Marraskuun laulut

#7 Richard and Linda Thompson – Withered and Died (1974)

Linda Thompson ja Chris Ma… ei kun Richard Thompson, erosivat vuonna 1982 kymmenen vuoden avioliiton jälkeen.

Aika usein syksyisin tuntuu siltä, että aviopari Thompsonin ensimmäinen yhteinen albumi I Want To See The Bright Lights Tonight on paras levy maailmassa koskaan. Hilpeää musiikkiahan täyspitkältä saa hakea: esim. mestarillinen The End Of The Rainbow on omalle pienelle lapselle tehty biisi, jossa kerrotaan, ettei sateenkaaren päässä ole mitään. Samantapaisissa tunnelmissa liikutaan myös tällä raidalla, jonka menin taannoin tällä sivustolla ilmoittamaan mielestäni kaikkien aikojen parhaaksi musiikkikappaleeksi.

Tuolloin julkistetulle soittolistalle päätyi oman huolimattomuuteni seurauksena paljon myöhempi ja vaisumpi Richard Thompsonin soolotulkinta, mutta korjataan erhe nyt. Nimenomaan Linda-vaimon kirkas folkääni ja alkuperäisen sovituksen lempeä keinunta tarvitaan Withered and Died -kokemuksen täydellistymiseen.

“This cruel country has driven me down
Teased me and lied, teased me and lied
I’ve only sad stories to tell to this town
My dreams have withered and died”

Melko kylmäävä toteamus. Ilman unelmia ihmisellä ei ole mitään; on syytä olettaa, että sellainen ihminen kuihtuu ja kuolee pian itsekin. Niinpä kertoja toivookin, että voisi olla perhonen, joka elää vain päivän tuulen heiteltävänä.

Juuri sopivasti asioita rivien väliin jättävä teksti kertoo tytöstä tai nuoresta naisesta, joka on kokenut kotiseudullaan niin pahoja pettymyksiä, ettei jaksa uskoa enää mihinkään hyvään. Epämääräisesti viitataan “poikaan lännestä”, joka häipyi melkein sen tien, kun oli tullutkin.

Kertoja tuntuisi olevan jumissa vihamielisellä ja arvatenkin nurkkakuntaisella kotipaikkakunnallaan. Toiveita poispääsystä oli, mutta ne hävisivät lännenpojan mukana. Nyt on vain perienglantilaista harmautta ja koleutta ja päiviä, jotka matelevat samanlaisina kuolemaan asti.

Biisi on ajaton, siinä on traagisen kansanlaulun tunnelmaa sanankäänteitä myöten. Siinä on vangittu ihmisen ikiaikainen pettymisen kokemus paremmin kuin missään muussa kuulemassani laulussa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!