Kaikki huomisen bändit

Osa 37: The Vultones

Musiikilliset korppikotkat The Vultones.

Musiikilliset korppikotkat The Vultones.

Miltä kuulostaisi The Doors ja Stooges soittamassa toisiaan suohon Fillmore Westissä 1969? No, hieman vasta edesmenneeltä TSOOlilta, itse asiassa. Taas nähdään kumminkin, että neljä suomalaista vastaa seitsemää ruotsalaista, sillä Savonlinnasta ponnistava The Vultones kurottaa samoihin sfääreihin, mutta tekee sen neljän miehen voimin ja astetta punkimmalla otteella.

Ketä bändiin kuuluu?
Teuvo (laulu), Mikko (basso), Jamo (rummut) ja Henkka (kitara).

Missä perustettu?
The Vultones on perustettu Savonlinnassa 2009. Sittemmin yhtye on levittäytynyt ympäri Suomea Savonlinna–Helsinki–Tampere-akselille.

Julkaisut:
Debyytti LP Harmony (näyttävä gatefold-vinyyli, jossa CD myös kiinteästi mukana) julkaistiin marraskuussa 2012. Sitä ennen pari demoa.

Todennäköisimmin The Vultones…
…kiertää viiden vuoden päästä Eurooppaa Roadburnin kaltaisilla genre-festivaaleilla ja kerää faneja vanhoista hipeistä, naavoittuneista hipstereistä ja action rockista hengissä selvinneistä.

Epätodennäköisimmin The Vultones…
…breikkaa Suomessa, sillä sen musiikki on liian laadukasta, perinnetietoista ja kansainvälistä referensseiltään.

Levyhyllyssä The Vultones…
…sijoittuu siihen Altamontin mentävään koloon, jossa hippien musasta nousee wah-wahien partaveitsenterä, Hendrix tukehtuu oksennukseensa ja Morrison kylmenee kylpyammeessaan, mutta Iggyn kaltainen nisti porskuttaa vaan.

Miksi The Vultones on hyvä?
Mielenkiintoisimpia asioita syntyy aina, kun kultturit kohtaavat. The Vultones sekoittaa saumattomasti psykedeelisen leijailutaidon detroitilaiseen turpaanvetorockiin, ja tuloksena on hippimusaa, joka ei ole tylsää koska siitä puuttuisi potkua, tai action rockia, joka ei ole tylsää koska siinä ei tapahtuisi mitään muuta kuin riffin junnaamista ja testosteroniakrobatiaa. Silmät kiinni laulava Teuvo Karjalainen kanavoi oikeastaan kaikkea mikä Jim Morrisonissa oli hyvää. Kitaristi Henri Turunen on nopeasormisin, luovin ja tyylikkäin nuori kitaristi pitkään aikaan, jonka taidoilla ei oikeastaan ole rajaa: kaveri pystyy lähtemään hennosta maalailusta maalitpoistavan rujoon sooloon täysin vaivattomasti. Livenä yhtye on aivan omassa luokassaan ja pystyy nostamaan pienen himmailun psykedeeliseksi syöveriksi ennen kuin edes ehdit sanoa “WOW”.

Kuvailkaa musiikkianne kolmella sanalla:
”Perinteikäs, tuore, pirskahteleva.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?
Jamo:” Varmaankin Sonic’s Rendezvous Bandin City Slangia. Aika usein tulee palattua tähän biisiin.”
Henkka: ”The Curen Plainsongia. Disintegration toimi vuosien ajan nukahtamislevynä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä klassista pop-kappaletta et ole koskaan oikein ymmärtänyt?
Henkka: ”Beach Boysin Wouldn’t It Be Nicea.”
Jamo:”Sanotaan vaikka Yellow Submarinea, se menee kyllä täysin ohi. En ole aivan varma nauttiiko se edes klassisen pop-kappaleen statuksesta.”

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?
Jamo: ”Funkytownia! Kaverit on kehittäneet siihen koreografian, jota on pakko yrittää tanssia aina tilaisuuden tullen. Myös Muskan Kirjoita postikorttiin olisi kyseisessä mielentilassa todennäköinen valinta.”
Henkka: ”Funkytown!”
http://www.youtube.com/watch?v=5CImrIKNmBo

Minkä lopettaneen yhtyeen tai edesmenneen artistin olisit halunnut nähdä livenä?
Jamo: ”Niitä on kyllä monta. Useimmat niistä on sellaisia, jotka ovat kuolleet jo kauan ennen kuin synnyin. Nirvana tai Jimi Hendrix Experience tulevat ensimmäisinä mieleen.”
Henkka: ”Joy Divisionin.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä artisti tai yhtye tekee maailman tärkeintä musiikkia juuri nyt?
Henkka: ”Baroness. Täysin suvereeni kaikessa mitä ikinä päättääkin tehdä.”
Jamo: ”Vaikea sanoa. Todennäköisesti Seremonia.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Millä tavoilla musiikkibisnes muuttuu seuraavan kymmenen vuoden aikana?
Henkka: ”Kynnys julkaista musiikkia laskee entisestään jakelun siirtyessä nykyistäkin vahvemmin digitaalisiin kanaviin.”
Jamo: ”Kenties isojen levy-yhtiöiden merkitys vähenee. Lähes kaikilla on mahdollisuus tehdä musiikkia, julkaista sitä ja saada sitä levitykseen netin kautta. Periaatteessa hyvä asia, mutta samalla myös huonon musiikin osuus lisääntyy. Tulevaisuudessa hyvän musiikin löytäminen on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta!”

Mistä äänittämästäsi kappaleesta olet kaikkein ylpein?
Jamo: ”Vähiten häpeän Rabbit Hole -biisiä. Varsinkaan omaa soittoa ei osaa tarkastella objektiivisesti eikä siihen ikinä ole tyytyväinen. Kokonaisuutena kappale on mielestäni kuitenkin erittäin onnistunut.”
Henkka: ”Debyytin nimikappaleessa onnistuttiin mielestäni luomaan hienosti kasvava, eeppinen tunnelma. Biisin kitaraosuudet ovat myös luultavasti parhaat koskaan nauhoittamani.”

Mikä on edellinen todella hyvä biisi, jonka olet kuullut?
Henkka: ”Betrayal at Bespinin Moon River.”
Jamo: ”Loven Live and Let Live. Forever Changes lienee yksi parhaista levyistä koskaan.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on noloin omistamasi levy?
Jamo: ”Kurren Elän haaveistain. Tyttöystävä tosin teki siitä taidetta, joten se ei enää pyöri lautasella. Ehkä hyvä niin!”
Henkka: ”Joku yläastevuosien sankarihevieeposhan sen on oltava. Heitetään nyt vaikka Sonata Arctican debyytti.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Vinyyli, kasetti, cd vai mp3?
Jamo: ”Ehdottomasti vinyyli. Kun haluaa syventyä musiikkiin, vinyyli on ainoa oikea vaihtoehto. Hyvää vastapainoa sille, että musiikkia käytetään nykyisin paljon vain taustamusiikkina jollekin tekemiselle. Mikä tahansa fyysinen formaatti voittaa bitit!”
Henkka: ”Vinyyli miellyttää esteettisesti, mutta joudun kallistumaan mp3:een ihan käytännöllisyyden vuoksi.”

Mitä pidät Eppu Normaalista?
Jamo: ”Kyllä Eppu Normaalilla on hetkensä. Hyviä biisejä ja sanoituksia. En ole valitettavasti nähnyt koskaan livenä. Varsinkin alkuaikojen punkbiisit on hyviä, mutta kyllähän helmiä löytyy myös myöhempien aikojen tuotannosta.”
Henkka: ”Suomirockin Paavo Väyrynen. Instituutio, joka on kaiken arvostelun yläpuolella.”
Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

The Vultonesin vasta julkaistu video kappaleesta Rabbit Hole:

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Keikkoja:
9.2.2013 La Barre, Joensuu
20.2.2013, LeBonk, Helsinki w/ Loost Koos