”Ei ole olemassa yhdenlaista tapaa olla tyttö” – 7 asiaa, jotka Spice Girls opetti minulle

“Viisi on enemmän kuin yksi. Ystävät ovat supertärkeitä ja niihin kannattaa panostaa.”

Anna Brotkin kirjoittaa lapsuuden ja nuoruuden rajapintaan sijoittuvista ratkaisevista vuosistaan Spice Girlsien vaikutuksen alaisena.

Ikäpolveni tavoin elin lapsuuden ja nuoruuden rajapintaan sijoittuvat ratkaisevat vuodet Spice Girlsin vaikutuksen alaisena. Mitä jäi käteen? Mitä Victoria, Emma, Mel B, Geri ja Mel C minulle oikeastaan opettivat?

#1 Yhdessä on hauskempaa

Spice Girls oli silkkaa ystävyyden ylistystä alusta loppuun. Aina välillä kuulee outoa legendaa siitä, kuinka tyttöjä ei voi olla porukassa kahta enempää ilman että kateus, mustasukkaisuus ja epäluulot iskevät saman tien, ja kuinka naiset puukottavat toisiaan selkään ja kampittavat toisiaan heti tilaisuuden tullen. Ja kuinka naisen kannattaa varoa naista.

Spaissarit näyttivät, että eipäs kannata, vaan päinvastoin. Naisia voi olla ryhmässä vaikka sata ja he voivat saada toisistaan voimaa.

Viisi on enemmän kuin yksi. Moni asia on yhdessä hauskempaa kuin yksin. Ystävät ovat supertärkeitä ja niihin kannattaa panostaa.

”If you wanna be my lover, you gotta get with my friends” on todellakin käyttisneuvo vielä aikuisenakin.

Ystävyys on best! T. Baby & Posh

#2 Aina ei ole pakko olla kunnolla

Spaissarit kuokkii bileissä ja tanssii pöydillä. Geri ei kumarra Prinssi Charlesia vaan flirttailee. Spaissarit oli parasta anarkialääkettä ala-asteikäiselle tytölle, joka mietti kannattaako sanoa ääneen mitä oikeasti ajattelee. Vastaus: kyllä kannattaa.

”What would Geri do”, on ihan hyvä ohjenuora edelleen, jos meinaa jänistää.

#3 Pukeudu miten haluat

Jos haluat jättää housut kotiin, jätä. Jos haluat tulla verkkareissa bileisiin, tule. Jos haluat meikata, meikkaa. Jos et halua meikata, älä meikkaa. Saparot aikuisella on ihan ok, eivätkä silmälasit tarkoita, että olisit nössö. Mel B:llä on silmälasit ja se on kaikista epänössöin.

Jos haluat olla nössö, ole. Emma on nössö ja se on ihana. Voit olla kiinnostunut vaatteista ja silti älykäs ja hauska. Voit olla epäkiinnostunut vaatteista ja silti älykäs ja hauska.

Vaatteet eivät välttämättä kerro sinusta mitään. Vaatteet voivat halutessasi kertoa sinusta paljon. Tee mitä haluat.

#4 Seksuaalisuutta ei tarvitse hävetä

Nainen voi tykätä seksistä ja sanoa sen ääneen. ”Wanna make love to ya baby”, lauloivat pikkutytöt 1990-luvulla Spaissareiden tahtiin.

Emme tietääkseni vahingoittuneet, toisin kuin Sanni-fanien vanhemmat 20 vuotta myöhemmin ehkä luulevat.

#5 Ihmissuhteet ovat tärkeämpiä kuin työ

Voit rakastaa työtäsi, suhtautua siihen totaalisella intohimolla ja antaa sille kaikkesi, mutta ihmissuhteet kannattaa silti laittaa arvojärjestyksessä edelle. Spice World The Moviessa Spaissarit uhmaavat manageri-ilkimyksen käskyä ja lähtevät kesken tärkeiden keikkatreenien sairaalaan tukeakseen ystävänsä synnytystä, koska ovat luvanneet niin tehdä.

Kukaan ei muistele kuolinvuoteellaan sitä hirveän hyvää preseä, jonka piti duunissa vuonna 2014. Ihmissuhteita saattaa jopa muistella. Ilman työtä elämäni olisi tylsää ja tyhjää, mutta en halua edes ajatella kuinka tylsää ja tyhjää se olisi ilman ihmisiä ympärilläni.

#6 Ei ole olemassa yhdenlaista tapaa olla tyttö

Kaikki tytöt eivät ole herkkiä ja kilttejä. Kaikki tytöt eivät ole rohkeita ja röyhkeitä. Kaikki tytöt eivät ole sporttisia ja reippaita. Kaikki tytöt eivät ole ulkonäkökeskeisiä ja hillittyjä. Kaikki tytöt eivät ole räävittömiä ja sanavalmiita. Jotkut tytöt ovat. Kaikki eivät ole.

Ole millainen haluat, älä sellainen millaisena kuvittelet muiden sinut haluavan.

#7 Kaikki ihmissuhteet eivät kestä ikuisesti, ja se on ookoo

Kun Geri jätti Spaissarit, elämäni romahti hetkellisesti. Lukittauduin huoneeseeni ja kiukuttelin äidilleni, joka yritti turhaan lohduttaa. Kuten kunnon eroissa kuuluu, yhtäkkiä koko maailma näytti säkkipimeältä, eikä tietoa paremmasta ollut.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin voin todeta, että siitäkin sydänsurusta selvittiin. Itse asiassa ero oli hyvä asia. Olisi suhteellisen kamala ajatus, että Spaissarit tekisivät edelleen musiikkia.

Joidenkin asioiden kuuluu olla hetkellisiä, sillä juuri se tekee niistä täydellisiä.

Youtube-videoupotus, klikkaa nähdäksesi!