Small talk: vieraina Au Revoir Simone

Näkemiin, Simone, sanovat Erika, Annie ja Heather.

Näkemiin, Simone, sanovat Erika, Annie ja Heather.

Brooklynilaisyhtye Au Revoir Simonen edellisen albumin julkaisusta on kulunut neljä vuotta. Yhtye saapuu Tavastialle tänä perjantaina, ja uusi levy julkaistaan 24. syyskuuta. Tauon aikana bändin jäsenet ovat muun muassa lisääntyneet, tutkineet sademetsien maaperien dna:ta ja kartuttaneet soitinkokoelmiaan.

Bändiläiset kertovat Nuorgamille antaneensa itsestään enemmän uudelle Move in Spectrums -albumille. Tulevaisuudessa tavoitteena on muun muassa laulaa Drakea japanilaisessa karaokessa.

Edellisen albuminne Still Night, Still Lightin julkaisusta on jo jonkin aikaa. Mitä olette puuhailleet?

Annie: ”Monia asioita. Sain vauvan, opiskelin paljon musiikkia, ostin syntikoita ja kirjoitin todella paljon lauluja. Me olimme myös kiertueella pitkään edellisen albumimme julkaisun jälkeen. Olimme aika kiireisiä ihanalla tavalla.”

Heather: ”Hankin tutkinnon ympäristöbiologiasta Columbian yliopistossa. Vietin paljon aikaa laboratoriossa erottelemassa dna:ta maaperistä, joita olin kerännyt Malesian sademetsistä. Se oli upea kokemus, jota kaipaan todella paljon.”

Erika: ”Olen laulanut, kirjoittanut lauluja sekä soittanut keikkoja muiden bändien kanssa. Lisäksi olen työstänyt sooloprojektiani Erika Springiä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mikä on muuttunut sitten viime albuminne?

A: ”Minusta on tullut itsevarmempi näiden neljän vuoden aikana. Olen pystynyt löytämään elämälleni vision ja näkemään tavoitteet, joihin pyrin. Ne eivät ole suuria, mutta tuntuu kivalta tietää, mitä haluaa ja sitten tyytyä siihen, mitä on, jos suunnitelmat eivät toimikaan.”

H: ”Musiikin evoluutio harrastuksesta uraksi tapahtui niin huimaavan nopeasti, ettei minulla koskaan ollut mahdollisuutta kysyä itseltäni, oliko ammattimuusikkous jotain, mitä edes halusin. Kun sain aikaa työstää toista intohimoani eli tiedettä, sain paljon kaivattua perspektiiviä siihen, kuinka tärkeää musiikki minulle on. Tämän seurauksena olen antanut itsestäni paljon enemmän Move in Spectrumsille kuin olen antanut edellisille albumeillemme.”

Viime Suomen-keikallanne tapasitte Paola Suhosen ja päädyitte soittamaan hänen muotinäytökseensä Pariisin muotiviikoille. Millaisia suunnitelmia teillä on tämänkertaisen vierailunne varalle? Onko teillä uusia kuumia designereita mielessä?

A: ”Kunpa voisinkin sanoa, että olen perillä Suomen muotiskenestä, mutta ostin juuri ihanan Ivana Helsingin mekon Paolan kaupasta New Yorkista. Suomessa soittaminen on aina kiertueemme kohokohta. Rakastan sitä, miten yleisö innostuu tanssimaan ja laulamaan mukana.”

E: ”Olin itse asiassa yhteydessä Paolan kanssa vuonna 2005 jo ennen kuin kävimme Suomessa. Olen hänen tekstiiliensä suuri fani! Hän on todella lahjakas suunnittelija ja luova visionääri. Mutta kyllä, olen innoissani Helsinkiin palaamisesta. Hienoa nähdä, mikä meitä odottaa tällä kertaa.”

Mitä kappaletta olet kuunnellut eniten elämäsi aikana?

A: ”Tänä kesänä se on ollut Draken Headlines. Olen kuunnellut sitä vähintään kerran päivässä. Rakastan biisin introa, joka muistuttaa Philip Glassia ja sen monia älykkäitä rytmejä ja sanoituksia. Odotan innolla, että pääsen kokeilemaan kappaletta karaokessa seuraavalla Japanin-kiertueellamme.”

H: ”iTunes-kirjastoni mukaan se on yllättäen Philip Glassin Facades. Mikä outo yhteensattuma Annien kanssa! Selvästi olemme tämän takia bändi. Kuuntelen biisiä juuri nyt ja se on erittäin rauhoittava.”

E: ”Viimeksi, kun olin todella pitkällä kiertueella, tapailin uutta tyyppiä, joka lähetti minulle Comet Gainin kappaleen I Close My Eyes to Think of God. Kuuntelin sitä toistolla tuntikausia jonkinlaisena säälittävänä terapiana kääntääkseni ajatukseni muualle. Biisi taitaa edelleen olla kuunnelluin iTunesissani.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitkä ovat suosikkisäkeesi popmusiikissa?

A: ”Vau, taas noin vaikea kysymys! Rakastan monia sanoituksia. Yksi lemppareistani on pätkä Modest Mousen Head Southista

’You bleached your hair
And you pawned your skis
And then you sold out for the
Shape of the palm tree scene
Surrounded, cut off jeans
And cut off jeans and cut off
Jeans are what you mean
When you say, ’Head south!’’

Rakastan sitä, miten kappaleen sisäinen rytmin kaava toimii sanoituksen konsonanssin kanssa erityisesti kohdassa ’Sold out for the shape of the palm tree scene’. Sanoitus on niin elävän tuntuinen olematta liian kirjaimellinen. Yritän kirjoittaa tuon kaltaisia lyriikoita. Joskus onnistun.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

H: ”Rakastan Fiona Applen lyriikoita niiden tunteellisen rehellisyyden takia. Hänen kadenssivalintansa ovat ihania. Hänen kappaleensa Love Ridden on kuin isku sydämeen…

’Nobody sees when you are lying in your bed
and I wanna crawl in with you, but I cry instead
I want your warm, but it will only make me colder
when it’s over so I can’t tonight, baby
No, you’re not ’baby’ anymore
If I need you I’ll just use your simple name
Only kisses on the cheek from now on
and in a little while, we’ll only have to wave’”

E: ”’There’s a lot to be done while your head is still young’ Belle and Sebastianin Sleep the Clock Aroundista.

Kenen muusikon haluaisit laulavan tai soittavan levylläsi?

A: ”Nerokkaita muusikoita on nykyään niin paljon. Ehkäpä Martin Rev. Hän on mahtava.”

H: ”Giorgio Moroder, ehdottomasti. Hän on mestari.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

E: ”Nile Rodgers. Hän on kirjoittanut, tuottanut tai soittanut melkein kaikki lempikappaleeni. Unelmani olisi nähdä, kun hän ideoi.”

Mikä on noloin omistamasi levy?

A: ”Ei ole mitään yhtä tiettyä, mutta täytyy myöntää, että on ihanaa, kun Taylor Swift soi radiossa.”

H: ”Kuka tahansa normaali henkilö sanoisi Enya, mutta opettelen ylpeästi heiluttamaan Enya-lippuani.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

E: ”Minulla on joitain seksikkäitä kummajaisdiskojameja, pitkiä instrumentaaleja. En usko, että kukaan muu kuin minä tykkää niistä.”

Mikä on edellinen todella hyvä biisi, jonka olet kuullut?

A: ”Gunild Keetmanin Vier Stücke für Xylophon: Allegro für Sopran-, Altxylophon, Schellentrommel und kleine Trommel ohne Schnarrsaite Spielbuch für Xylophon II Nr. 15, 1966.

H: ”Daft Punkin Instant Crush. Kuulin albumin, kun se julkaistiin ja olin koukussa.”

E: ”Yksi uusi lempparini brooklynilaisbändi on Tezeo. He lähettivät minulle juuri uuden, kohta julkaistavan albuminsa ja se on todella hyvä.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Mitä kappaletta toivot dj:ltä silloin, kun olet todella, todella humalassa?

A: ”O-ou. Näinä aikoina se olisi todennäköisesti jotakin Draken Take Care -albumilta. Enkä edes vitsaile.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

H: ”Kyllä, vastaus on Britney Spears.”

E: ”Olen usein dj, jolta toivotaan ihmisten salaisia paheita, mutta kun en itse soita saatan toivoa Janetia tai Michaelia. Parasta.”

Ketkä olivat ensimmäiset idolisi teini-ikäisenä?

A: ”Propaghandi. Pidin siitä, kuinka he puolustivat tasa-arvoa, eläinten oikeuksia ja radikaaliutta.”

H: ”Minun oli Tori Amosin, Björkin ja PJ Harveyn pyhä kolminaisuus. He ovat vahvoja, voimakkaita ja järjettömän lahjakkaita naisia. Ihailen heitä yhä.”

E: ”The Beatles! Tuhatprosenttisesti!”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

Kuka tai mikä on ehdottomasti yliarvostettua?

A: ”Broadway-musikaalit. Herranen aika, miten ne saavat minut kavahtamaan! Yritän olla avoin, mutta en rehellisesti ymmärrä, miksi ihminen altistaisi itsensä niin kauhealle kidutukselle.”

H: ”Julkisuus, ilmeisistä syistä. Tämä kuulostaa kuluneelta, mutta ihmiset, jotka muuttavat maailmaa eniten eivät näy US Weeklyn sivuilla.”

E: ”Jäädytetty jogurtti.”

Mitkä kolme asiaa inspiroivat sinua tällä hetkellä?

A: ”Poikani elämänilo ja kaiken kyseenalaistaminen, syntikkakokoelmani sekä kirja Songwriters on Songwriting.”

H: ”Ohjaajani Krista McGuiren työ Columbian yliopistossa, Elon Muskin unelmat ja nettisivu www.coursera.org.”

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!

E: ”Superlahjakkaat ystäväni, jotka ottavat kaiken irti jokaisesta päivästä, hiphop-tanssitunnit ja ympäristöasiat, kuten kierrättäminen ja kompostointi Nykissä. Niin, ja vesisärötyksen (fracking) vastainen liike.”

Mikä on parasta Brooklynissa?

A: ”Rakastan bändien välisiä verkostoja. On ihanaa nähdä keikka ja nörtteillä muusikkojen kanssa siitä jälkeenpäin. Se on uskomattoman inspiroivaa. Olisi houkuttavaa karata maalaistaloon tekemään musiikkia eristäytyneeseen ympäristöön, mutta en usko, että pystyisin siihen. Pidän kaikista keikoista, joilla käyn ja ihmisistä, joiden kanssa voin soittaa.”

H: ”Brooklyn on todella yliarvostettu. Pidän siitä, että naapurustossani on puita ja että pääsen 20 minuutissa metrolla Manhattanille.”

E: ”Rakastan ystäviäni siellä sanoinkuvaamattoman paljon.”

Mikä on ärsyttävin musiikistasi tehty tulkinta, jonka olet kuullut?

A: ”Se, että me olisimme ylisöpöjä. Minusta bändillämme on aito pimeä puoli, johon täytyy uppoutua ymmärtääkseen sitä. “

H: ”Se, että antaisimme jonkun muun kuten managerin tai levy-yhtiön tehdä päätöksemme puolestamme. Me olemme olleet mukana tuottamassa kaikkia albumeitamme ja olemme pyörittäneet omaa levy-yhtiötä melkein koko uramme ajan. Meidät signattiin juuri erääseen levy-yhtiöön, mutta teemme silti itse kaikki luovat ja taloudelliset ratkaisumme.”

E: ”Olen tainnut tuomita meidät rankemmin kuin yksikään näkemäni arvostelu. En kuunnellut ensimmäisiä kahta albumialle vuosiin, koska olin varma, että nolostuisin. Kuuntelin kuitenkin hiljattain The Bird of Musicin ja olin ainoastaan ylpeä saavutuksestamme. Teimme albumin, ilmaisimme jotakin meille tärkeää ja teimme meille itsellemme vieraalta ja uskaliaalta tuntuvaa musiikkia. ”

Kumpi on tärkeämpää: kappale itsessään vai se, miten se on toteutettu?

A: ”Molemmat ulottuvuudet ovat älyttömän tärkeitä, mutta toteutus taitaa voittaa. Halveksun virheettömiä kappaleita. Ihan sama, miten hyvin biisi on kirjoitettu, jos siinä ei ole särmää. Silloin en voi edes kuunnella sitä.”

H: ”Kappale itsessään. Hyvä biisi on hyvä, soitettiinpa se orkesterin kanssa tai hyräillen.”

E: ”Kappale. Hieno biisi on jotakin, jonka tuntee vartalossa ja tietää sen ennen kuin on edes kuullut sitä ensimmäistä kertaa.”

Au Revoir Simone Tavastiaklubilla 13.9.2013.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!