Small talk: vieraana Justin Broadrick (Jesu)

Jesu tulee, oletko valmis?

Jesu tulee, oletko valmis?

Godfleshin nokkamiehenä industrialia innovoinut Justin Broadrick tuo maanantaina Tavastialle post-metaliksi ja shoegazeksi kuvaillun bändinsä Jesun sekä sooloprojektinsa JK Fleshin. Broadrick inspiroituu tällä hetkellä muun muassa vuodenaoikojen vaihtumisesta ja luontonäkymistä. Hän kuvailee musiikkiaan tutkielmaksi negatiivisuudesta, eikä ymmärrä kasettifetisistejä.

Mikä on ensimmäinen popkappale, johon rakastuit?

David Bowien Sorrow. Äitini ja isäpuoleni ostivat Bowien levyn minulle, kun olin noin 5-vuotias.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä klassista popkappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?

”Ensimmäinen, joka tulee mieleen, on Eaglesin Hotel California. En ole koskaan ymmärtänyt sen jättisuosiota; se on todella hirvittävä kappale kuvottavine melodioineen, täysin mauton, mutta silti niin kunnioitettu.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Minkä kappaleen laulat todennäköisimmin karaokebaarissa?

”En ole koskaan laulanut karaokea. Olen itse asiassa yllättynyt, ettei sitä tullut tehtyä edes silloin, kun olin aika lailla alkoholisoitunut. Jos kuitenkin laulaisin, kappale olisi todennäköisesti jotain 1980-luvulta. Luultavasti The Carsin ’Who’s Gonna Drive You Home’ [Drive] tai A-han Take On Me. Toivoisin kuitenkin, että se olisi REO Speedwagonin Keep On Loving You. Upea biisi.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kenen muusikon kuolema on viimeksi koskettanut sinua syvästi?

Adam Yauchin (Beastie Boysin MCA) kuolema iski kovaa. Typerryin päiväkausiksi. Kasvoin Beastie Boysin parissa. Pidin heitä sankareina. Minulla oli jopa aikanaan kunnia levyttää erään projektini, Techno Animalin, kanssa heidän levymerkilleen Grand Royalille. Olin, ja olen edelleen, murtunut hänen poismenostaan.”

http://www.youtube.com/watch?v=IK-8XI1Tk4g

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

”Haluaisin Brian Enon tuottavan Jesu-albumin ja soittavan sillä. Hän tuottaa levyjä kauniisti, ja todella ihailen sitä, mitä hän saa artisteista irti.”

Ketkä soittaisivat unelmakvartetissasi? Kuka tuottaisi?

”Brian Eno toki tuottaisi. Mark Kozelek laulaisi ja soittaisi kitaraa. JJ Burnell (The Stranglers) bassossa, ja John Bonham rummuissa. Ja, ai että, minä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?

”Tähän en voi vastata. Elämää suurempia bändejä ei enää tule, ja ne, jotka sellaisia vielä ovat, ovat tehneet juttuaan jo vuosikausia: Brian Eno, taas, Aphex Twin, My Bloody Valentine, Boards of Canada, Killing Joke…”

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?

”Luultavasti digitaaliset tallenteet lisääntyvät ja vinyyleistä sekä cd-levyistä tulee fetissien kohteita. Fyysisten tuotteiden uusi tuleminen on kuitenkin mahdollista. Toivoa on.”

Kumpi on tärkeämpää: kappale itsessään vai se, miten se on toteutettu?

”Riippuu kontekstista. Ne voivat olla yhtä tärkeitä. Itselleni kappaleen sisältämä tunnelataus on oleellisinta, harvemmin sävellys tai sanoitus.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, jonka olet kuullut?

”Eniten vääriä tulkintoja näkee sanoituksistani. Nykyajassa turhauttaa eniten, että nämä väärinkäsitykset leviävät ympäriinsä internetissä. Tosin jos suutun tästä näin kovin, niin pitäisi varmaan laittaa sanoitukset levynkansiin mukaan. Pidän kuitenkin siitä, että ihmisillä on henkilökohtaisia merkityksiä sanoituksilleni.”

Mikä sai sinut ryhtymään muusikoksi?

”Kuulin varhaisia punk-levytyksiä 1970-luvulla – lähinnä The Stranglersia. Halusin soittaa kitaraa, joten isäpuoleni, joka oli kitaristi, opasti minua, kun olin 10-vuotias.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Jos et olisi muusikko, mikä olisit?

”Todennäköisesti McDonald’sin tai jonkin tehtaan duunari. Minulla ei ole minkäänlaisia ei-musiikillisia taitoja.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

”Kaksivuotias poikani, ja hänen kehityksensä seuraaminen. Vuodenajan vaihtuminen juuri nyt, kesän kääntyminen syksyksi. Näkymä ikkunastani: puita ja kauempana siintävä meri.”

Oletko koskaan valehdellut musiikkimaustasi vaikuttaaksesi viileämmältä kuin oletkaan?

”Jep, teini-ikäisenä useinkin. Onneksi olen kasvanut niistä ajoista hieman.”

Kuinka hyvin tunnet suomalaista musiikkia?

”Luulen, että suomalaisen musiikin tuntemukseni ylettyy vain kansainvälisesti tunnustettuihin muusikoihin asti. Ensimmäinen suomalaisbändi, jota rakastin, oli punkbändi Rattus 1980-luvun puolessavälissä. Diggailin myös Terveitä käsiä. Tietenkin innostun kovasti myös Panasonicista / Pan Sonicista / Mika Vainiosta. Suomalainen black metal ja power electronics uppoaa myös hyvin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

”Niin monet bändit, ettei kaikkien nimeltä mainitseminen olisi edes mahdollista. Listan kasaaminen olisi melkoista ajanhukkaa. Kovin monet asiat ovat musiikin ulkopuolellakin yliarvostettuja, itse asiassa voisin varmaan kirjoittaa aiheesta erittäin kyynisen ja tylsän kirjan, mutta sekin olisi ajanhukkaa, joten lopetan tähän. Kirjasta tulisi tutkielma negatiivisuudesta, ja minulla on musiikkini sitä varten.”

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?

”En oikeastaan välitä enää. Aiemmin välitin, paljonkin. Kunhan musiikista nykyisin maksetaan jotakin, formaatilla ei ole väliä. Kasettikulttuuria ja sen uutta tulemista pidän hieman omituisena. Ymmärrän hyvin nauhojen viehätyksen. 1980-luvun alussa en voinut julkaista mitään muuta, mutta se oli pakon sanelemaa. Nauhakasettien fetisointi on kummallista. Parempiakin tapoja musiikin kuuntelemiseen on olemassa, riippumatta siitä mitä kasetti tekee äänentaajuuksille. Mieluummin äänittäisin kasetille äänen tekstuurin takia, ja julkaisisin tuotoksen vinyylinä, cd:nä tai mp3:na. Kun kasvoin, cd:tä tai mp3:a ei vielä ollut, joten vinyylit tulevat aina olemaan sydäntäni lähellä. Mutta en suostu olemaan dogmaattinen tallennusformaattien suhteen.”

Jim Morrison – nero vai pölvästi?

”Pidän joistakin The Doorsin levyistä, mutten ole koskaan juuri innostunut Jim Morrisonista. Hän oli oman aikansa tähti – dramaattinen, räiskyvä ja itsetuhoinen, paljolti samaa kategoriaa kuin Hendrix, Joplin ynnä muut. Mutta uskon, että The Doors oli osiensa summa, oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ilman sitä bändiä en usko, että Jim Morrisonilla olisi ollut niin suurta vaikutusta popkulttuuriin.”

Jesu (UK) ja JK Flesh (UK) Tavastialla Helsingissä maanantaina 30.9. Liput ennakkoon Tiketistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!