Kohti Ruisrockia!

Kymmenen tanssiaskelta Pet Shop Boys -riippuvuuteen

Neil Tennant ja "jäämies" Kimi... Chris Lowe.

Neil Tennant ja ”jäämies” Kimi… Chris Lowe.

Tunnustan. Olen Pet Shop Boys -holisti. Pet Shop Boys oli viime vuosituhannen puolella jotain, josta ei oikein kehdannut tunnustaa pitävänsä. Reilut pari vuosikymmentä sitten, 1980- ja 1990-lukujen taitteessa tupladekkikasettisoittimella kuunneltiin enimmäkseen Metallicaa, Megadethiä, Anthraxia, Suicidal Tendenciesiä ja muuta kovien jätkien kamaa, mutta välillä soittimeen sattui eksymään eräs Helsingin Sokoksen musiikkiosastolta ostettu alkuperäinen kasetti.

Tuon kasetin nimi oli Behaviour.

Kasetin ensimmäinen kappale teki elämää suuremman vaikutuksen. Tuosta laulusta ja koko sittemmin tehosoitossa tuhoutuneesta kasetista muodostui yksi tärkeimmistä albumeista, joita olen musiikkinörttitaipaleellani kuunnellut.

Rankempi musiikki vei kuitenkin mukanaan useammaksi vuodeksi, ja Pet Shop Boysin Very kirkuvan oransseine kansineen ja Go West -megahitteineen oli yksi pahimmista kirosanoista mitä olla saattoi. Bändi jäi unholaan vuosituhannen viimeisiin vuosiin asti.

Sitten kuulin eräänä huuruisena lauantai-iltana kalliolaisravintola Josafatin tanssilattian diskopallon alla tutun kappaleen.

”I came across a cache of old photos
And invitations to teenage parties
’Dress in white’ one said, with quotations
From someone’s wife, a famous writer
In the nineteen-twenties”

Liikutuin. Jos en olisi tuolloin ollut, ja olenhan toki vieläkin, tolkuttoman karski alfauros, olisin varmasti tirauttanut kyyneleen tai pari. Saatoin salaa jopa tehdä niin.

Seuraavana päivänä aloin selvitellä, mitä kaikkea Neil Tennant ja Chris Lowe ovat tehneet sitten Behaviourin. Päätin antaa mahdollisuuden myös sille oransseihin kansiin verhotulle tapaukselle.

Koukutuin. Samalla tavalla kuin koukutuin salaa 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Tällä kertaa koukutuin julkisesti ja tuolla tiellä ollaan edelleen.

Nuorgamissa käytiin taannoin ansiokkaasti läpi Pet Shop Boysin albumituotanto, mutta vakava riippuvuus, siitä on puhuttava. Siitä ei voi vaieta. Alle listatut kymmenen kappaletta ovat olleet isoimmat tanssiaskeleet kohti Pet Shop Boys -addiktiota.

#10 Domino Dancing (1988)

http://youtu.be/ik2YF05iX2w

Domino Dancing oli ensimmäinen Pet Shop Boys -kappale, jonka ikinä kuulin. Introspective-albumilta irrotetun singlen video esitettiin luultavasti Hittimittarissa, ja kertosäkeen ”All day, all day” -avaussanat olivat jotenkin hauskat ja tarttuvat. Latinopophenkisen kappaleen vaikutuksen voi kuulla monen nykypäivän tanssipopkokoonpanon musiikissa.

#9 Flamboyant (2003)

http://youtu.be/-gYW6V4UrIo

Yksi oleellisimmista Pet Shop Boys -riippuvuuden askelista. Flamboyant oli toinen duon PopArt-singlekokoelmalle levyttämistä uusista kappaleista, tunnelmaltaan kiehtovan jännittynyt tanssilattiantäyttäjä. Nico Beyerin ohjaama video hauskuutti japanilaisella popkulttuurimaailmallaan.

#8 Rent (1987)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Miesprostituoidun ja rikkaan naisen välisestä suhteesta kertova kappale, jota on coveroinut muun muassa Liza Minnelli. Kappale, joka on avautunut kunnolla vasta viime vuosina.

#7 I Wouldn’t Normally Do This Kind of Thing (1993)

http://youtu.be/AnwREox5JrU

Kolmas pahamaineiselta oranssikantiselta albumilta julkaistu single. Arasta ja ujosta henkilöstä kertova kappale, joka on iloisempaa Pet Shop Boys -materiaalia. Robbie Williamsin laiska versio laulusta julkaistiin miehen Let Me Entertain You -singlen b-puolena.

#6 Suburbia (1986)

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Pet Shop Boysin toinen brittilistan kärkikymmenikköön yltänyt single, jonka suurin inspiraatio oli Suburbia-niminen elokuva. Omalla kohdalla laulun hienous valkeni vasta PopArt-kokoelman tehokuuntelun myötä.

#5 Miracles (2003)

http://youtu.be/sxKyBoYFUz4

Piirun verran rauhallisempaa, mutta silti täydellisen tanssittavaa TennantLowe–materiaalia. Toinen PopArtille levytetyistä kahdesta uudesta kappaleesta, jossa maailma on parempi paikka, kun se tietty henkilö on vierellä.

#4 It’s Alright (1988)

http://youtu.be/9r0pISqCDRw

Yksi tanssittavimmista ja yksi poliittisimmista Pet Shop Boys -lauluista. Lyriikoissa käydään muun muassa Afganistanissa ja Etelä-Afrikassa asti. Alun perin Sterling Void -nimisen houseartistin kirjoittama kappale.

#3 Before (1996)

http://youtu.be/D0skdPRuPsk

Edellisen tavoin yksi duon tanssittavimmista kappaleista. Kuudennelta Pet Shop Boys -albumilta Bilingualilta julkaistu single.

#2 Minimal (2006)

http://youtu.be/Ywk3vA8Y8xY

Tuorein tanssiaskel kohti Pet Shop Boys -riippuvuutta. Minimalismia ylistävä Fundamental-albumin huippuhetki.

#1 Being Boring

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Täydellinen popkappale, josta todetaan kaikki oleellinen täällä.

Pet Shop Boys esiintyy Ruisrockissa sunnuntaina 7.7.