Popklassikot 1993

#14 The Flaming Lips – She Don’t Use Jelly

The Flaming Lips ja kaksi kenokaulaista pörhistelijää lisää.

“I know a girl who thinks of ghosts
She’ll make ya breakfast
She’ll make ya toast
She don’t use butter
She don’t use cheese
She don’t use jelly
Or any of these
She uses Vaseline”

Wayne Coynelle ja kumppaneille hulluttelu on aina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. Ja pienoinen oudoke on myös She Don’t Use Jelly. Tällä kertaa friikkeily kuitenkin siistiytyi suurelle yleisölle kelpaavaan kuosiin ja kappaleesta tuli Flaming Lipsin epätodennäköinen, ensimmäinen hitti vailla bändin alkuaikojen psykoottisuutta ja kuolematrippejä.

Oli kyse sitten varhaiskauden tuskaisen punkahtavasta happogaragesta, neljälle cd-levylle tallennetusta Zaireeka-projektista, installaatioista, joissa parkkipaikallinen pysäköityjä autoja soittaa stereoitaan, tai rockin historian psykedeelisimmästä lavashowsta, on kyseessä yhtye, jolle hulluus on rakettipolttoainetta. Flaming Lipsin kaoottisessa universumissa bändin äänivalli on keskellä hohkaava aurinko, joka taivuttaa fysiikkaa ympärillään.

Tavallaan on siis sopivaa, että suuruudenhullujen avaruusapinoiden suurin hitti on heidän lauluistaan lopulta se tavanomaisin. Monille kyseessä on jännittävän psykedeeliseltä kuulostava tarina aamiaista laittavasta tytöstä, jonka levitevalinta on vaseliini. Mutta Wayne Coyne on heppu, joka luultavasti on kuollut tuhat egokuolemaa, käynyt taivaassa, helvetin porteilla ja tähdissä, ja prosessissa sulattanut päänsä kuin voinapin Quaker Oats -lautaselliseen.

Sfääreistä laskeuduttua pidetään hengähdystauko ja syödään aamiaista. Ja sillä aterialla paahtoleivän päällä oleva vaseliinikin on lopulta hyvin arkipäiväistä. Flaming Lipsille She Don’t Use Jelly on kevyt välipala, jonka aikana kuitenkin voi tapahtua maagisia asioita.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Bonus!

”I’ve never been a big fan of alternative music but those guys rock the house!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!