Marraskuun laulut

#9 The Handsome Family – Weightless Again (1998)

Brett ja Rennie Sparks, naimisissa – toistaiseksi.

Tässä juttusarjassa on tullut vastaan jo useampikin kappale, jonka kertoja riutuu rakkauden kourissa, vaikka sen kohde on lähtenyt omille teilleen. Tarvitaan vastakkainenkin näkökulma – sellainen, joka on ehkä enemmän tosielämää. Se toinen tyyppi on edelleen siinä vieressä, mutta mihin tunne katosi?

Tästä aiheesta en ole kuullut yhtään niin kiteytynyttä ja masentavuudessaankin ylevää esitystä kuin tämä. Aviopari Brett ja Rennie Sparksin johtama The Handsome Family nautti americana-piireissä kulttisuosiota lähinnä vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Varsinainen maine jäi saamatta. Se on synti, häpeä ja hämmästyksen aihe, sillä toisin kuin useimmilla americana-tähdillä, The Handsome Familylla oli roppakaupalla ihan oikeita loistavia, synkänkauniita ja viiltävän älykkäitä biisejä.

Jäyhällä poljennolla kulkeva haikea Weightless Again on Brett Sparksin laulama kertomus pariskunnasta reissun päällä ja kauan sitten sammuneesta kipinästä, jonka ainakin mies haluaisi kovasti sytyttää uudelleen. Hän ei vain osaa, eikä kaiketi tule enää koskaan osaamaankaan. Loistavan tiiviissä kertosäkeessä Sparks rinnastaa suhteen alkuaikojen humalluttavan rakkauden painottomuuden tunteeseen.

“This is why people OD on pills
and jump from the Golden Gate Bridge
anything to feel weightless again”

Tuo tunne on ihmisiä järjettömiin ja tuhoisiin tekoihin ajava voima. Rakastumiseen liittyy vaaran tunne ja kaiken fiksun ajattelun heittäminen kaiteen yli. Mitä tahansa painottomuuden eteen, mutta ei se auta, kun tuli sammui jo.

Masentavaa, mutta totta.

http://www.youtube.com/watch?v=bGRY0pUVsAw