Viikko 46/2012

50 Cent – Street King Immortal

Vajaa kymmenen vuotta sitten Curtis Jackson III oli hiphopin suurin tähti; hänen esikoisalbumiaan Get Rich or Die Tryinia (2003) myytiin maailmanlaajuisesti noin 15 miljoonaa kappaletta ja sitä seurannutta Curtisia (2005) sitäkin 7 miljoonaa. Artistin edellisestä isosta hitistä (Ayo Technology) on kuitenkin kulunut jo viisi vuotta, eikä edellinen albumi Before I Self Destruct (2009) suuria laineita nostattanut. Street King Immortal onkin 50 Centin uran kannalta ratkaiseva albumi, mikä näkyy suurina satsauksina: taustatukea räppärille antavat ”executive producer” -titteliä kantavat Dr. Dre ja Eminem, ja vieraslistalla kimaltelevat ainakin Alicia Keys, Busta Rhymes ja Wiz Khalifa, joiden lisäksi puhetta on ollut esimerkiksi Frank Oceanista, Kanye Westistä ja Rihannasta.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Clinic – Free Reign

Leikkausmaskit, kraut-poljento ja falsettilaulu eivät mene Liverpoolin klinikalla koskaan muodista. Seitsemänteen levyyn ennättänyt Clinic julkaisee Free Reignin nimellä kulkevan terveysoppaansa Domino-levy-yhtiön kautta. Miksausapuna toimii Oneohtrix Point Never.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Crystal Castles – (III)

Torontalaisten Ethan Kathin ja Alice Glassin kokeellinen elektroduo julkaisee kolmannen albuminsa. Uskonsa ihmiskuntaan menettäneen Glassin mukaan (III):n kantava teema on sorto. Levy on äänitetty Varsovassa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Deftones – Koi No Yokan

Kalifornialainen vaihtoehtometalliyhtye julkaisee seitsemännen albuminsa. Reprise Recordsin kautta ilmestyvän levyn on tuottanut Nick Raskulinecz (Evanescence, Alice in Chains). Laulaja Chino Morenon mukaan Koi No Yokan on aiempia Deftones-levyjä “dynaamisempi”. Morenon mukaan levyä on inspiroinut merkittävästi Chi Cheng, Deftones-basisti, joka on ollut koomassa vuoden 2008 autokolarin jälkeen. Chengiä tuuraa edelleen Sergio Vega, uudelle levylle biisejäkin säveltäneelle entiselle Quicksand-basistille, joka debytoi Deftonesissa kahden vuoden takaisella Diamond Eyes -albumilla.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

El Perro del Mar – Pale Fire

”Meren koira” on Sarah Assbring (ei tirskuta siellä takarivissä!), göteborgilainen lauluntekijä, jolta on tätä ennen ilmestynyt kolme studioalbumia, yksi ep- ja singlekokoelma sekä split-singlet muun muassa Jens Lekmanin ja Lykke Lin kanssa. Levyllä on kymmenen kappaletta, ja ainakin Walk on Byn perusteella El Perro -soundia on ruuvattu elektronisempaan ja tanssittavampaan suuntaan.

http://youtu.be/sJ5-xpjZf4s

Green Day – Dos!

Kalifornialaisen punkrock-jättiläisen kymmenes studioalbumi on trilogian toinen osa. Syyskuussa ilmestyneen ¡Uno!-albumin jatkeeksi ilmestyvä ¡Dos! saa jatkoa vuodenvaihteen jälkeen, jolloin ilmestyy ¡Tres! Laulaja Billie Joe Armstrong on maininnut trilogian esikuvaksi Van Halenin I–III-albumitrilogian. ¡Dos!-albumin tuottanut bändin pitkäaikainen luottomies Rob Cavallo. Nightlife-kappaleella vierailee Lady Cobra.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ital – Dream On

Daniel Martin-McCormick on kannuksensa ansainnut: 2000-luvun hän lauloi washingtonilaisessa hardcoreyhtyeessä Black Eyesissä, johti sen jälkeen dub-psykedeliaryhmä Mi Amia ennen kuin sukelsi kokeellisen konemusiikin maailmaan Sex Workerina. Dream On on Martin-McCormickin toinen Ital-nimellä julkaisema albumi. Tyylilaji on tällä kertaa suoraviivainen house, jota maustetaan elementeillä dubista, industrialista ja minimalismista.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Lau Nau – Valohiukkanen

Lau Nau on muun muassa Kiilassa ja Avarus-yhtyeessä soittanut Laura Naukkarinen ja Valohiukkanen hänen kolmas albuminsa. Fonalin julkaisemalla levyllä Naukkarista säestävät muun muassa Pekko Käppi ja J. Tolvi Semibandista tuttu Jaakko Tolvi. Levyn kymmenestä kappaleesta yksi on lainabiisi, Tapio Rautavaaran Juokse sinä humma!

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Ninni Forever Band –s/t

Pintandwefallin Dumb Pintinä tunnetun Ninni Luhtasaaren debyytti saa kunnian avata Sami Sänpäkkilän ja Ville Pirisen uuden, “valtavirrasta poikkeavaan pop- ja rock-musiikkiin” keskittyvän Äänetön-levy-yhtiön tien. Levyn naivistisen indiepopin yhteydessä on mainittu niin Lykke Lin, Belaboriksen kuin Vaselinesinkin nimet.

Jukka Orma – Öisin olemme samanlaisia

Walker Brothers, D’Angelo, Oasis, Johanna Kurkela, Gil Evans, Amy Winehouse, Mantovani, Last Poets“. Satunnainen otanta valveutuneen musiikinystävän iPod-shufflesta? Ei, vaan Jukka Orman uudesta albumista kertovan tiedotteen referenssit. Sielun Veljet -kitaristin albumin julkaisee TUM Alternative, ja se on sävelletty Orman puolison, kirjailija Anja Snellmanin runoihin. Levyn solisteina kuullaan Orman lisäksi Maarit Hurmerintaa, Roni Martinia ja Siiri Nordinia. Lisäksi muutamassa kappaleessa Anja Snellman tulkitsee runojaan itse.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Soundgarden – King Animal

Grunge-fossiili Soundgarden palaa uudella albumillaan levytyskantaan. Edellisestä onkin jo 16 vuotta. Onnea pojille! Tuottajan pallilla tönötti Adam Kasper (Foo Fighters, QOTSA).
http://youtu.be/Y0A71tITqe0

The Weeknd – The Trilogy

Viime vuonna kolmella mixtapellaan (House of Balloons, Thursday, Echoes of Silence) modernin r&b:n kurssia uuteen suuntaan reivannut Abel “The Weeknd” Tesfaye julkaisee vihdoin virallisen esikoisalbuminsa. The Trilogylla kuullaan viimevuotisten mixtapejen parhaita paloja päivitettyinä versioina sekä kolme kokonaan uutta kappaletta. Tänä vuonna The Weeknd on vieraillut muun muassa 2Chainzin ja Wiz Khalifan levyillä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä muuta?

Uuden albumin julkaisevat muun muassa Action Bronson & The Alchemist, rktau Eos, The Babies, Bush Tetras, Celine Dion, Enforcer, Brian Eno, Eternal Tapestry, Example, Freeway, Guided by Voices, Steve Hauschildt, Roc Marciano, Midnight Magic, Oneida, OneRepublic, Pop Levi, Pää Kii, Styles P, Kim Talon, Tyvek, The UV Race, White Flame, Wires Under Tension, Yleislakko ja Jozef Van Wissem and Jim Jarmusch.