Popklassikot 1998

#16 Manic Street Preachers – If You Tolerate This Your Children Will Be Next

Manic Street Preachers ja downshiftaamisen vuosi 1998.

Manic Street Preachers ja downshiftaamisen vuosi 1998.

Faktaa pöytään. If You Tolerate This Your Children Will Be Next on Guinnessin ennätysten kirjassa. Syy: se on pisimmän sulkumerkittömän nimen omaava Brittein saarten singlelistan ykkönen. If You Tolerate This Your Children Will Be Next on myös suurin hitti, jonka sanoitus on saanut inspiraationsa walesilaisten vapaaehtoisten vasemmistolaistaistelijoiden osallistumisesta Espanjan sisällissotaan 1930-luvun lopulla tasavaltalaishallituksen joukkojen riveissä sittemmin diktaattorina maata 1970-luvulle asti hallinneen Francisco Francon kapinallissotajoukkoja vastaan.

Nicky Wiren (näihin aikoihin oikeaa nimeään Nick Jonesia käyttänyt Manic Street Preachersin sanoittaja ja basisti) sanoittama kappale on saanut nimensä propagandajulisteesta, jossa sodan pommituksissa kuollut lapsi makaa maassa taivaalla lentävien pommikoneiden alla, ja julisteessa iskulause huutaa samaa kuin tämän popklassikon nimi. Jos todella siedät tätä, lapsesikin joutuvat sietämään.

“The future teaches you to be alone
The present to be afraid and cold
So if I can shoot rabbits
Then I can shoot fascists”

Okei. Myönnetään. Kun kuulin If You Tolerate This Your Children Will Be Nextin ensimmäisen kerran vuonna 1998, en suonut ajatustakaan walesilaisille vapaaehtoistaistelijoille Espanjan sisällissodassa. Eikä niin tehnyt varmasti kukaan ikätovereistanikaan. Biisin futuristinen musiikkivideo ei varsinaisesti helpottanut poliittisen sanoman avautumista.

Kappale oli koko emolevynsä This is My Truth Tell Me Yoursin tavoin mitä mahtavin soundtrack kotibileissä kaljoittelulle ja niille jännityksentäyteisille hetkille ennen hyvässä nousuhumalassa alaikäisenä baariin pyrkimistä. Edellisen vuosituhannen viimeisinä vuosina If You Tolerate This Your Children Will Be Next oli niitä biisejä, joista aluksi tykkäsi paljon, koska Manic Street Preachersin edellinen levy Everything Must Go (1996) oli tehnyt todella ison vaikutuksen.

“Holes in your head today
But I’m a pacifist
I’ve walked La Ramblas
But not with real intent”

Aika ja loputon radiosoitto eivät kuitenkaan tehneet kappaleelle hyvää. Samoin kävi levyn muille hittibiiseille. You Stole the Sun from My Heart, The Everlasting, Ready for Drowning ja Tsunami olivat hittejä, mutta Manic Street Preachersin keikalla puolityhjässä Helsingin jäähallissa keväällä 1999 yksi asia valkeni toden teolla. Vaikka James Dean Bradfieldin energinen ja taidokas kitarointi tekikin vaikutuksen, edellä mainitut kappaleet alkoivat puuduttaa. Ne olivat Everything Must Gon raakaan ja silti raikkaaseen sointiin verrattuna tasapaksuja.

This Is My Truth Tell Me Yoursin toimivimmat kappaleet olivat pitkään mies ja kitara -kaunokki Born a Girl ja iskelmällisen beatleaaninen Black Dog on My Shoulder.

“And on the street tonight an old man plays
With newspaper cuttings of his glory days
And if you tolerate this
Then your children will be next”

Aliarvostetun Lifeblood -levyn (2004) aikoihin If You Tolerate This Your Children Will Be Next ja muut This Is My Truth Tell Me Yoursin hittibiisit alkoivat taas kuulostaa hyvältä. Kun sen hittejä ei enää soitettu joka tuutissa, olikin yhtäkkiä aikaa kuunnella sanoituksia. Walesilaisten vapaaehtoistaistelijoidenkin tarina alkoi aueta eri tavalla.

Ei If You Tolerate This Your Children Will Be Nextiä vielä 15 vuoden jälkeenkään tee mieli kuunnella toistonappula pohjassa, mutta klassikkostatuksensa se on ansainnut.