#34 Ville Leinonen

Ville Leinonen on sähköinen viihdyttäjä. Kuva: Tomi Palsa

Ville Leinosta voisi kuvailla avantgardistiseksi romantikoksi. Hän on hämmentävän hyvin onnistunut liikkumaan monilla musiikillisilla tasoilla ja silti aina säilyttänyt jonkinlaisen uskottavuutensa, sikäli mikäli sellainen tavoiteltavaa on. Leinosen maailmassa lyövät kättä niin Serge Gainsbourg, Einstürzende Neubauten, Tom Waits kuin Juhamattikin.

Kuva: Tomi Palsa

Parhaiten Leinonen tunnetaan toki itseironisen iskelmäprinssin roolista, josta Valumo-yhtyeen neljä albumia ovat todisteena. Läpeensä romanttinen ilmaisu pohjaa tanssilavakulttuuriin – josta Leinonen on aina ollut pohjattoman kiinnostunut – mutta on myös vanhemman tuotannon jalostuneempi versio. Kaikkihan alkoi vuoden 1997 Raastinlauluja-julkaisusta, joka raakuudessaan on hätkähdyttävä analyysi nuoren miehen patoutumista ja sellaisenaan klassikko.

Raastinlauluista oli pitkä matka Lasse Lehtisen visailuohjelmaan versioimaan Suomi-iskelmää. Televisiosta oli taas yhtä pitkä matka Majakanvartijan uneen, joka oli viime vuoden ehdottomasti ainutlaatuisin musiikkiprojekti. Pelkkä hieno albumi ei riittänyt, vaan Leinonen vei ilmaisunsa joka osa-alueella pitemmälle: keikat olivat yhtä hurmoksellista avantgarde-performanssia, jolle mieluiten soisi jatkoa.

Kuva: Tomi Palsa

Ehkä Ville Leinosen uskottavuus piilee hänen varmuudessaan tehdä asioita. Kieltämättä hän on onnistunut lähes kaikessa mihin on ryhtynytkin – oli kyseessä sitten soolotuotanto tai Suomi-iskelmän ja kansanlaulujen versiointi.

Nettisivuillaan Leinonen hehkuttaa tänä vuonna ilmestyvän vaikka mitä. Reggae-albumi Niko Ahvosen kanssa ja hämärä drone-hanke Camp Crystal Lake tulivat jo. Mitä seuraavaksi?

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!
Valumo-ajan biisi Pikkusisko vuoden 2010 versiona kuvastaa hyvin Leinosen tämänhetkistä luovuuden tilaa.