Marraskuun laulut

#5 Townes Van Zandt – Waitin’ Round to Die (1967)

Townes Van Zandt, kuoli 52-vuotiaana alkoholistina kaaduttuaan reilu viikko aikaisemmin portaikossa.

Townes Van Zandt, ”Texasin trubaduuri”, eli elämän, josta ei puuttunut päihteitä tai muitakaan harkitsemattomia valintoja. Kaikista outlaw-nimikkeellä kutsutuista rosoisen kantrifolkin laulajista hän pysytteli kauimpana valtavirtaisesta musabisneksestä. Tulos: kulttimaine, joka ei koskaan realisoitunut levymyynniksi, ja kuolema vähän yli viisikymppisenä vuonna 1997.

Waitin’ ’Round To Die oli Van Zandtin ensimmäisiä lauluja ja julkaistiin alun perin hänen esikoisalbumillaan For The Sake Of The Song, mutta niin tarinabiisi kuin se onkin, se ennakoi koruttomasti esittäjänsä elämänvaiheita. Teksti kertoo levotonta elämää viettävästä kaverista, jonka tulevaisuudennäkymät eivät ole kummoiset:

”Sometimes I don’t know where this dirty road is taking me
Sometimes I can’t even see the reason why
I guess I keep on gamblin’, lots of booze and lots of ramblin’
It’s easier than just a-waitin’ ’round to die”

Laulun tematiikka kytkeytyy joka säkeistön lopussa varioitavan fraasin ympärille. Kertoja polttaa kynttiläänsä molemmista päistä ja hankkiutuu vaaratilanteisiin, koska muuten tuntuisi siltä, että elämä jää elämättä: paikoilleen asettuminen on vain kuoleman odottelua. Hän peilaa omia ratkaisujaan äitiinsä, joka jätti perheen väkivaltaisen isän: äitikään ei jäänyt odottelemaan kuolemaa nyrkistä.

Ironista kyllä, valittu elämäntapa johtaa kertojan lopulta nimenomaan umpikujaan, josta kuolema on ainoa ulospääsy. Hän päätyy ensin vankilaan istuskelemaan ja sieltä vapauduttuaan kodeiinikoukkuun.

Lääkeusvassa ei enää pahemmin mennä eikä meinata.

“Now I’m out of prison, I got me a friend at last
He don’t steal or cheat or drink or lie
His name’s codeine, he’s the nicest thing I’ve seen
Together we’re gonna wait around and die”

Van Zandtin eleetön tulkinta alleviivaa sävelmän lakonista jylhyyttä ja kohtalokkuutta. Näin tämä elämä menee, tällaisia seurauksia valinnoilla tuppaa olemaan. Hyvin usein nopea elämä aina jotain paossa johtaa hitaaseen kuolemaan.

Van Zandt levytti biisin useaan otteeseen, tulkintoja löytyy myös livelevyiltä. Tässä alkuperäinen:

http://www.youtube.com/watch?v=MwR1n0p1V7U&noredirect=1

Bonus!

Puristit saattavat olla eri mieltä, mutta oma suosikkini taitaa olla postuumilta Texas Rain -levyltä löytyvä duetto Calvin Russellin kanssa, jonka upottamisen Youtube on estänyt, mutta jonka voi kuunnella tästä.