaiset pophelmet

#60 Lemonator – Once I Killed a Boy With a Girl (2000)

(Säv. ja san. Lasse Kurki)

Lasse Kurki, Suomen John Denver. (Kuva: Tomi Palsa)

Kun sanat eivät riitä, ne ovat liikaa tai niitä ei tarvita.

”I guess it never happens to you
It always seems to happen to me”

Olisin voinut valita Lemonatorin The Waltz -mestariteokselta ihan minkä tahansa kappaleen, mutta äänestin Once I Killed a Boy with a Girliä, koska se on niin omaleimainen. Kaduin valintaani, kun sain tietää, että itse asiassa saankin kirjoittaa siitä.

Mitä helvettiä? En minä osaa tai halua kirjoittaa Once I Killed a Boy with a Girlistä. Haluan vain kuunnella sen uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Samasta syystä olen popklassikot-sarjassa vältellyt Michael Jacksonin ja Pet Shop Boysin kappaleita.

The Waltz oli Lemonatorin kolmas albumi. Sen jälkeen on tullut vielä neljä lisää. (Kuva: Tomi Palsa)

Once I Killed a Boy with a Girl ei merkitse minulle mitään erityistä, mutta kuitenkin kaikkea. Se ei kuulosta miltään toiselta asialta maailmassa, edes oikeastaan Lemonatorilta itseltään, mutta silti kiteyttää popmusiikista kaiken olennaisen.

Se alkaa tutulla kilkutuksella, sitten tulee ilmava kitara, sitten Lasse Kurjen jo toivonsa menettäneen suulla alistuneesti laulama avausrivi ”Don’t you want me?” Kuin viimeinen kysymys, jonka voi joko esittää perään huutaen tai hiljaa omassa päässään tietäen, että sillä miten sen esittää ei ole mitään merkitystä.

Se on sävellyksellinen ja sovituksellinen timantti, jonka kymmenet kulmikkaat särmät muodostavat yhdessä täydellisen valioyksilön ilman minkäänlaista jatkohiontaa.

Se ei auta meitä ymmärtämään maailmaa vaan tulee salakavalasti osaksi sitä.

Se nyt vain sattuu olemaan kenties pakahduttavin suomalainen poplaulu ikinä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

SAMAAN AIKAAN MAAILMALLA

2. helmikuuta 2000 – Uusi kaapelikanava TVTV! aloitti lähetykset Suomessa. Myöhemmin kanava vaihtoi nimekseen SubTV (sittemmin Sub).