Kari Peitsamo Road Hogs – Kitarani haluaa rakastella äitiäsi rajusti

Rocket Records

Road Hogs, vasemmalta oikealle Sande, Miki ja Kari.

Peitsamon boogiet kulkevat tuttuja raiteita ja sanoitukset kuulostavat jälleen siltä, että ekalla idealla mennään. Mittaa on tiiviit 36 minuuttia.

Vanhojen hittien levyttäminen uudelleen on yleensä huono ajatus. Artistit usein itsekin suhtautuvat siihen hieman nolostellen, minkä vuoksi uudet versiot tehdään yleensä hyvästä syystä, kuten hyväntekeväisyyslevyille, duettona toisten tähtien kanssa tai juhlapäivän kunniaksi.

Läpimurtohittinsä Kauppaopiston naiset uudelleen levyttänyt Peitsamo ei tee poikkeusta. Kappaleen uusi levytys on ”35-vuotisjuhlaversio” ja sillä on vierailevana taustalaulajana Sipe Santapukki.

Poikkeusta ei tee myöskään versio itsessään. Kauppaopiston naisten uusi versio ei pääse lähellekään vuoden 1977 tulkinnan iloa ja rentoutta. Alkuperäisen kruunaava bassosoolokin on menty korvaamaan kitaralla. Buu.

Muiden 13 kappaleen verran Kitarani haluaa rakastella äitiäsi rajusti jatkaa siitä, mihin alkuvuonna julkaistu Rautahepo jäi. Parin soinnun boogiet kulkevat tuttuja raiteita ja sanoitukset kuulostavat jälleen siltä, että ekalla idealla mennään. Mittaa on tiiviit 36 minuuttia. Wham Bam Thank You Mam!

Peitsamo ei olisi Peitsamo, elleivät laulut kattaisi kaikkea kalakukosta Kongoon. Näennäistä rentoutta varjostavat jälleen synkät pilvet. Murha mutapainimaratonissa pohtii ihmiskunnan pahuutta. Ja vain herra auttaa voi kertoo näkökulmansa jo otsikossa.

Mieleenpainuvia oivalluksia on kolme. Niistä ensimmäinen on Topper-lehdestä napattu rouhea kansitaide ja toinen sen aistikkaaseen maailmaan hyvin sopiva nimiraita.

”On yö usva meren ylle laskeutuu
Maisemaa valaisee verenpunainen kuu
Kitarani haluaa rakastella äitiäsi rajusti
Naamioitu ratsastaja korvaasi lausuu”

Kolmas ilonaihe on levyn loppuun jätetty Keskustan hymni, joka oli alun perin tilaustyö Keskustapuolueen puheenjohtajavaalia ennakoineeseen A-reportaasiin. Siinä Peitsamo todistaa osaavansa runoilla paatoksellista poliittista runoutta myös muille kuin kommunisteille.

”Laulu nälkämaan on laulu lähiöiden myös
Maamies kylväjä tai pankkivirkailija työs
Yhdessä me oomme taas täynnä tarmoa
Herra jakaa tuomion mut myöskin armoa

Ei Suomi nouse ilman vahvaa keskustaa
Ei keskusta oo vahva ilman johtajaa
Ken vastuun ottaa ohjaa ja visio
Niin että maa tää isien uuteen loistoon nousta voi”

Kappale vakuutti paitsi kuulijan myös tekijänsä. Peitsamo maksoi toukokuussa keskustan jäsenmaksun päästäkseen äänestämään Paavo Väyrystä puolueen johtoon neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä. Hän ilmoittaa olevansa silti edelleen kommunisti.

64 Turhaa Kauppaopiston naisia lukuun ottamatta Kari Peitsamon 62. levy on tutun turvallista Peitsamoa. Haters gonna hate, mutta faneilla on hauskempaa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!