Ei pomo vaan kummisetä: Bruce Springsteenin lahjalaulut

Bruce Springsteen ja Southside Johnny.

Tony Soprano ei ole New Jersyn ainoa harmaa eminenssi. Yhtyeensä pomoksi ristimä Bruce Springsteen on ehtinyt toimia myös melkoisena kummisetänä lahjoitellen tekemiään kappaleita suojateille ja veteraaneille.

Vaikuttavimillaan Springsteenin kummisetäily oli 1970- ja 1980-lukujen taitteessa, kun kappaleita syntyi, mutta oma julkaisutahti pysyi harvana. Nuorgam esittelee viisi Bruce-sedän lahjoitusta sekä yhden, jota ei sitten annettu.

#1 Southside Johnny & The Asbury Jukes: Hearts of Stone

Asbury Jukesin ja E-Street Bandin historiat kietoutuivat toisiinsa jo muotoutumisvaiheessa. Steve Van Zandt oli Jukesin alkuaikoina yhtyeen toinen nokkamies ja moni muukin Springsteenin luottomiehistä soitti yhtyeessä vaiheessa tai toisessa.

1970-luvun loppupuolella tiet veivät yhtyeitä eri suuntiin. Springsteen oli julistettu rock’n’rollin tulevaisuudeksi, kun taas Southside Johnny lähinnä taisteli levytyssopimuksestaan. Joviaalina miehenä Springsteen kuitenkin kuittasi velkojaan lahjoittamalla miehelle koko tukun kappaleita, niistä komeimpana kenties Jukesin kolmannen levyn nimiraidan.

Hienoa levyä on muuten kutsuttu parhaaksi Springsteen-levyksi, jonka mies koskaan tehnyt. Tämä on hieman liioittelua: Springsteen kirjoitti levylle kaksi laulua ja auttoi kolmannessa, kun taas loput kolme kirjoitti Brucen Jukesista riistämä Van Zandt.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#2 Gary US Bonds: Out of Work

Pomon kädenjälki näkyy sen sijaan erittäin vahvana veteraanirokkari Gary US Bondsin kahdella 1980-luvun alussa tekemällä paluulevyllä, joista jälkimmäiselle, vuonna 1982 julkaistulle On The Line -albumille Springsteen lahjoitti seitsemän kappaletta. Springsteenin ja Steve van Zandtin tuottaman levyn taustalla soittaa sekä E-Street Bandin että Ashbury Jukesin jäseniä.

Hauskimmillaan levy on työttömyys-cha-chassa Out of Work.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#3 Robert Gordon: Fire

Born in The USA:n sessioissa syntynyt Fire oli pitkään Springsteenin kuuluisimpia levyttämättä jääneitä lauluja, kunnes se lopulta julkaistiin (live-versiona) Live/1975-85-boksilla. Springsteenin kerrotaan kirjoittaneen laulun alun perin Elvikselle, mutta tämän kuoltua ensimmäisen version siitä pääsi levyttämään 1978 rokkari Robert Gordon. Kitaraa soittaa Link Wray, taustalla laulaa Elviksen taustakuorona tunnettu Jordanairs ja koskettimia kilkuttaa Pomo itse.

Samana vuonna Firen vei listoille Pointer Sisters, mutta heidän versionsa kanssa Brucella ei juuri ollut tekemistä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#4 Patti Smith: Because The Night

Tunnetuin Springsteenin lahjoituksista syntyi Darkness on The Edge of Townin sessioissa. Springsteen ei ollut tyytyväinen omaan versioonsa Because The Nightista, minkä vuoksi hän lahjoitti sen naapuristudiossa Easter-levyään purkittaneelle Smithille. Smith rukkasi laulun sanoitusta ja julkaisi sen levynsä ensimmäisenä singlenä. Kappale toi älykköpunkkarille uran suurimman hitin.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#5 Ramones: Hungry Heart

Because The Nightista innostuneena Joey Ramone lähestyi Springsteenia kysyen, josko tällä olisi kappale myös hänen kipeästi hittiä kaivanneelle yhtyeelleen. Springsteen lupasi auttaa ja rustasi Hungry Heartin Ramonesia ajatellen. Ennen kappaleen lahjoittamista hän kuitenkin päätti soittaa sen tuottaja Jon Landaulle. Landau ilmoitti kappaleen olevan aivan liian hyvä lahjoitettavaksi pois ja käski Springsteenia laittamaan sen tekeillä olevalle River-levylle. Springsteen teki töitä käskettyä, pomo se on pomollakin.

Landaun korva oli tarkka. Hungry Heart nosti Springsteenin ensimmäistä kertaa USA:n listan top vitoseen. Joey Ramone jäi nuolemaan näppejään ansaitun närkästyneenä, eikä Ramones koskaan levyttänyt kappaletta. Koska Youtubessa on kuitenkin mitä tahansa, on siellä myös tuntemattoman pikkubändin liveveto, jolla he yrittävät arvata, miltä Ramonesin Hungry Heart olisi ehkä kuulostanut.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

#6 Donna Summer: Protection

Donna Summerille oli käydä kuten Ramonesille konsanaan. Sprinsgteen oli jo lähettänyt hänelle versioitavaksi demon kappaleestaan Cover Me, kun Jon Landau vaatikin saada laulun Born In The U.S.A. -albumille. Landau oli jälleen kaukaa viisas: Cover Me nousi Springsteenin laulamana top kymppiin.

Pomo ei kuitenkaan halunnut kohdella Donnaa yhtä tylysti kuin Ramoja. Niinpä hän lahjoitti Summerille samoihin aikoihin kirjoittamansa Protectionin ja kävi yhdessä pianisti Roy Brittanin kanssa auttamaan Summeria nauhoituksessa. Studiolähteiden mukaan laulusta levytettiin myös duetto-versio, mutta julkaistulla raidalla Pomoa kuulee vain kitarassa ja loppupuolen taustahuudoissa.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Southside Johnny & The Ashbury Jukes Tavastia-klubilla keskiviikkona 1.8. Showtime kello 21.30. Liput ennakkoon 36,50 €, ovelta 38 €.